Jakiś miesiąc temu po kolejnej aktualizacji (nie pamiętam czego) zaobserwowałem dziwne wartości (wiele miejsc po przecinku0 liczone przez utility_meter, sensory w .yaml zdefiniowane są np.:
y_energia_oddana_godzinowa:
source: sensor.energia_czynna_oddana
name: Energia oddana przez godzinę
cycle: hourly
Ten sam sensor jak wyklikam w GUI jest ładny- 2 miejsca po “,”.
Źródło jest z licznika przez esphome zdefiniowane tak:
Niestety jest już kilka issue z tym związanych. Generalnie jak poczytałem stało się wraz z esphome 2025.6.3. Nie jest to wina esphome, że funkcja opisana w dokumentacji nie działa, winne jest HA Core. W ogóle to tak ma być , użytkownicy się czepiają i robią z “g…a widły”.
Wniosek: zbliża się koniec HA, co miesiąc jakieś przełomowe zmiany nie do naprawy i tłumaczenie, że teraz to działa prawidłowo.
edit: encje skonfigurowane w .yaml muszą mieć “unique_id:” wtedy na dashbordzie można ustawić precyzję wyśietlania.
No właśnie a precyzja nie działa bez id? Ok pokombinuje jutro z tym co tu napisaliście bo sprawę jednak wypadało by sprostować dia potomnych. Dam znac czy coś pomogło
Możesz sam wymyślić unikatową nazwę, a jeśli chcesz stworzyć sobie łatwo raczej niepowtarzalne id i równocześnie zupełnie nieludzkie
HA nie wymaga myślników (i nie wiem czy toleruje), jakkolwiek UUID v4 bez kresek się nadają.
Normalne “fabryczne” unikalne id w HA wygląda np. tak a5469b0b8f644fddbb12dedcbd436141
a losowy uuid v4
a0729589-dc69-4fad-8cb2-15a627830a6d
możesz zmienić w taki ciąg a0729589dc694fad8cb215a627830a6d
Ogarnięte działa pięknie
A pytanie mam czy da sie uruchomić wiecej par(daily/monthy)czujników?
Jedna para jest do zuzycia domu i to dziala ale nie potrafię stworzyć drugiej takiej pary dla produkcji z PV próbowałem w jednym kodzie w configuration.yaml ale pokazuje tylko jedną parę probowalem z shelly1 i 2 bez zmian. Stworzylem osobny katalog i w nim kolejny configurator.yaml bez skutku bo nigdzie go nie widze procz samej aplikacji file editor
Pokaż kod z yamla to zerknę bo “par(daily/monthy)czujników” można tworzyć do woli.
Możesz też wyklikać w GUI: ustawienia/urządzenia oraz usługi/pomocnicy.
Musisz poczytać więcej o hierarchii plików w HA, nie możesz tworzyć jakiegoś tam katalogu i czekać że HA go odczyta, żeby tak było muszą być odpowiednie wpisy w pliku configuration.yaml.
Wpis utility_meter: używasz tylko raz w konfiguracji a pod nim tworzysz odpowiednią liczbę wpisów dla: