Jestem świeżakiem. Zainstalowałem na HP t630 Proxmox, następnie HA. Teraz wygląda, że wszystko działa.
Ale gdy chcę uzyskać dostęp do HA przez adres IP pokazywany w summary (notabene widoczny tez w moich ustawieniach serwera bo urządzenie z prxox ydopialem po kablu), nic się nie dzieje (tzn ląduje się dluuuugo, bardzo długo i nic). Co robię żle? Jak dostać się do panelu HA?
żaden z adresów nie działał. wchodziłem na ten 192 z portem 8123. zrzuciłem kontener. zrobiłem nowa instalacje. jedyne czego to nie podłączyłem żadnego urządzenia usb.
próbuje włączyć instancje ale w konsoli widzę tylko:
A to w ogóle system na tej maszynie (wirtualnej) Ci nie bootuje - jesteś w UEFI-shell’u
poszukaj po starych wątkach o proxmoxie i BIOSie VM.
Bodajże Esc wchodzi do BIOSa.
(Secure Boot powinien być wyłączony, jakkolwiek nie wiem czy to jest rozwiązanie - nie pamiętam, sprawdź lub poszukaj starych wątków opisujących identyczny problem).
wpisanie exit w okno terminalu uruchamia bios, tam zmieniłem kolejność bootowania kilka razy, w za 3 razem kolejność spowodowała odpalenie ha. zdziwiła mnie dostępność biosu z poziomu terminala ha, ale działa.