Cześć,
Potrzebuję stworzyć licznik mediów w HA z rozbiciem na licznik grzania CWU i licznik grzania CO. W tej chwili posiadam sensor bieżącej pracy pompy ciepła w trzech stanach: OFF, HEAT, HOT WATER. Stworzonego też mam pomocnika licznika mediów z bieżącej mocy pompy ciepła. W załączniku wycinek tego co udało się utworzyć. Myślałem o jakimś sensorze template z “Count if” tylko nie udało mi się nigdzie znaleźć dokumentacji jak go stworzyć.
O wskazania zerowe też przydadzą się. Jeśli chodzi o zamianę mocy na energię to wykorzystałem właśnie integrację całkujący sumą Reimanna metodą trapezów, a dzienne liczniki za pomocą pomocnika licznika mediów z dziennym resetem i zaokrągleniem do 2 miejsc po przecinku. Dzięki za pomoc.
Wrzuciłeś kod yaml wyrwany z kontekstu, to tylko część kodu dlatego dla nowych osob jest on mało przydatny, nalezy zawsze podawać cały przykładowy kod.
@michael2303
pastebin ma to do siebie, że znika z niego zawartość na dość niejasnych zasadach, więc zdecydowanie lepiej jest wrzucić załącznik zip do posta jeśli objętość tekstu przekracza dopuszczalny rozmiar posta.
Jednak któryś z liczników zlicza nie tak jak trzeba, bo podliczniki CO i CWU powinny dać w sumie całkowite zużycie pompy. Oba podliczniki zrobione według wcześniejszych opisów. Z tego co sprawdziłem początkowy stan zliczania CWU rozpoczyna się od ostatniego stanu CO.
Zależność mocy pomiędzy stanami pracy są w porządku
Cześć, trochę niezwiązane z tematem, ale czym mierzysz przepływ? Też mam PC opartą o Gree i zawsze byłem ciekawy jaki jest COP, ale nie na tyle, żeby wpinać przepływomierz