Dodałem sobie w Homeassistant przez HACS wszystko tak jak chciałem i fajnie widzę zużycie energii, pobór energii odświeża się co 1-2sek.
Zadowolony z działania tego postanowiłem kupić sobie dwa smart gniazdka ale z Tuya
Pobór prądu też się teraz wyświetla, ale jest on bardzo rzadko aktualizowany.
Zauważyłem, że jak wejdę w apkę Smart Life i tam wybiorę gniazdko, to wtedy w HA odświeża się on co 2-3 sekundy.
ale jaka jest gwarancja tego, że gniazdko innego producenta będzie działało tak samo dobrze jak licznik energii Sonoff? Porównywanie urządzenia, które zostało zaprojektowane jako licznik energii do smart pluga z funkcjonalnością pomiaru energii też jest nietrafione a koniec jeszcze TuYa - same zło smart home . Trzeba było pójść za ciosem i kupić gniazdko … też Sonoff.
Taka logika TuYa - gniazdko częściej odświeża dane jak patrzysz w aplikację, jak by częściej odświeżały miliony gniazdek na świecie to chmura TuYa by się “zatkała”, trzeba byłoby dołożyć zasobów obliczeniowych a to kosztuje więc trzeba ciąć koszty.
Możesz spróbować z Local Tuya ale czy będzie częściej aktualizowało to nie wiem, możesz przeprogramować swoje gniazdka na OpenBK i wtedy będą działały lokalnie i raportowały znacznie częściej. Wszystkie swoje gniazdka Tuya tak przeprogramowałem i jestem zadowolony.
Ogólnie z Tuya to teraz kupuję tylko urządzenia Zigbee, bo te działają lokalnie z Zigbee2MQTT lub ZHA a przy cenach z alie nawet nie chce mi się szukać jakiś alternatyw. Szczególnie że na około 60 urządzeń tuya na zigbee przez półtora roku padło mi raptem jedno gniazdko.