Cześć! Póki co na wynajmie ale już niebawem własne 4 ściany, więc chce zrealizować moje hmm… marzenie? - o posiadaniu inteligentnego domku Pewnie jeszcze nie raz będę potrzebował Waszych mądrzejszych głów, natomiast dzisiaj takie ogólne pytanie.
Mój początkowy plan to Home Assistant (Będę chciał wykorzystać 2-3 kamery) + BitWarden + NextCloud(Ze względu na cyrki z Google Drive oraz MEGA…). Początkowo myślałem o NUC, ale zastanawiam się, czy będzie on wystarczający. Słyszałem także o Synology ale nie mam z nim doświadczenia.
Jakiego sprzętu używacie pod Home Assistant’a? - postawiony jest sam jeden na maszynie, czy ma może jakiś sąsiadów w postaci innych aplikacji? - możecie się pochwalić konfiguracją?
Cześć Łukasz!
Dzięki za odpowiedź Powiedz mi proszę, bo jestem świeżak w tego typu sprzętach.
Dysk SSD mieści się wewnątrz obudowy, czy trzeba go położyć obok?
Nie doświadczasz czasami throttlingu?
Orientujesz się, DELL sprzedaje takiego typu sprzęt bez licencji Windows10 - powiem szczerze, że w ogóle nie jest mi potrzebny, a zawsze dorzucają wartość licencji - wolałbym dołożyć trochę RAM’u więcej, niż system którego i tak nie użyję, bo będzie tam stał ProxMox/Linux
dysk wymieniłem z 240 na 1tb, jest fizycznie taki sam, ramu chyba więcej nie przyjmie, a jako tako całość śmiga cały czas bez problemu, dodatkowo mam jeszcze 2 dyski 1tb po usb wpięte pod maszyne windowsa. Ten DELL ma z tyłu 4usb i 2 z przodu. Sprzęt poleasingowy z allegro, bez licencji to chyba nie kupisz. Szukając sprzętu zależało mi na jak najmniejszym zużyciu prądu, gabaryty i cena oczywiście.