Witam.
Na hotelu potrzebuję sterować silnikami wentylacji w zależności od wilgotności.
Mam mocny serwer na Windows 10 a na nim na maszynie wirtualnej postawione HA (działa płynnie i bezproblemowo)
W całym hotelu mam bardzo dobry zasięg sieci WiFi (jeśli to potrzebne to bardzo łatwo mogę go rozszerzyć), mam 4-kanałowy przekaźnik WiFi , działa w domu przez Tuya do podlewania ogrodu i myślę że mogłbym zastosować go do sterowania falownikiem przy silniku)
Pytanie do Was , czy jest czujnik wilgotności działający bezpośrednio z HA (bez Tuya) i po WiFi i czy jest taki 4-kanałowy przekaźnik bez Tuya ?
Obowiązkowo musi to działać lokalnie bez internetu ale po lokalnym WiFI, czas reakcji nie jest żadnym piorytetem.
Chciałbym jak najprostszą konfigurację bez konieczności polegania na zamkniętych rozwiązaniach i standardach. Co proponujecie ?
ok, dzieki , jak znalazlem czujnik wilgotnosci Sonnoff oraz przekaźnik 4 kanłaowy Sonoff 4CHPROR3 4CH oba po WiFi, czyli jak wgram w nie Tasmota i zintegruje w HA to będzie to działać lokalnie bez problemu ?
I jeszcze jedno pytanie bo jest też bramka Zigbee od Sonoffa ( Sonoff Bridge ZB - Bramka ZigBee 3.0) czyli jeśli nie chce po hotelowym WiFi tylko przez Zigbee to potrzebna taka bramka przeflaszowana na Tasmota, czujnik Zigbee przeflaszowany na Tasmota i przekaźnik 4ch Zigbee też przeflaszowany na Tasmota i wtedy też będzie działać lokalnie ale po Zigbbe ?
Pytam bo Zigbee ma swoje zalety i nie wiem czy tak nie zrobić.
Do działania Zigbee potrzebny jest sprzęt w postaci koordynatora sieci Zigbee (kilka do wyboru). Do zintegrowania HA potrzebna jest integracja (do wyboru kilka) dla działania Zogbee. Jedna z nich Zigbee2MQTT potrzebuje dodatkowego oprogramowania w postaci brokera MQTT. Do oprogramowania tego typu należy popularny Mosquitto. Do działania Tasmota z HA również będzie potrzebna integracja z MQTT. Jak widzisz jest sporo do zrozumienia, a zrozumienie jak to to klucz do powodzenia. Osobiście szedł bym w kierunku płytki z modułem ESP8266 np. Sonoff SV (przekaźnik 5V-24V), który możesz pewnie kupić z już wgraną Tasmota. Do tej czy podobnej płytki można dodatkowo podłączyć różne czujniki, ,la przykładu BME280 i otrzymać jednocześnie pomiar temperatury, wilgotności i ciśnienia.
Jeżeli jednak silnikiem steruje falownik jak napisałeś, to zapewne przy odrobinie wiedzy, samozaparcia możesz dzięki oprogramowaniu np. Tasmota, sterować silnikiem z płynną regulacją mocy. Zależnie od zmian parametrów otoczenia. https://tasmota.github.io/docs/BME280/
do tej pory sterował tym PLC Siemensa (kosztował coś koło 11k PLN, a niestety jest uszkodzoany a naprawa to około 6k PLN) , generalnie sterował płynnie 6 różnymi silnikami podając sygnał 0-10mA, jednak doszliśmy do wniosku że tak naprawdę potrzeba min, max w odpowiednich godzinach i zachowaniem poziomu wilgotności. Dlatego pomyślałem o 4 kanałowych przełącznikach. Bo to najprostsze, najtańsze i wystarczające do takich celów.
Jednak pozostanę przy WiFi bez bramki Zigbee, dzięki za naprowadzenie że z Tasmota będzie działać lokalnie a to najważniejsze , do tego zawsze awaryjnie pozostanie ręczne przesterowanie przyciskiem 4kanałowego switcha
Na przekaźnikach zrealizujesz tylko włącz/wyłącz, nie będzie płynnej regulacji prędkości.
Ciekawe co to za “wypasiony” PLC? bo cena zabija. Do sterowania tymi 6 silnikami wystarczy prosty easye4 z modułami z wejściami analogowymi, koszt za całość jakieś do 3 tys PLN.
Na falownikach oprócz sterowania 0-10 mA, są wejścia 0-12V a także 4 analogowe zwykle zwory, można zaprogramować częstotliwość na każdym wejściu osobno, załączenie zwory zmienia obroty, więc sterowanie na 4 przekaźnik ach nie jest tylko on/OFF ale daje możliwe 4 prędkości do wyboru co w zupełności wystarcza, płynna regululacja choć fajnie brzmi jest bez sensu bo 90% czasu falownik chodzi na 70% lub całkowity off w nocy
Całość wentylacji hotelowej z odzyskiem rekuperatorem kosztowała 10 lat temu 280k PLN, silniki po 4kw, w sumie 8 szt. PLC Siemensa steruje nie tylko tymi silnikami ale klapami, rekuperatorem obrotowym, nagrzewnicami i klimatyzatorami, padły w nim tylko wyjścia i bloki odpowiedzialne za regulacje silników, reszta dziala poprawnie stąd pomysł sterowania silnikami z wykorzystaniem 4 kanałowych przekaźników, 8szt i prosty soft do regulacji, zigbee przyda się w domu i ogrodzie bo czas reakcji i praca na betrriach ma znaczenie, w hotelu po wifi będzie prościej, najważniejsze żeby działało bez chmury lokalnie, dziękuję za podpowiedzi
Tak swoją drogą żadna poważna firma nie będzie stosować zaawansowanej automatyki poprzez chmurę bo to ogromne zagrożenie z zewnątrz, rozumiem politykę firm produkujących urządzenia bo napędza sprzedaż własnych systemów ale ostatecznie każdy poważny projekt będzie realizowany lokalnie. I tak też postanowię zrobić to w domu