Zabawny ten wątek na tamtym forum. I te rozkminy czy ESPHome działa bez HA + YT jako źródło wiedzy objawionej.
/// mod-edit: wydzielono z wątku
Zabawny ten wątek na tamtym forum. I te rozkminy czy ESPHome działa bez HA + YT jako źródło wiedzy objawionej.
/// mod-edit: wydzielono z wątku
No wiesz, nie każdy umie w ESPHome. Do mnie trafił człowiek, który chciał ten projekt odpalić na Domoticzu (on chyba założył ten temat) i nie wiedziałem co mu powiedzieć.
Wszystko rozumiem, ale ten YT mnie strasznie bawi. Dodatkowo ta cała tajność “konkurencyjnego” forum (czyli tego).
Nie patrzyłem na ten film nawet.
A z tą tajnością, to ja się w sumie nie dziwię. Sam się zastanawiałem, czy mnie zaraz ktoś nie zjebie za wklejenie tego linku do forum SmartnyDom. Czasem rozgrywają się małe wojenki
OFF TOPIC się zrobił, ale cóż…
Chyba wśród ludzi żyjących w “czarnym internecie”
Linkowanie do wszelkich zasobów zawierających przydatne informacje, nie dość, że nie jest zabronione, to jest wręcz wskazane.
Natomiast linkowanie do sklepów jest niemile widziane (szczególnie w kontekście celowej reklamy - SPAM jest zabroniony, nawet w przypadku “przypadkowej” reklamy), to jednak w pewnych sytuacjach (gdy np. strona producenta z danymi technicznymi nie istnieje lub jest to chiński klon który ma tysiące matek, ale żadnej prawdziwej) takie linki są jak najbardziej dopuszczalne (o ile nie są reflinkami, bo wtedy intencje ich publikacji są jednoznaczne… więc reflinkom mówimy NIE).
Taki przykładzik:
O ile wśród użytkowników tego forum był dość powszechny wqrw na autora hej-bloga (bo co poniektóre jego wpisy dodały nam sporo pracy, to nie jest wojenka), to nawet mimo tego faktu nie jest zabronione linkowanie do jego wpisów o ile tylko zawierają wartościowe informacje, a NIE marketingowy chłam…
Wszystko jasne. Jak dla mnie możemy usunąć te posty off-t
W tamtym temacie przydałyby się chyba też inne cięcia… ale nie miałem czasu śledzić sytuacji na bieżąco, gdy był tam największy młyn.
Tak przy okazji wątek źródłowy to “woda na młyn” dla mnie, bo jest to wspaniały przykład, gdzie stosowanie struktury pseudo-drzewiastej, czyli odpowiedzi do każdego interlokutora w osobnym poście by umożliwiło łatwą moderację post-factum i wydzielenie niektórych podtematów do osobnych wątków dosłownie paroma klikami.
W przypadku (usilnie tu promowanych) postów zawierających “wszystko i do każdego” taka moderacja po fakcie nie jest w ogóle możliwa i generuje to takie wątki-tasiemce, gdzie znalezienie konkretów przez kogoś, kto szuka, staje się koszmarem…
Czasami proste zwrócenie komuś “uwagi” (za duże powiedziane) jest od razu odbierane jako atak, męczy mnie zastanawianie się jak “coś” napisać żeby druga osoba nie obraziła się
Aż tak ostro nigdy nie było, jakieś pomówienia .
Dyskusję na https://www.smartnydom.pl/forum/domoticz/domoticz-i-esphome/ przeczytałem z uśmiechem na twarzy . Czasami dochodzi do takich “dziwnych” sytuacji, dobrze, że jest @Cezary.K, który naprawdę pomaga i tłumaczy co i jak.