Witam,
Mam zapchany dysk i home assistant nie uruchamia się. Mam tylko dostęp przez putty i chciałbym zwolnic trochę miejca ale nie mogę znaleźć katalogów home assistant. Home Assistant zainstalowany na terminaly HP.
A w ogóle utworzyłeś sobie kiedykolwiek dostęp ssh do hosta HAOS?
(tego wirtualnego hosta dla którego życiową przestrzenią jest VM w proxmoxie)
chodzi o “deweloperski” dostęp ssh na porcie 2222
zwykłe połączenie ssh z HA nie ma w ogóle dostępu do hosta HAOS, więc nic nie zdziałasz
Jeśli nie, to jedyne co możesz robić to rzeźbić bezpośrednio w konsoli tej VM z poziomu proxmoxa (tam jest dostępne CLI HA)
PS jeśli masz dostęp przez ftp lub samba (żaden nie jest domyślnie, oba wymagają odpowiednich Dodatków, więc jeśli je zainstalowałeś wcześniej…), to z wybranych katalogów (udziałów) możesz kasować pliki
Tak jak pisałem mam dostęp przez Putty i za pomocą Midnight Commandera chciałem skasowac niepotrzebne pliki ale nie mogę znaleźć lokalizacji folderów HA.
Nie jesteś tym mc w HAOS tylko w proxmoxie…
musisz być wewnątrz maszyny wirtualnej, a nie na zewnątrz
Co masz niepotrzebnego na tym HA że chcesz zwolnić miejsce ?. Bardziej bym proponował zwiększyć miejsce dyskowe przydzielone do tej wirtualnej maszyny z HA jeśli takowymi zasobami dysponujesz na proxmox. Klikasz na wm z HA —> sprzęt —>Dysk ----> zakładka “Operacje dyskowe”—> Zmień rozmiar. Możesz tylko dodać więc problemu nie powinno być.Następnie po uruchomeniu HA ,zrobić kopie i możesz sobie usuwać (choć zastanawiam się co tam jest zbędnego ,chyba że coś w media ?}.Jednak poważnie zastanowiłbym się co tak zjada Ci ten dysk . Sprawdz czy masz w HA —> sprzęt —>Dysk ---->edytuj—> zaznaczoną opcję “Dynamiczne zmniejszanie dysku”. Dostęp z poziomu proxmox do wm HA jest możliwy ale jeśli kolega dokładnie nie wie w czym dłubie to nie radzę tego robić.
Było zero miejsca i HA nie wstawał, taki był problem.
Uzyłem polecenia sudo apt-get autoremove, zrobiło się troche miejsca system wstał.
Możesz też usunąć stare kernele.