Czy komuś z Was udało się połaczyć LK z HA? WIem, ze jest dostępna wtyczka od producenta - ale lk musi być w sieci lokalnej.
Chciałbym korzystając z możłiwości podania adresu i danych połączyć LK jak tasmotę do HA.
Co ciekawe w konfiguracji jest możliwośc połączenia hado mqtt.ats.pl - serwera producenta.
Podobnie jak w Supla można korzystać z protokołu komunikacji MQTT, który do działania potrzebuje brokera MQTT. Supla ma dwie opcje broker w chmurze lub broker lokalnie. Może on występować w różnej postaci ale generalnie trzeba zrozumieć jak działa ta komunikacja i przykład z Suplą jest dobry do tego. Broker jest takim hub’em, który zarządza przepływem wiadomości wysyłanych w tematach, które są nasłuchiwane przez klientów (urządzenia). Ten broker może być jako usługa serwera w chmurze ale i równie dobrze jako działający AddOn w HA lokalnie na Twoim serwerze. Tu masz słowo wyjaśnienia:
Nie, wręcz zdecydowanie nie - po prostu odpowiedziałem dokładnie w taki sposób w jaki Ty przedstawiasz problemy, czyli “krótko i treściwie” (a czy my mamy jakikolwiek użytek z tego co piszesz, nie wiem), ale w tym tagu mqtt-bridge zawarłem rozwiązanie, które powinno dać się wykorzystać (mostek mqtt), masz tam trochę do czytania ale jeśli samodzielnie się nie wdrożysz w temat mostkowania brokerów to nic z tego nie będzie…