Licznik 3F - Zemismart 120A - Problem z integracją

Witam, zakupiłem licznik trójfazowy z cęgami. HA wykrywa mi urządzenie po sieci Zigbee, jednak brak jakichkolwiek danych.

Na YT znalazłem integrację, jednak ona była zrobiona Licznik → WiFi → Tuya → HA, ja natomiast kupiłem urządzenie na zigbee nie na wifi, bramiki Tuya zigbee nie posiadam, myślałem, że przez HA pójdzie :slight_smile:

Czy jest możliwość jakiegoś sparowania tego i odczytywania pomiarów?

A jakiej integracji używasz dla urządzeń Zigbee w HA?
A jaki dokładnie to model tego “licznika”?
A czy szukałeś informacji o obsłudze Zigbee na tej stronie odnośnie dokładnego modelu?

W podanym przez Ciebie linku nie widzę tego licznika. Jest to dokładnie ten model z tej aukcji:

Do sieci zigbee używam Conbee2 ZHA. Czy można to jakąś zintegrować, czy muszę dokupić moduł Zigbee2Mqtt, jeśli w ogóle na tym pójdzie ?

Na Zigbee2Mqtt, działa ( 8:30 - parowanie )

Na ZHA, może działać
Jak nie będzie działać to zmień ZHA na Zigbee2Mqtt

Bez kupna modułu (nie ma takiego modułu) :grinning:

Na stronie Z2M widać, że jest już wsparcie dla tego urządzenia:

Mając Conbee II nie możesz jednocześnie używać ZHA oraz Z2M. Taką sztuką umożliwiają koordynatory (adaptery) pracujące w sieci LAN. O czy dowiedziałem się wczoraj dzięki @MariuszT

Jeśli chcesz próbować z Z2M, to musisz wiedzieć, że prawdopodobnie będzie potrzebne nowe parowanie urządzeń. Nie jestem tego pewien, ale przy małej ilości uprzędzeń w sieci pewnie będzie to najprostsza metoda. Projekt Zigbee2MQTT jest o tyle prężny, że pojawiające się na rynku nowości sprzętowe szybko uzyskują obsługę dzięki wsparciu społeczności. ZHA (Zigbee Home Automation) ma trochę z tym problem i o ile dodawanie własnej obsługi prostych urządzeń jest do zrobienia, o tyle w przypadku takiego licznika zapewne ilość parametrów do skonfigurowania jest duża. Nie znam się na tym, nie jestem programistą i nie używałem ZHA (z wyjątkiem testów edukacyjnych). Jeśli zdecydujesz się na zakup nowego koordynatora sieci zigbee to jest na forum parę tematów, które świeżo podsuwają propozycje sprzętowe.