Witajcie!
A jak zrobić automatyzację ha która wyłączy gniazdko na 20 min ale tylko wtedy gdy nie pobierana jest z niego energia i będzie działać w pętli?
Lodówka włącza się bardzo często i na krótko, chciałbym te interwały wydłużyć.
Chcesz oszczędzać energię wyłączając lodówkę?
Chcę zwiększyć interwał włącz/wyłącz, bo teraz jest to irytujące jak załącza się co 15-20 min, pracuje kilka minut i tak w kółko. Liczę, że jak spadnie temp, to dłużej będzie pracować, aby osiągnąć zadaną.
Tak się zastanawiam, czy to normalne zachowanie lodówki? Aż sprawdziłem interwały swojej i wychodzi ok. 40-50min pracy na 60-70min przerwy. Może twój model tak ma, a może jest słabe odprowadzenie ciepła z radiatora, szczelna zabudowa bez konwekcji? Tak gdybam…
Zawsze warto przeanalizować wykresy, lodówka z obrazka poniżej jest sprawna, zainstalowana poprawnie (właściwa wentylacja radiatora), ale w pomieszczeniu bez klimatyzacji, no i jest to stary niezbyt energooszczędny model, na wykresie temperatury wręcz widać kiedy była otwierana (i kiedy za długo).
(jakkolwiek kilka lat temu wykryłem awarię innej lodówki zanim stała się poważna tylko analizując zużycie energii - w okresie, gdy sprężarka zaczyna kończyć żywot zużycie energii znacząco wzrasta).
@angler U mnie przeciętny cykl pracy to też koło 1.5 godziny, ale wydaje mi się, że nowoczesne modele mają mniejszą histerezę i utrzymują temperaturę bardziej stabilnie (w zamian za krótsze cykle pracy) jakkolwiek nie mam w żadnej nowocześniejszej tak skutecznych czujników temperatury jak ten powyżej, a wydaje mi się że ich fabryczne czujniki nieco kłamią (nie dość, że mają rozdzielczość zaledwie 1C, co jest nieporównywalne do rozdzielczości 0.01C na obrazku, to temperatura się niemal nie zmienia w/g nich).
Dokładnie mam taki sam.
Jak pisze @angler jeżeli lodówka jest szczelnie zabudowana to należy się liczyć ze wzrostem zużycia energii i częstym załączaniem sprężarki. Innym aspektem jest ustawienie zbyt wysokiej temperatury dla zamrażarki i za niskiej dla części gdzie przechowujemy produkty do codziennego użytku. Dodam od siebie ze nieszczelne drzwiczki też robią niezły wzrost zużycia energii, najlepiej to sprawdzić wkładając dobrą latarek do wnętrza lodówki, zgasić światło w pomieszczeniu, jeżeli widać światło na obrzeżach drzwiczek to nasze uszczelki są do wymiany.
Za dużo piwa wyciągasz naraz ![]()
Twoja lodówka ma wbudowany termometr czy wrzuciłeś coś od siebie? Jeżeli tak, to co?
Taki piękny wykresik tylko z jakiegoś sprzętu zgodnego z firmware BTHome od @pvvx