Licznik Wody z tasmoty

Witam wpadł mi licznik do wody z impulsatorem za pomocą tasmoty spoiłem go z homeassitantem, niestety nie potrawie zmienić encji na licznik wody przez co w zakładce Energia nie mogę dodać encji jak licznik wody, proszę o pomoc wiem że musze coś wpisać w con.yaml ale niestety nie wiem co :frowning:

Nie znam się na szablonach ale teraz jest łatwiej, bo można tworzyć sensor i liczniki mediów jako pomocników, czyli do wyklikania.
Może takie coś?
Ustawienia → Urządzenia oraz usługi → Pomocnicy → Utwórz Pomocnika → Template helper

*gdzie jeden impuls to 0.5 litra wody

Poćwicz z tym i spróbuj zrobić sensor, który będzie wskazywał wartość total. Następnie z takiego sensora możesz zrobić kolejnych pomocników w postaci licznik mediów dla zużycia per dzień, tydzień czy miesiąc:

Ja przeszedłem w takim przypadku licznika impulsowego już na ESPHome, bo tu mogę wszystko kształtować już na etapie pisania YAML dla urządzenia.

Tasmota zapisuje zliczoną wartość impulsów do pamięcie wew. ESP, natomiast w ESPHome po każdym restarcie wartość ta jest zerowana. Na to też jest metoda już w samym HA i sprowadza się do odpowiedniego tworzenia kilku pomocników typu licznik mediów. Najważniejsze aby stworzyć podstawowego dla total, który zawsze będzie przyrostowy. Więc nawet jak wyzeruje się licznik w ESPHome, to nowe odczyty powiększają licznik total w HA. Dodatkowo w ESPHome stworzyłem sensor przepływu, pomocna encja dla tworzenia różnych scenariuszy automatyzacji.

1 polubienie