Witam,
od kilku dni mój system korzysta z bazy MariaDB, wszystko działa ale martwi mnie trochę szybkość odczytywania historii. Świeżo zrestartowany system potrzebuje około 40 sekund żeby odczytać ostatnie trzy godziny a ostatni tydzień jeszcze mi się nie udało odczytać, robiłem kilka prób ale najdłużej wytrzymałem czekając około 8 minut i kończyła mi się cierpliwość.
Na wstępie garść informacji:
- system postawiony na NAS-ie synology jako wirtualna maszyna
- NAS jest dość mocnym komputerem i5 6600 3,9GHz, 16Gb ram, niestety nie mam w nim dysku SSD tylko 4szt WD RED spięte w SHR, pracuje na nim tylko HA i Survelliance Station z jedną kamerą.
- nie filtruję żadnych encji, wszystko leci do bazy ale dopiero buduję system więc póki co wydaje mi się, że nie mam zbyt dużo urządzeń choć encji jest całkiem sporo i baza rośnie w zastraszającym tempie
- na tę chwilę po 8 dniach baza ma 1,7Gb
I tu pojawia się pytanie, czy problemem jest wydajność podsystemu dyskowego czy za duży rozmiar bazy?
Wiem, że muszę trochę ograniczyć ilość danych zapisywanych do bazy bo pewnie z 70% jest mi niepotrzebna ale tu pojawia się kolejne pytanie. Czy jeśli wyłączę jakiś element z zapisu do bazy poleceniem exclude: w module recordera to nie będę miał żadnej historii tego elementu? Jeśli tak to czy jest możliwość manipulowania czasem zapisu dla różnych elementów osobno? Chodzi o to, że część czujników chciałbym rejestrować ciągle, tak żeby mieć historię z “całego ich życia” a dla części wystarczy mi historia 24h. Da się coś takiego ustawić?