Dodałem sobie w Homeassistant przez HACS wszystko tak jak chciałem i fajnie widzę zużycie energii, pobór energii odświeża się co 1-2sek.
Zadowolony z działania tego postanowiłem kupić sobie dwa smart gniazdka ale z Tuya
Pobór prądu też się teraz wyświetla, ale jest on bardzo rzadko aktualizowany.
ale jaka jest gwarancja tego, że gniazdko innego producenta będzie działało tak samo dobrze jak licznik energii Sonoff? Porównywanie urządzenia, które zostało zaprojektowane jako licznik energii do smart pluga z funkcjonalnością pomiaru energii też jest nietrafione a koniec jeszcze TuYa - same zło smart home . Trzeba było pójść za ciosem i kupić gniazdko … też Sonoff.
Taka logika TuYa - gniazdko częściej odświeża dane jak patrzysz w aplikację, jak by częściej odświeżały miliony gniazdek na świecie to chmura TuYa by się “zatkała”, trzeba byłoby dołożyć zasobów obliczeniowych a to kosztuje więc trzeba ciąć koszty.
Możesz spróbować z Local Tuya ale czy będzie częściej aktualizowało to nie wiem, możesz przeprogramować swoje gniazdka na OpenBK i wtedy będą działały lokalnie i raportowały znacznie częściej. Wszystkie swoje gniazdka Tuya tak przeprogramowałem i jestem zadowolony.
Ogólnie z Tuya to teraz kupuję tylko urządzenia Zigbee, bo te działają lokalnie z Zigbee2MQTT lub ZHA a przy cenach z alie nawet nie chce mi się szukać jakiś alternatyw. Szczególnie że na około 60 urządzeń tuya na zigbee przez półtora roku padło mi raptem jedno gniazdko.