Licznik energii [SPM02-D2TZ] - problem ze wskazaniem ujemnych wartości

Hey

jak pisałem w innym moim watku mam ten licznik na Zigbee i nawet w mare to dziala, ale jest problem z ujemnymi wartościami (w sytuacji gdy moja PV oddaje wiecej energii niz pobieram)

Znalazłem na GIT jakies rozwiazanie - ale nie mam pojecia gdzie ten wyedytowany plik mógłbym podłozyc (jakis fake OTA czy cos) - zupełnei sie na tym nie znam…
Ktos ma głowę?

Chodzi o to:

Pobierasz ten plik

i (ewentualnie go modyfikujesz jeśli trzeba) wrzucasz go do podkatalogu data w katalogu konfiguracyjnym Z2M

następnie dodajesz go do konfiguracji Z2M w GUI to wygląda mniej więcej tak (obrazek to streszczenie ruchów bo nie chciało mi się robić skriszotów z każdego kroku)

1 polubienie

Wielkie dzięki :tropical_drink:
Potestuję i dam znac czy poszlo

Tylko właściwie nie wiem po co chcesz kombinować skoro do ostatniej (1.40.2) wersji Z2M weszła obsługa jakiegoś-tam sprzętu spod brandu SPM (to nie brand w sumie tylko seria modeli) i to w dodatku autorem jest ten sam gość, który opublikował te pliki dobry rok temu (więc radośnie zakładam, że wprowadził też niezbędne poprawki w konwerterach publikowanych w stabilnej wersji Z2M).

Więc może wystarczy zaktualizować Z2M oraz usunąć z sieci i dodać ponownie urządzanie.

1 polubienie

Dzięki! Spróbowałem - a teraz czekam na słońce aby zobaczyc te ujemne wartości :slight_smile:

Dam znac czy pomogło

Niestety aktualizacja nie pomogła jeżeli chodzi o ujemne wartości
(A to ze się pobrała widac np po obrazku urządzenia - teraz ma transparentne tło)

Dzięki za instrukcję zrobiłem jak napisałeś posiłkując sie jeszcze tym: Support new devices | Zigbee2MQTT

Niestety nie pomogło. Zrobiłem jak napisałeś (z mała uwagą że nie umieszczałem tego w data tylko bezpośrednio w katalogu zigbee2mqtt bo inaczje pluło errorami w logu) plik niby zaladowało (fragment logu nizej), zrobiłem restart, ale żadnych efektów nie widze :frowning:

Próbowałem też zmienić definicję modelu i vendora (mimo iz gość z oryginalnego wątku tego nie zrobił i tylko zmienił na modernExtend

Chyba jednak poddam sie i poczekam moze przy kolejnych update ktos to naprawi…

EDIT
Bo chyba nie musze wywalac i dodawac ponownie tego urządzenia tylko to działa po restarcie Z2M ?

// BEFORE
    zigbeemodel: ['spm02x001'],// the model id from: device with modelid 'lumi.sens' is not supported.
    model: 'spm02x001', // vendor model number, look on the device for a model number
    vendor: 'BITUO TECHNIK', // Vendor of the device (only used for documentation and startup logging)
	//AFTER
	zigbeeModel: ['TS0601'],
    model: 'TS0601',
    vendor: '_TZE200_ves1ycwx',
[2024-10-03 12:34:06] info: <-->z2m: Loaded external converter 'SPM02_Z3_Local_02.js'
[2024-10-03 12:34:06] debug: <->z2m: Loaded state from file /config/zigbee2mqtt/state.json
[2024-10-03 12:34:06] info: <-->z2m: Starting Zigbee2MQTT version 1.40.2 (commit #unknown)
[2024-10-03 12:34:06] debug: <->z2m: sd-notify loaded
[2024-10-03 12:34:06] info: <-->z2m: Starting zigbee-herdsman (2.1.3)
[2024-10-03 12:34:06] debug: <->z2m: Using zigbee-herdsman with settings: '"{\"network\":{\"panID\":6754,\"extendedPanID
[