Aktualna odpowiedź Energii dot. wymiany licznika zgodnego z WM-BUS:
W odpowiedzi na zgłoszenie informujemy, że Energa-Operator S.A. od roku 2010 systematycznie wdraża liczniki zdalnego odczytu z dedykowanym portem do komunikacji z Infrastrukturą sieci domowej (ISD) w formie portu USB. Spełniają one wymagania Rozporządzenia Ministra Klimatu i Środowiska z dnia 22 marca 2022 r. w sprawie systemu pomiarowego (Dz.U. z 2022 poz. 788), który to w punkcie 7.3 Załącznika nr 1 precyzuje wymagania portu ISD w licznikach zdalnego odczytu:
„7.3. Licznik zdalnego odczytu wyposaża się w co najmniej następujące interfejsy komunikacyjne do komunikacji lokalnej:
7.3.2. Wireless M-Bus zgodny z najlepszą praktyką i aktualnym poziomem wiedzy technicznej opisanym w szczególności w odpowiednich Polskich Normach lub normach wydawanych przez krajowe
lub międzynarodowe organizacje, w tym w normie PN-EN 13757-4, działający na częstotliwości 868 MHz, służący do komunikacji z infrastrukturą sieci domowej. Komunikacja na tym interfejsie odbywa się
w czasie zbliżonym do rzeczywistego. W uzasadnionych przypadkach operator systemu dystrybucyjnego elektroenergetycznego może zastosować inny równoważny rodzaj interfejsu komunikacyjnego.”
Zastosowany port USB umożliwia komunikację za pośrednictwem instalowanego modułu USB wykonanego w dowolnej technologii, np. W-Mbus, WiFi lub RS485. Jednakże wymaga on podpięcia stosownego modułu oferującego oczekiwaną przez odbiorcę technologię.
Pełny opis komunikacji poprzez port USB znajduje się na naszej stronie Model implementacji DLSM oraz COSEM | Instrukcje i standardy | Dokumenty i formularze | Energa-Operator S.A., w dokumencie
„Specyfikacja obiektów COSEM dla liczników energii elektrycznej do zastosowań w ENERGA-OPERATOR SA (wersja 7.2.1)”. Na port USB można wystawić dowolne dane w formacie DLMS COSEM, w tym wymagane Rozporządzeniem w sprawie systemu pomiarowego.
Obserwujemy, że na rynku dostępność urządzeń, które komunikują się z wykorzystaniem portu USB licznika (nadajnik włączony w port USB i odbiornik do bramy domowej ISD) jest jeszcze ograniczona, niemniej są firmy które będą oferować takie urządzenia.
Na naszej stronie internetowej w najbliższych dniach zostanie zamieszczona procedura dla producentów takich urządzeń w celu ułatwienia komunikacji z naszym działem technicznym.
Liczymy, że takie urządzenie w niedługim czasie pojawią się na rynku dla naszych klientów.
Pani propozycja dotycząca możliwości zainstalowania licznika stosowanego w Spółce TAURON nie jest możliwa do realizacji ze względów technicznych. Licznik energii elektrycznej jest elementem systemu pomiarowo-odczytowego operatora i winien on spełniać wymagania wynikające z funkcjonowania całego systemu, które dotyczą chociażby komunikacji i bezpieczeństwa.
Podsumowując:
Wygląda na to, że Energa nie instaluje żądnych liczników zgodnych z WM-BUS i pewnie nie planuje ich instalować w najbliższych latach.
Oczywiście odpisałem im, co to za urządzenia mam aktualnie podłączone do licznika, wysłałem im też zdjęcia. Czekam na odpowiedź i powoli będę się rozglądał za urządzeniami USB