Oba liczniki działają idealnie od lutego, z konfigurację OXT miałem trochę problemów ale dało radę ogarnąć wszystko w HA. W porównaniu z raportami godzinowymi generowanymi ze strony ebok PGE to różnica w odczytach nie przekracza 1%. Jestem bardzo zadowolony.
Czy byłbys uprzejmy wkleić swój kod do tego 3-fazowego.
Obecnie mam 2 falowniki i chciałbym ogarnąć globalne zliczanie energii (dwukierunkowo) ale nie za cenę 600 pln bo to znacząca przesada.
Dzięki za szybką odpowiedź.
Co do zmiany na slave trzeba to zrobić tylko w przypadku zastosowania 2 liczników 3-fazowych ?
Ja chciałbym taki licznik dać na wejściu do domu już za 2-ma falownikami to chyba Twoja konfiguracja bez zmian.
Jak jeden licznik to wystarczy jeden adres slave, tylko sprawdź na liczniku czy jest to 1, bo u mnie był fabrycznie inny adres. Zmianę adresu dokonujesz na liczniku, jest to opisane w instrukcji.
Zatem kup przetestuj, pochwal się wynikami i konfiguracją.
Zazwyczaj szalenie niska cena nie przekłada się na łatwość użycia, ale spróbuj przecież to grosze.
@Aleksej
założyłem w ciemno że twoja konfiguracja dotyczy DDM15SD (bo była w poście poniżej informacji o tym liczniku i bez informacji czego dotyczy, a podział wątku był na życzenie jego OPa, jeśli nie to proszę o transfer treści o licznikach z poprzedniego wątku tutaj do jakiegoś swojego najwcześniejszego posta i potem pomyślimy jak to podedytowac…)
Elfin… często używany i opisywany przez forumowiczów, godny polecenia i niezawodny. Przez 3 lata nigdy nie było konieczności restartowania.
Najtaniej w Polsce widziałem za 160, na Ali za70… więc te 18 z oferty to rewelacja.