Wiatm, zmagam sie z doborom progu do liczniki włączeń zmywarki. chodzi o to że nie wiem czemu ale na tym samym programie mam różny sposób podobu watów, przez co nie mogę trafić z doborem kryterium, aby po danym podobrze przez “x” czasu licznik odczytywał mi włączenie.
jest opcja żeby to zrobić jakimś średnim podobrem ?
myślałem żeby to ugryśc przy pomocy wzrostu amperów, ale jak dać aby zliczało na podstawie średniego poboru np jeśli średnia poboru przez 30 min jest większa niz 2 A
Ja bym zrobił odwrotnie. To znaczy, liczyłbym wyłączenia zmywarki. Czyli: jeśli moc była poniżej X W przez przynajmniej Y minut, gdzie X to jakaś niska wartość, której nie ma szans przekroczyć w trybie czuwania, a Y to więcej niż przerwy w poborze mocy w trakcie działania jakiegokolwiek programu.
Jedyny potencjalny problem z takim podejściem jest, jeśli Y to musi być dosyć duża wartość, a ktoś włączyłby zmywarkę raz za razem.
Można też próbować według średniego poboru przy pomocy pomocnika typu statystyki, ale wątpię, żeby to dało lepszy efekt.
Pobór prądu w amperach, jeżeli jest powyżej sensor jest on, jeżeli poniżej off. czas w automatyzacji wyzwala automatyzacje jeżeli binary_sensor jest on powyżej zadanego czasu.
This is how I send notification on when the dishwasher finished. You need to add your counter at the end. You really want to count how many times the dishwasher program ended and not how many times it started. Of course the dishwasher will produce multiple high power sections, as it turns on and off heating during the program or runs the circulation pump.
This sends a notification about 10 minutes after the dishwasher finished. But I have analysed the power curve, and figured out that 17W is a good starting point and it goes below 1W when the dishwasher shuts down. (This is for a Bosch dishwasher.)
Ten sam problem. Informacje o załączeniu i wyłączeniu zmywarki na podstawie poboru mocy z gniazdka.
Program ECO, po około 2 godzinach raport z gniazdka 0 Wat poboru, a do końca zmywania około 1.5 h.
Od kilku dni test i się sprawdza.
Gniazdko TS011F.
Ustawilem precyzję pomiaru na dwa miejsca po przecinku.
Informację o pracy zmywarki pobieram z poboru natężenia prądu gniazdka, a nie z mocy.
Moc w tym wrażliwym momencie wynosi “0”, natomiast natężenie około 0.04…
If you look a bit above to my example, I use a “timer” to inform about the end of the program. It has to be below 1 Watt for 10 minutes to consider it finished. Of course, it causes a 10 minutes delay of the message at the end, but that is a minor difference.
You always need to check the power graph of your device/programs to know when it is finished, and what it does during the program.
Ok. U mnie się to nie sprawdzało. Może to kwestia pomiaru przez gniazdko. U mnie idealnie działa pomiar natężenia, gdzie poniżej 0.04 to zmywarka off. I w tym przypadku nie muszę czekać x- czasu na 0W.
Wcześniej, podczas zależności od mocy miałem zwłokę 30 min(taki typ zmywarki) i też było ok. Było to jednak na tyle upierdliwe, że po każdym zmywaniu info o zakończeniu przychodziło 30 minut póżniej. A w czasie ECO w połowie.