Licznik wody ZENNER POLSKA RP T 94 223 + ESP32-CAM + integracja z HA

Bezpośrednio to tylko wybrane urządzenia jak np. licznik MEW, każde inne urządzenie łączy się do serwera Supli, który publikuje dane na MQTT.
Korzystając a publicznego serwera Supli, korzysta się z chmurowego MQTT i to można zmostkować z lokalnym MQTT.

W twoim przypadku to nie jest jakiś problem. Używasz NR, który nie na ograniczeń tylko do jednego brokera. Te kilka senserów, da się zintegrować via NR.
Z tego co pamiętam masz też lokalne mqtt. Przygotuj się do zrobienia mostu dla Supli i miej to w końcu z głowy.

@RobinI30 , zgadza się, używam NR. Masz na myśli integrację via NR sensorów z przyszłej kamery ?
Jeżeli tak to dobrze o tym wiedzieć :grin:. Obecnie z Supli mam 49 urządzeń, które wystawiają 792 encje.
Z tym mostem to było walczone dwukrotnie, bez efektu. Kolega @rafalkalwak pisze, że można zmostkować, to podpowie jak się za to zabrać :slight_smile:

Niestety wiem, że można i że temat był tu wałkowany nie raz, tak samo na forum Supli, ale nigdy tego nie robiłem bo mi HA nieszczególnie jest potrzeby, także nie pomogę w tej kwestii.

Dzięki za zwrócenie uwagi.
ESP zamówiłem, temat przelutowania zworki obgadany z właścicielem /pracownikiem sklepu, bez problemu to zrobią, także sklep godny polecenia. Pamięć też ponoć jest OK.

Jasne, spoko.

@szopen Faktycznie ciężko znaleźć w sieci kartę mniejszą niż 16GB.
Znalazłem w domu, ale 2GB pamięci - będzie dobra ?

2GB najprawdopodobniej tak, szczerze mówiąc podejrzewam, że gdybyś znalazł zabytek klasy zerowej w stylu micro-SD 256MB to też by wystarczyła, pliki które muszą na niej być zajmują śmiesznie mało (ale jest tam też katalog roboczy, więc pojemność musi być rozsądnie duża by wytrzymała dostatecznie długi okres czasu zapisów)

W ogóle to sugeruję starą kartę, bo

1. ESP posługuje się najbardziej archaicznym trybem transferu, który na nowych kartach może nie być obsługiwany
  2. rozmiar systemu plików wpływa na zajętość pamięci (a pamięci RAM jest szczególnie mało w takich konstrukcjach, stąd walka o 4MB PSRAM lub więcej, bo 2MB to za mało)
  3. rozmiar karty wymusza wybór systemu plików (a tu potrzeba najzwyklejszego FAT’u)

Przed użyciem ją oczywiście sprawdź, pod Windows polecam to:

Jasne, ta karta jest bardzo stara. Muszę odpalić starszego laptopa z Windowsem. Bo normalnie to korzystam z maca i podejrzewam, że nie jest dobrym pomysłem.

https://fight-flash-fraud.readthedocs.io/en/latest/

@szopen, karta jest ok. Chcę ją przygotować wgrywając folder sd-card i wpisując ssid i password. Czy mam to wpisać między znaki cudzysłowie ? czy bez nich ?

Nie wiem czy na obecnym etapie rozwoju projektu nadal trzeba ręcznie edytować zawartość (jestem prawie pewien, że nie trzeba tego już robić, ale nie czytałem wnikliwie aktualnej instrukcji), ale jeśli tak, to w cudzysłowach zgodnie z przykładem.

edit:

Nie musisz tego robić - nowy instalator poprowadzi “za rękę”:
https://jomjol.github.io/AI-on-the-edge-device-docs/Installation/#remote-setup-using-the-built-in-access-point

Jakkolwiek możesz zrobić - poprawki konfiguracji też są dostępne tylko przez edycję plików “z palca”.

Ok, przeglądałem filmy instruktażowe i z reki wpisywali dane. Teraz ułatwili tą czynność.
A czy spotkaliście się z gotowymi obudowami na ESP32 cam ? i najlepiej z możliwością montażu na liczniku ?
A może ktoś realizuje takie rzeczy na drukarce 3D ?

Gotowca nie znajdziesz -(chyba?) bo liczniki mogą mieć różne średnice.
Tubę możesz dopasować z rury kanalizacyjnej PCV?
Projektów do druku obudów modułu jest dużo.

Mogę to wydrukować albo sprzedać Ci drukarkę :slight_smile:
Zacznij od dopasowania tuby (rury) wtedy dekielek z obudową się wymyśli.
Swoją drogą jak ta kamerka będzie widzieć w ciemności?

Drukarka 3D dobra rzecz :wink:
Coś będę kombinował z ruram PCV. W jakiej odległości musi być kamera od licznika ?
Przy kamerze jest dioda podświetlająca.

Tej tuby nie warto drukować, PCV po nagrzaniu łatwo skalibrujesz do średnicy licznika.

Z gotowymi to nie (chociaż może istnieją?), ale można

1. użyć uniwersalnej obudowy (po obróbce w stylu wiercenia dziur)
  2. użyć samoróbki na bazie armatury sanitarnej (sklep budowlany wita :stuck_out_tongue: zwykle można coś skombinować za parę PLN)
  3. można wykonać techniką druku 3D

no do tego to zazwyczaj opcje 2 i 3 będą najstosowniejsze

Może i ktoś realizuje, ale gdy miałem mus, to skorzystałem z usług firmy się tym zajmującej (nie chodziło o projekt od zera - coś co mnie satysfakcjonowało w 100% było projektem znalezionym w internecie), od tego czasu dorobiłem się drukarki 3D, która do dziś leży nie zmontowana i nie widzę możliwości jej uruchomienia w najbliższym czasie.

Gotowe projekty 3D widziałem w repozytorium projektu (mimo to uważam, że metodami MacGyver’a można to zrobić ze złączek kanalizacyjnych PCV itp.)
Jeśli masz wilgotno w piwnicy (czy generalnie w miejscu montażu licznika) to przede wszystkim warto pomyśleć o impregnacji (zalakierowaniu) elektroniki wszędzie gdzie się da (no nie wszędzie się da, bo złącze kamery to ZIF i tam broń Boże nie może się dostać lakier, jak i do innych złącz czy przycisków).

Nie wiem w jakim stopniu dajesz radę z drobną mechaniką, ale tu masz przykład (nie związany z ESP32-CAM), że nawet rzeczy najprostsze mogą być jednak bardziej skomplikowane niż się wydaje - tu użyłem tylko obudowy uniwersalnej dobranej do zastosowania (czerwona półprzezroczysta z powodu czerwonego wyświetlacza LED), w środku są 2 PCB - płytka prototypowa i płytka wyświetlacza, takie obudowy hobbystyczne wymagają przynajmniej wiercenia (w pewnych przypadkach i frezowanie się przydaje, czy obróbka pilnikiem, jakkolwiek cała obróbka tej obudowy to były wiercenia różnymi rozmiarami wierteł, na zdjęciach nie widać, ale tam jest dziurka pod złącze micro-USB typu B czyli niesymetryczne), śrubki mocujące jak widać są rozłożone nieregularnie bo 2 trzymają PCB z ESP z 2 wyświetlacz, tego typu obudowa fabrycznie nie ma nawet nawierconych otworów pod wkręty łączące jej połówki - te 2 największe rozmiarem to właśnie te wkręty.

Nie miałem na myśli drukowania tuby, coś się wymyśli.

Dam radę z obudową, muszę przejrzeć jakie materiały mam w domu :slight_smile:
Ale mam pytanie dotyczące postępowania z ESP32, jutro powinna być paczka.
Rozumiem, że powinienem skorzystać z konsoli poprzez przeglądarkę Chrome, to jest najłatwiejszy sposób dla początkującego ?

https://jomjol.github.io/AI-on-the-edge-device/

Po prostu podłączam zasilanie do ESP i powinno pójść przez konsolę. Kartę SD od razu wkładam do slotu ?

Najłatwiej? Przeflaszuj z przeglądarki (przykładowe przeglądarki, które to ogarniają to np. Vivaldi, Chrome czy Edge, skoro pisałeś o maku, to Safari nie ogarnia, Vivaldi istnieje na maka, niektóre inne też)
https://jomjol.github.io/AI-on-the-edge-device/
Nie wiem co masz na myśli mówiąc o konsoli.

Chodziło właśnie o przeglądarkę. Na Githubie nazywają to konsolą.

Zobaczysz w trakcie używania (nie używałem tego rozwiązania w tym projekcie, bo to rozwiązanie jeszcze w ogóle nie istniało jako web-installer dla ESP) konsola się pojawi później :stuck_out_tongue: .
Tylko musisz użyć INNEJ przeglądarki, bo w tej z której dałeś screenshota to nie zadziała.

Swoją drogą instrukcja jest szczegółowa, trzeba wcisnąć przycisk, ale wszystko jest opisane (ten “programator” ma 2 przyciski, więc stosując na nich kombo wciskania uzyskasz tryb bootloadera).

Nie mieszaj sobie za bardzo w głowie ale rozwiązanie z przeglądarką opiera się na tym projekcie

Już zainstalowałem Chrome. Właśnie, czym więcej czytam, oglądam tym mam większy chaos w głowie :grin: :face_with_head_bandage: