Witam,
Przez ostatnie miesiące pracowałem nad projektem dla urządzenia Mobilus Cosmo GTW, którego celem jest dodanie wsparcia dla standardu Matter. Chciałem w bardziej uniwersalny sposób zarządzać urządzeniami podłączonymi do Cosmo GTW za pomocą Apple HomeKit . Posiadam również Aqara Hub M3, więc zależało mi na rozwiązaniu, które nie będzie ograniczone do jednego ekosystemu. Standard Matter doskonale rozwiązuje ten problem.
Dla tych, którzy nie znają Matter - to otwarty standard komunikacji dla urządzeń smart home , mający na celu zapewnienie kompatybilności niezależnie od ekosystemu. Urządzenia z logo Matter można podłączyć m.in. do Apple HomeKit, Home Assistant, Google Home, o ile dany system wspiera standard Matter.
Aplikacja nad która pracowałem - matter bridge jest niecertyfikowana, bardziej przeznaczona do użyć testowych czy podczas development dla producentów urządzeń, ale to nie szkodzi by móc się z takim urządzeniem zintegrować. Prawdopodobnie podczas dodawania urządzenia zostanie wyświetlony komunikat, że jest ono niecertyfikowane, to wszystko.
Projekt został oparty na oficjalnym Matter SDK i działa bezpośrednio na samym Cosmo GTW. Komunikuję się on z głównym procesem mobilus po MQTT. Obecnie aplikacja wspiera tylko rolety: Senso (eg. siłowniki ERS), Cosmo oraz C-MR. Jako, że sam posiadam rolety z siłownikami ERS, najlepiej przetestowany jest Senso. Cosmo oraz C-MR nie miałem możliwości zweryfikować w praktyce, ale ze względu na w miarę podobną zasadę działania powinny działać poprawnie.
Dzięki temu, że Mobilus używa zdarzeń do raportowania o zmianach stanów urządzeń, aplikacja automatycznie przekazuje to dalej, tym samym mając natychmiastowe aktualizacje o stanie urządzeń w podłączonych systemach.
link do repozytorium
Instalacja
Do zainstalowania matter bridge wymagany jest dostęp SSH, jak go aktywować tutaj. Również upewnij się, że wersja oprogramowania Twojego Cosmo GTW jest przynajmniej 0.1.7.8.
Po połączeniu się z urządzeniem, uruchom poniższe polecenie w celu przeprowadzenia instalacji:
cd /tmp && wget --no-check-certificate https://raw.githubusercontent.com/piku235/matter-mobilus-bridge/main/target/install.sh
chmod a+x install.sh
./install.sh
Podczas instalacji zostaniesz zapytany o login i hasło do Cosmo GTW. Skrypt instaluje wszystkie wymagane biblioteki (z OpenWRT 23.05), pliki konfiguracyjne oraz sama aplikacja. Zostanie automatycznie aktywowana usługa z matter bridge i też sama główna usługa mobilus jako, że oryginalnie jej autostart wyglądał inaczej.
Po pomyślnej instalacji usługa matter bridge powinna być widoczna w ps
oraz można wyświetlić jej logi za pomocą:
logread -e matter
Po pierwszym uruchomieniu aplikacja znajduję sie tzw. trybie commissioning. Jest to tryb, który pozwala na sparowanie urządzenia. Tryb ten zostanie automatycznie zamknięty po pierwszym pomyślnym sparowaniu.
Tryb parowania można przeprowadzić na 2 sposoby: QR albo kod manualny.
kod: 21693312337
lub 20202021