Matter - SLZB-06

Skonfigurowałem w HA Matter wraz z SLZB-06.
Mimo że gdzieś znalazłem że SLZB podłączyć do USB, podłączyłem pod LAN.
Jak na moje umiejętności w miarę to poszło.
Sparowałem gniazdko zgodnie z instrukcjami.
Gniazdo pojawiło się w urządzeniach Matter, wszystko wygląda OK.
Ale mam pytanie, w czym Matter różni się od WIFI, skoro dodane gniazdko otrzymało swoje IP ??

Bluetooth, wifi, ethernet to protokoły transmisji, których zadaniem jest przesyłanie danych. Są bardzo powszechne, ale każde urządzenie/producent używa innej aplikacji do komunikacji i interpretowania danych. Stąd potrzeba standardu.
Matter to standard aplikacji. Urządzenia go używające mówią tym samym językiem; który można przenieść przez dowolny zgodny protokół transmisji, taki jak bluetooth, wifi, ethernet itp.

2 Likes

Podłączę się do pytania, czy jeden koordynator może być w sieci ustawiony jako standardowy koordynator zigbee a drugi jako Matter i będzie to razem działać?

Matter (Thread) to nie Zigbee = to nie będzie wspólna sieć tylko 2 oddzielne.

Ten slzb-06 działa tylko jako matter czy pełni wtedy 2 role koordynatora zigbee + matter?

To zależy od firmware oraz oprogramowania które użyjesz dodatkowo.

Z drugiej strony nie wydaje mi się aby eksperymentowanie z koordynatorem na chipsecie TI było dobrym posunięciem, skoro masz też koordynator SiLabs (co wiem z innego wątku bo tu się nie pochwaliłeś co za sprzęt posiadasz), gdzie rozwój jest daleko bardziej posunięty.

W ogóle to od co najmniej kilku miesięcy soft dual-stack jest niezalecany (i możliwe, że projekt zostanie zamknięty).

https://connectzbt1.home-assistant.io/about-multiprotocol/#from-skyconnect

A mówiąc prostymi słowami - eksperymenty z multiprotocol (dual-stack) są dla eksperymentatorów ultra-hardkorów (a wysypałeś jak z rękawa całe stado wątków z których wynika, że w tych kwestiach jesteś zaledwie początkujący…)