Logi w Home Assistant

Witam mam problem z logami w HA, jak naprawić te błędy. Proponuję założyć na forum oddzielną zakładkę dotyczącą logów na pewno każdemu się to przyda.

Could not fetch stats for d4868bb1_pulseaudio_fix: Container addon_d4868bb1_pulseaudio_fix is not running
09:14:54 – (OSTRZEŻENIA) Home Assistant Supervisor - wiadomość pojawiła się po raz pierwszy 07:08:04 i powtarzała się 26 razy
Fetch snapshot image failed from HiKam, falling back to FFmpeg; Unknown error:
09:14:50 – (BŁĘDY) ONVIF - wiadomość pojawiła się po raz pierwszy 07:10:27 i powtarzała się 752 razy
Can't login with mode: auto
09:13:43 – (OSTRZEŻENIA) Sonoff (niestandardowa integracja) - wiadomość pojawiła się po raz pierwszy 07:08:23 i powtarzała się 91 razy
Error from stream worker: Error opening stream (ERRORTYPE_5, I/O error) rtsp://****:****@192.168.0.159:554/user=admin_password=tlJwpbo6_channel=1_stream=0.sdp?real_stream
09:10:44 – (BŁĘDY) Stream - wiadomość pojawiła się po raz pierwszy 07:10:24 i powtarzała się 38 razy
Request exception for 'https://api.github.com/rate_limit' with - Cannot connect to host api.github.com:443 ssl:default [Try again]
09:10:24 – (BŁĘDY) HACS (niestandardowa integracja) - wiadomość pojawiła się po raz pierwszy 07:08:30 i powtarzała się 14 razy
[140430095719488] No TTS from google_translate for 'Dzisiaj jest piątek pierwszy dzień lipca. Godzina ósma 0Pogoda na ten moment to unavailable. Temperatura na ten moment to około 32 stopni celcjusza.Temperatura pieca na ten moment to około 27 stopni celcjusza. W piecu sie nie pali '
09:00:05 – (BŁĘDY) Home Assistant WebSocket API - wiadomość pojawiła się po raz pierwszy 08:00:05 i powtarzała się 2 razy
Error during processing of TTS request Failed to connect. Probable cause: Unknown
09:00:05 – (BŁĘDY) google_translate - wiadomość pojawiła się po raz pierwszy 08:00:05 i powtarzała się 2 razy
Unable to find referenced entities media_player.vlc or it is/they are currently not available
09:00:00 – (OSTRZEŻENIA) helpers/service.py - wiadomość pojawiła się po raz pierwszy 08:00:00 i powtarzała się 2 razy
Error handling request
08:46:34 – (BŁĘDY) components/stream/hls.py
Timeout while waiting of FFmpeg
08:37:16 – (OSTRZEŻENIA) /usr/local/lib/python3.9/site-packages/haffmpeg/core.py - wiadomość pojawiła się po raz pierwszy 08:37:11 i powtarzała się 2 razy
Error sending analytics to https://analytics-api.home-assistant.io/v1: ClientConnectorError(ConnectionKey(host='analytics-api.home-assistant.io', port=443, is_ssl=True, ssl=None, proxy=None, proxy_auth=None, proxy_headers_hash=-7843359495848636085), ConnectionRefusedError(111, "Connect call failed ('::', 443, 0, 0)"))
07:25:19 – (BŁĘDY) Analytics
Error doing job: Task exception was never retrieved
07:10:18 – (BŁĘDY) burze_dzis_net (niestandardowa integracja)
Waiting on integrations to complete setup: onvif
07:09:16 – (OSTRZEŻENIA) bootstrap.py
Setup of platform burze_dzis_net is taking longer than 60 seconds. Startup will proceed without waiting any longer.
07:09:07 – (BŁĘDY) Sensor binarny
Platform google not ready yet: Error connecting to API: Cannot connect to host www.googleapis.com:443 ssl:default [Try again]; Retrying in background in 30 seconds
07:08:34 – (OSTRZEŻENIA) Kalendarz
Can't connect to ESPHome API for listy @ 192.168.0.112: Error connecting to ('192.168.0.112', 6053): [Errno 113] Connect call failed ('192.168.0.112', 6053)
07:08:28 – (OSTRZEŻENIA) /usr/local/lib/python3.9/site-packages/aioesphomeapi/reconnect_logic.py - wiadomość pojawiła się po raz pierwszy 07:08:28 i powtarzała się 2 razy
Error setting up entry Radio Browser for radio_browser
07:08:25 – (BŁĘDY) components/radio_browser/__init__.py
The date/time on NVT (UTC) is '2022-07-01 05:09:31+00:00', which is different from the system '2022-07-01 05:08:24.840909+00:00', this could lead to authentication issues
07:08:25 – (OSTRZEŻENIA) ONVIF - wiadomość pojawiła się po raz pierwszy 07:08:25 i powtarzała się 2 razy
Config entry 'SpeedTest' for speedtestdotnet integration not ready yet: <urlopen error [Errno -3] Try again>; Retrying in background
07:08:23 – (OSTRZEŻENIA) config_entries.py - wiadomość pojawiła się po raz pierwszy 07:08:16 i powtarzała się 3 razy
Setup of input_button is taking over 10 seconds.
07:08:18 – (OSTRZEŻENIA) /usr/local/lib/python3.9/asyncio/events.py - wiadomość pojawiła się po raz pierwszy 07:08:17 i powtarzała się 2 razy
Setup of binary_sensor platform burze_dzis_net is taking over 10 seconds.
07:08:17 – (OSTRZEŻENIA) Sensor binarny
TTS base_url option is deprecated. Configure internal/external URL instead
07:08:16 – (OSTRZEŻENIA) Text-to-Speech (TTS)
The version platform for the sensor integration does not support platform setup. Please remove it from your config.
07:08:16 – (BŁĘDY) Sensor - wiadomość pojawiła się po raz pierwszy 07:08:16 i powtarzała się 2 razy
1 polubienie

Większość twoich błędów wynika ze złej konfiguracji i dodatków których konfiguracja z YAML została przeniesiona do UstawieniaUrządzenia oraz usługi

base_url: http://my internal ip nie jest już obsługiwany i trzeba to usunąć.
Możesz swój adres wpisać ręcznie lub zezwolić HA ustalić go automatycznie

Ten błąd często pojawia się w logach, nie wiem czy czasem nie jest to związane z dużą ilością zapytań wysyłanych do GIThub, przez co blokowany jest HACS.
Może ktoś podpowie czego te logi dotyczą i jak to zniwelować ?

2023-03-14 13:06:02.041 ERROR (MainThread) [homeassistant.components.websocket_api.http.connection] [140670260357792] Error handling message: Unknown error (unknown_error) Artur from 192.168.1.190 (Mozilla/5.0 (Macintosh; Intel Mac OS X 10.15; rv:109.0) Gecko/20100101 Firefox/110.0)

Traceback (most recent call last):

File "/usr/src/homeassistant/homeassistant/components/websocket_api/decorators.py", line 26, in _handle_async_response

await func(hass, connection, msg)

File "/config/custom_components/hacs/websocket/repository.py", line 40, in hacs_repository_info

await repository.update_repository(ignore_issues=True, force=True)

File "/config/custom_components/hacs/utils/decorator.py", line 28, in wrapper

result = await function(*args, **kwargs)

File "/config/custom_components/hacs/repositories/integration.py", line 126, in update_repository

if manifest := await self.async_get_integration_manifest():

File "/config/custom_components/hacs/repositories/integration.py", line 173, in async_get_integration_manifest

raise HacsException(f"No {RepositoryFile.MAINIFEST_JSON} file found '{manifest_path}'")

custom_components.hacs.exceptions.HacsException: No manifest.json file found 'custom_components/None/manifest.json'

EDIT.

Pojawił się taki error w supervisor, czego może dotyczyć ?

2024-05-29 07:21:53.396 ERROR (SyncWorker_1) [supervisor.utils.json] Can't read json from /data/addons/git/db21ed7f/navidrome/config.json: trailing comma is not allowed: line 29 column 4 (char 658)

Nas pytasz o to co sobie zainstalowałeś?

Może obrazki stamtąd coś podpowiedzą…

No właśnie nic w ostatnim czasie nie instalowałem, a tym bardziej jakiegoś serwera muzycznego.
Z tej dokumentacji wynika, że instalacja odbywa się za pomocą linuxa ?
Jeżeli tak to tym bardziej.

jakim poleceniem w `Debianie mogę sprawdzić co jest zainstalowane ?

Zapomniałem, instalowałem integracje TP-link Router.

Zapytam inaczej, czy instalowałeś cokolwiek związanego z serwowaniem i/lub odtwarzaniem muzyki?

Jesteś w stanie stwierdzić jakie masz kontenery dockera?

Integrację, czy komponent niestandardowy, czy Dodatek ???

To są 3 różne pojęcia.

Musisz zacząć używać terminologii zrozumiałej dla innych, a być może nauczyć się rozróżniać co i w jaki sposób instalujesz.

Integracja to konfiguracja - połączenie z czymś co HA już potrafi obsługiwać (bo ma wbudowaną obsługę lub ją doinstalowałeś jako komponent niestandardowy).

Komponent niestandardowy to kawałek dodatkowego softu uruchomiony wewnątrz HA (przykładowo HACS zawiera komponenty niestandardowe w swoim dziale “integracje” - tu gratulacje dla tłumaczy, czy w ogóle kogoś kto to tak wymyślił, ale można je instalować też przez ręczne dodawanie plików do wybranych dedykowanych katalogów w HA i w ogóle takie komponenty wcale nie muszą pochodzić z HACS), zazwyczaj instalacja komponentu niestandardowego służy do tego by wykorzystać go w celu Integracji.

Dodatek to osobny serwer (lub “program użytkowy”) instalowany w osobnym kontenerze czyli POZA HA, on nie modyfikuje HA i komunikuje się z HA w zasadzie wyłącznie o sieci (wewnętrznej sieci Dockera).
Dodatki są dostępne w standardowym Sklepie (również gdy dodasz do niego niestandardowe repozytoria), za to na 100% nie ma ich w HACS.

Jeśli nie umiesz się określić to dawaj konkretne linki.

Supervisor w ogólności zarządza kontenerami (więc jeśli ma coś w logu to raczej nie jest to związane z Integracją, tylko raczej z Dodatkiem).

Jeśli nie wiesz co masz w swojej instalacji, to albo zapomniałeś (bo np. sytuacja miała miejsce dawno - mi się to zdarzyło wielokrotnie, więc eksperymentów nie robię na instalacji produkcyjnej tylko na odrębnej testowej).
ALBO
Ktoś inny sobie robi co chce w twojej instalacji HA.

To są Integracje

ich się nie instaluje, one już są w HA, bo to są komponenty standardowe HA (już wbudowane)

To jest KOMPONENT NIESTANDARDOWY (innych mi się nie chce szukać), oczywiście WYMAGA instalacji, docelowo służy do tego by zrobić Integrację ze sprzętem

ten też (ALE NIE jest w standardowym zestawie repozytoriów w HACS więc szklana kula nie pomogła mi w poszukiwaniach, znalazłem go przypadkiem usiłując znaleźć czy istnieje jakiś Dodatek związany z tplinkiem…)

i ostatecznie - Dodatków dedykowanych routerowi tego producenta nie znalazłem

1 polubienie

Komponent niestandartowy:

NO więc ja tam nie widzę żadnych powiązań ani z tplinkiem ani navidrome

Poniżej jeszcze jeden zrzut i jest widoczny docker hasso audio, ale raczej to nic podejrzanego ?

Nie widzę nic szczególnie podejrzanego.

A w kwestii multimediów tak mi zaświtało - może eksperymentowałeś z Music Assistant?

Też nie, nic związanego z muzyką.

Nie wiem czy może mieć to coś wspólnego czy tylko przypadek ? , ale skorelowało się to czasowo z modyfikacją w Debianie związaną z resetem portu USB ( sprawa poruszona w innym temacie). Modyfikacja polegała na możliwości bezpośredniego dostępu do SSH jako root, aby polecenia wysyłane z Node Red mogły być realizowane.
Było to zrobione wczoraj, a dzisiaj rano pierwszy error w logach SV.

EDIT:

Teraz odpaliłem drugą maszynę, w niej nie było nic zmieniane w Debianie. Nie był instalowany niestandartowy komponent, czy też dodatki. A w logach jest ten sam error.

Chyba wczoraj uruchamiałem tą maszynę i wówczas tego nie było. Od wczoraj była wyłączona.

Więc można w sumie przyjąć, że to jest błąd dotyczący Supervisora i wynika z błędów w nim samym.
Jeśli tak jest to z pewnością ktoś zgłosi issue.

Ta druga instalacja jest bez dostępu z internetu do niej?
(jakkolwiek nawet gdyby była, to nie przypuszczam aby ktokolwiek zrobił w niej to samo co w pierwszej, chyba że sobie sam przeniosłeś coś backupem).

Druga ma dostęp do netu, ale była wyłączona (jeżeli to coś znaczy).
Backup robiłem dwa tygodnie temu, jak od zera instalowałem Debiana i HA. Przez ten okres kilka razy uruchamiałem ją aktualizując Core i co było potrzeba, zaglądałem za każdym razem do logów SV i wszystko było na zielono. Dzisiaj pierwszy raz error.

Ale Supervisor sam się aktualizuje do bieżącej wersji, a w momencie gdy to piszę jest to 2024.05.2 (to wersja sprzed niecałego tygodnia).

Dziwne. U mnie na obu maszynach jest wersja supervisor-2024.05.1. I pokazuje, że jest to najnowsza wersja.

Spróbowałem zaktualizować poprzez polecenie w Debianie. Zwróciło, że brak dostępnej aktualizacji.

root@debian12:~# ha supervisor update
Processing… Done.

Error: No supervisor update available - 2024.05.1
root@debian12:~#

Masz rację 2024.05.1 jest wciąż aktualny na stable, 2024.05.2 póki co to beta (akurat mam instalację testową na becie, a na repo nie widać taga, że to beta)
Ale to generalnie jest rozwiązanie online, nie wszystko jest lokalnie.

Jeżeli sam nie instalowałeś tego navi to poszukaj w pakietach debian, może to standardowy program instalowany z pakietem multimedialnym.

W kontenerze, który widzi Supervisor?

Właściwie to problem jest o tyle dziwny, że Supervisor burzy się tu o brak pliku i zauważ w jakiej lokalizacji…

a nie o to, że jest coś zainstalowane zanadto.

Jeżeli tak to pochodzi to z HACS, ale nie słyszałem/widziałem żeby coś się samo instalowało

homeassistant.components.websocket_api.http.connection] [140670260357792] Error handling message: Unknown error (unknown_error) Artur from 192.168.1.190 (Mozilla/5.0 (Macintosh; Intel Mac OS X 10.15; rv:109.0) Gecko/20100101 Firefox/110.0)

Tylko że coś odwołuje się API z zewnątrz. 192.168.1.190

W HACS nie ma Dodatków (addonów), więc nie chodzi o HACS.

A w drugiej kwestii to żądanie wydaje się, że pochodzi z przeglądarki na maku.

Artur from 192.168.1.190 (Mozilla/5.0 (Macintosh; Intel Mac OS X 10.15; rv:109.0) Gecko/20100101 Firefox/110.0)

tyle, że nazwę agenta zawsze można podmienić… (a firefox 110 to raczej starawy jest…)
jakkolwiek jest to żądanie z sieci lokalnej, a co jest pod tym IP to wie tylko OP