Licznik OTUS-1 u operatora Energa

Ostatnio dostałam takie info od swojego dostawcy.
W skrzynce wciąż kręci się licznik z lat 60.

poniżej przekazujemy informacje wynikające z obowiązku nałożonego na sprzedawców energii elektrycznej na podstawie art. 5 ust. 6ca pkt 1 lit. a) i c) oraz pkt 2 ustawy z dnia 10 kwietnia 1997 r. - Prawo energetyczne (Dz.U. z 2024 r. poz. 266, z późn. zm.)

Z drugiej strony zawarcie umowy z ceną dynamiczną wiąże się z ryzykiem ponieważ cena zakupu energii w trakcie trwania umowy będzie odzwierciedlała zmienność cen na rynku energii elektrycznej.

Warunkiem zawarcia umowy z ceną dynamiczną jest posiadanie licznika zdalnego odczytu i dokonywanie zakupu energii wyłącznie na własny użytek.

Pewnie licznik sam muszę sobie kupić :joy: myślałem że w pierwszej kolejności piwinni wymienić liczniki a potem składać ofertę.
Brzmi to tak, sprzedamy Panu samochód ale istnieje możliwość że nie odpali bo do poprawnego działania potrzebny silnik. :joy:

2 polubienia

That must be ENEA, I guess…

Yea it’s enea… :ok_hand:

1 polubienie

@artpc, I feel your pain. The current one is my 3rd meter in the past few years. First, an Iskra MT174 was installed for years, then after PV installation they replaced it with another Iskra MT174 (brand new, with 0 kWh registered), a half year later they tried to replace it again to a remote-reading meter, I rejected it, and again and again, until a sneaky installer came and without even pressing the doorbell just replaced the meter to an OTUS 3, which I cannot get access to via W-MBUS, because ENEA refuses it. So 3 meters during the past few years. The first 2 were both bidirectional, and had zero issues, just haven’t had the LTE function.
Meanwhile one of the local vets has an induction based rotary meter, likely something same what you have. I was amazed by the fact, that ENEA has wasted 3 meters at my place, but has not replaced an old meter like the vet’s. No logic in this. Then these posts popped-up:

1 polubienie

Temat u mnie jeszcze nie umarł. Napisałem wniosek do Energii o wymianę licznika na wersję z wbudowanym modułem M-BUS.

Między czasie odkryłem, że ktoś zamontował antenę magnetyczna oraz coś, co przypomina antenę. Sprawdziłem plombę i została ona zmieniona.
Oczywiście sprawdziłem czy mój CC1101 coś odbiera ale przez 30 min nic nie odebrałem.
Oczywiście, z Energii nic nie dostałem, żadnej wiadomości.

Jakieś pomysły co to może być?
.

Antena do wbudowanego modemu? Moze masz licznik z kartą SIM.

Dziwne, że tylko mnie na klatce schodowej zamontowali takie rzeczy.
Nie jestem pewny, czy licznik ma wbudowany modem. Sprawdziłem już kilka liczników i te które mają wbudowany moduł M-BUS czy LTE są stosownie opisane. Np tak:

Ma modem GSM, dowody w czerwonych ramkach (IMEI czyli unikalny numer modułu komórkowego oraz logo sieci GSM 3G - tak, powoli się zbliżamy do wyłączenia tego standardu w obliczu powszechnego stosowania o parę generacji nowszego 5G, ale 3G miało swoje zalety)

Jeśli to nie jest zdjęcie twojego, to wiedz że wrzuciłeś fotę sprzętu, który nie ma WmBus, ani LTE.

DLMS to nie mBus

To nie jest mój licznik, tylko licznjk przykładowy, który ma moduł 3g, z drugiej strony będzie i tak zdemontowany i zdany.

Moje zdjęcie licznika OTUS-1 jest w pierwszych postach.

Zastanawiają mnie tylko te anteny. Ktoś był z Energi, zamontował. Nic na wyświetlaczu dodatkowego nie widziałem.

Twój ma DLMS zrealizowany ze złączem USB, może dostałeś eksperymentalny moduł USB, a z jakim interfejsem radiowym, to można tylko zgadywać… (bo nie jest integralną częścią licznika).

Niestety ale wszystko jest pod klapka.
Przewody są sztywne, tak jakby były bezpośrednio podłączone do licznika.

Obstawiam na modem LTE.
870-375

https://dgt.pl/pl/aktualnosci/521-wyroznienie-dla-dgt-2

2 polubienia

ubawiłem się szczerze zablurowanym układem modemu (czyżby znany chińczyk?)
https://www.dgt.pl/pl/internet-rzeczy-m2m?format=raw&task=download&fid=112
https://www.dgt.pl/pl/internet-rzeczy-m2m?format=raw&task=download&fid=87
ale skoro projektują i produkują wszystko wokół modemu, to równie dobrze interfejsem od strony licznika może być DLMS USB

Aktualna odpowiedź Energii dot. wymiany licznika zgodnego z WM-BUS:

W odpowiedzi na zgłoszenie informujemy, że Energa-Operator S.A. od roku 2010 systematycznie wdraża liczniki zdalnego odczytu z dedykowanym portem do komunikacji z Infrastrukturą sieci domowej (ISD) w formie portu USB. Spełniają one wymagania Rozporządzenia Ministra Klimatu i Środowiska z dnia 22 marca 2022 r. w sprawie systemu pomiarowego (Dz.U. z 2022 poz. 788), który to w punkcie 7.3 Załącznika nr 1 precyzuje wymagania portu ISD w licznikach zdalnego odczytu:

„7.3. Licznik zdalnego odczytu wyposaża się w co najmniej następujące interfejsy komunikacyjne do komunikacji lokalnej:

7.3.2. Wireless M-Bus zgodny z najlepszą praktyką i aktualnym poziomem wiedzy technicznej opisanym w szczególności w odpowiednich Polskich Normach lub normach wydawanych przez krajowe
lub międzynarodowe organizacje, w tym w normie PN-EN 13757-4, działający na częstotliwości 868 MHz, służący do komunikacji z infrastrukturą sieci domowej. Komunikacja na tym interfejsie odbywa się
w czasie zbliżonym do rzeczywistego. W uzasadnionych przypadkach operator systemu dystrybucyjnego elektroenergetycznego może zastosować inny równoważny rodzaj interfejsu komunikacyjnego.”

Zastosowany port USB umożliwia komunikację za pośrednictwem instalowanego modułu USB wykonanego w dowolnej technologii, np. W-Mbus, WiFi lub RS485. Jednakże wymaga on podpięcia stosownego modułu oferującego oczekiwaną przez odbiorcę technologię.

Pełny opis komunikacji poprzez port USB znajduje się na naszej stronie Model implementacji DLSM oraz COSEM | Instrukcje i standardy | Dokumenty i formularze | Energa-Operator S.A., w dokumencie

„Specyfikacja obiektów COSEM dla liczników energii elektrycznej do zastosowań w ENERGA-OPERATOR SA (wersja 7.2.1)”. Na port USB można wystawić dowolne dane w formacie DLMS COSEM, w tym wymagane Rozporządzeniem w sprawie systemu pomiarowego.

Obserwujemy, że na rynku dostępność urządzeń, które komunikują się z wykorzystaniem portu USB licznika (nadajnik włączony w port USB i odbiornik do bramy domowej ISD) jest jeszcze ograniczona, niemniej są firmy które będą oferować takie urządzenia.

Na naszej stronie internetowej w najbliższych dniach zostanie zamieszczona procedura dla producentów takich urządzeń w celu ułatwienia komunikacji z naszym działem technicznym.

Liczymy, że takie urządzenie w niedługim czasie pojawią się na rynku dla naszych klientów.

Pani propozycja dotycząca możliwości zainstalowania licznika stosowanego w Spółce TAURON nie jest możliwa do realizacji ze względów technicznych. Licznik energii elektrycznej jest elementem systemu pomiarowo-odczytowego operatora i winien on spełniać wymagania wynikające z funkcjonowania całego systemu, które dotyczą chociażby komunikacji i bezpieczeństwa.

Podsumowując:
Wygląda na to, że Energa nie instaluje żądnych liczników zgodnych z WM-BUS i pewnie nie planuje ich instalować w najbliższych latach.

Oczywiście odpisałem im, co to za urządzenia mam aktualnie podłączone do licznika, wysłałem im też zdjęcia. Czekam na odpowiedź i powoli będę się rozglądał za urządzeniami USB

:rofl: :rofl: :rofl:

Future tense everywhere… Limited means there isn’t any. It is a joke. And nobody from the Ministry of Climate checks them for this kind of misconduct.

Just ask them, please provide me any link, name, model of a device on the market if their technology is there since 2010… It is just bullsh!t…

4 polubienia

3 polubienia