Mądre gniazdka ELIVCO LSPA9 padają jak kaczki

Cześć, czy macie / używacie takiego smart plug jak w temacie? W ZHA jest to widoczne jako _TZ3000_okaz9tjs.
Mam pytanie jak z trwałością? Kupiłem 4 sztuki dwa lata temu i teraz w ciągu miesiąca padły trzy. Czyżby taka powtarzalna produkcja? Padają zawsze tak samo: zaczynają nieregularnie wyłączać i po chwili załączać przekaźnik. W tym czasie również przestaje świecić dioda na przycisku. Nie ma znaczenia, czy były mocno obciążane czy prawie nieużywane (ale cały czas podłączone).
Miałem wersje 16A jak i 20A - bez różnicy.

Możliwe że były/są zawilgocone i wtedy istnieje możliwość wystąpienia takiego efektu. W innym przypadku przestań używać takich wtyczek, w niektórych sytuacjach potrafią się zapalić.

Teraz mnie nastraszyłeś…
Zawilgocone nie są. Każde rozbieram i oglądam gołe przewody :smile: Jednak zawsze podejrzany wydaje mi się jeden kondensator, który “na oko” wydaje się lekko spuchnięty.
A są jakieś inne, sprawdzone? U mnie mają różne zastosowania. Ogólnie praktyczne są, no i rozszerzają siatkę ZigBee.

Tak dla przykładu.
Outlet Burned…
https://www.youtube.com/watch?v=sdmB5mds8qw

W 2 letnich wtyczkach kondensatory spuchnięte :smiley: niezły szajs, nigdy mi się żadna nie zapaliła, ale osobiście widziałem jak gotuje się woda we wtyczce gdy leżała pionowo podłączona a na nią kapała woda z podlanego kwiat (Żona), na czas ją odłączyłem.
Wiesz to jest tak jak z telefonami jednemu się zapali bateria innemu nie, ostatnio gościowi pokiereszowało cała twarz, tym razem bateria w telefonie byłą OK, ale żona odgadła pin do telefonu.

2 polubienia

To na 99% właśnie on jest winny niestabilnego działania lub jego braku.
Oczywiście mogą być zaangażowane też inne podzespoły, ale wymień kondensator.

No tak. Pewnie jaka cena, takie kondensatory. Kosztowały 16zł /sztukę. Z tym, że nie mam możliwości pomiaru, czy faktycznie nie trzymają parametrów i nie jestem pewien, czy to jest przyczyna. Może na próbę kupię kondensator, wymienię i zobaczę, czy będzie poprawa. Tylko raczej doświadczalnie bo obudowa jest spawana ultradźwiękowo i zawsze po mojej rozbiórce nie nadaje się już do użytku :smile:
A jakich Ty używasz, jeśli można spytać?

Model Zigbee
TS0121
_TZ3000_g5xawfcq (10A UK or 16A EU smart plug)

https://www.zigbee2mqtt.io/devices/NAS-WR01B.html#neo-nas-wr01b

Sam ostatnio wymieniałem kondensatory w driverach LED 58-85V spuchnięte kondensatory (Zwiastun awarii mrugający panel LED), jeden wystrzelił robiąc zwarcie, reszta układu drivera OK.

Ostatnio zakupiłem też dwie takie:

W ZHA przedstawiają się tak:

I jedną udało mi się dodać a druga mimo, że miga w gotowosci do dodania, to ZHA jej nie znajduje :frowning:

Nie używam ZHA więc nie podpowiem, ale nigdy mi się nie zdążyło żeby dwa takie same gniazdka się nie parowały, spróbuj klikać w przycisk parowania podczas parowania.

Mnie się już nawet zdarzyło, że kupiłem dwa Sonofy 01MINIZB i obydwa były identyczne w pomarańczowych pudełkach i obydwa miały napisane na obudowie ZigBee ale jeden się nie parował. Zastanowiło mnie, że ich diody świecą innymi kolorami (już nie pamiętam dokładnie ale chyba jeden świecł na niebiesko a drugi na zielono). Okazało się, że ten drugi nie był ZigBee tylko WiFi. Chińczyk widocznie pomylił się i włożył nie to radio do środka :smile: