Posiadam liczniki wody firmy Bmeters, dokładnie model GSD8. NIestety liczniki nie posiadają żadnego modułu do odczytu zdalnego.
Czytając dokumentację dotyczącą wspomnianego licznika, zauważyłem że można dokupić dodatkowy moduł, (BMETERS Moduł radiowy TX1.1 IP65 RFM-TX1.1). Nie jest on aż taki drogi. Pytanie, czy kupując taki moduł, jestem w stanie samemu ogarnąć tak aby licznik wysyłał odczyty po mBusie
-
ten nadajnik zapewne nie pasuje do twojego licznika tj. nie napisałeś, że masz GSD8-RFM
tylko, że GSD8
-
jeśli kupisz u sprzedawcy który będzie w stanie uruchomić (zaprogramować) nakładkę zgodnie z twoimi życzeniami to zapewne tak; jeśli nie to jest ryzyko, że jej nie uruchomisz (o ile masz licznik przystosowany do pracy z nakładką - tj. ma magnes będący sprzęgłem magnetycznym)
-
jeśli masz zwykły GSD8 to raczej tylko ai-on-the-edge (ewentualnie nakładka z czujnikiem optycznym, bo wskazówka ma lusterko)
Z dokumentów które dostałem od dewelopera, wynika iż licznik który jest u mnie zamontowany to GSD8-I.
Poniżej wycinek z jednej z ofert tego licznika na allegro.
“Model GSD8-I zgodnie z Atestem Higienicznym jest dopuszczony do pomiaru zużycia wody przezna- czonej do spożycia. Wodomierz GSD8-I można doposażyć w moduł radiowy IWM-TX5”
Czyli pasuje inna nakładka niż chciałeś założyć.
Tak, wychodzi na to że pasuje inna nakładka i jestem w stanie ją sam zaprogramować. Dodatkowo jest ona dość tania, tylko 55zl, więc nie pozostaje mi nic innego jak spróbować ogarnąć temat we własnym zakresie.
W końcu dotarł do mnie moduł, niestety …zaszyfrowany.
Aplikacja go wykrywa, niestety gdy chce zrobić odczyt lub zapis konfiguracji to otrzymuje informację o błędnym haśle
Dzięki tej aplikacji mogę odczytać oraz dokonać modyfikacji ustawień na liczniku ogrzewania (hydrocalm-4) - bez haseł :). Testowo, zmienił czas wysyłania datagramów z 6-18 na 6-20.
Informacyjnie, nakładki kupione, zaprogramowane. Wszystko działa jak naleźy.