czy ktos z szanownych tutaj zgromadzonych ma doswiadczenia (najlepiej pozytywne) z matter over thread w home assistant ?
bije sie juz dluzszy czas z banalnym tematem
home assistant
dongle usb do thread - najpierw conbee ze zmienionym firmware, teraz kolejny sonoff dongle plus MG24
openthread border router add on
thread add on
matter server
wszystko najprostsze jak sie da, najbardziej zgodnie z dokumentacjami jakie da sie znalezc do tych komponentow
i do tego 2 urzadzenia ikea bilrease i ikea grill plats - za nic na swiecie nie daje sie ich podlaczyc uzywajac aplikacji home assistant na androidzie (rozne telefony - wszystkie raczej aktualne, tablety - bez znaczenia)
kluczyki, poswiadczenia - wszystko posynchronizowane
cala operacja wyklada sie po przejsciu etapow:
szukanie urzadzenia - OK
laczenie urzadzenia - OK
przygotowywanie poswiadczen do sieci thread - OK
sprawdzania polaczenia i to juz bez konca trwa na koniec stwierdza ze mojej sieci potrzebny jest border routrer (on jest, i z interfejsu jaki mam w home assistant wyglada ze sprawny)
aplikacja android w ostatnim kroku zawsze sprawdza polaczenie do sieci thread nie tej jaka mam teraz widoczna w home assistant tylko poprzedniej - jaka byla skonfigururowana
(operacja synchronizowania poswiadczen w aplikacji android oczywiscie robiona, wszystko pomyslnie, wszystko na zielono)
czy ktos trafil na cos podobnego ?
czy komus udalo sie podobna konfiguracje poskladadac i uruchomic z sukcesem ?
home assistant ma na interfejsie IPv6
add-on otbr w statusie tez pokazuje ze ma IPv6
telefon android z aplikacja IPv6 ma
siec jako taka pocieta na vlan-y
polaczenia wifi trafiaja do jednego z tych vlanow (do testow zrobione tez tak ze do vlan-u z home assistantem - bez zmian)
W ciemno stawiam, że to jest główny problem.
(niestety używam dotąd wyłącznie Matter over WiFi więc nie jestem w stanie u siebie poszukać jak się pozbyć starej konfiguracji Thread)
Ale to
prawdopodobnie również nie pomaga w jego rozwiązaniu.
no to wlasnie pozbywanie sie / odswiezanie w androidach upatruje jako przyczyne problemu
niby cache aplikacji/dane aplikacji - to nie dziala
kolejny ruch to wyciecie google play services data i cache - i tego juz nie zrobie bo z tym wylatuje wszystko wszystko
testuje to na 2 roznych telefonach, tablecie - wszedzie widac ten sam objaw - czyli cos jest miedzy nimi synchronizowane (pewnie wlasnie te dane google play)
licze troche na kogos kto ma matter over thread i ma juz jakies swoje doswiadczenia
zakladam tez ze mozliwe jest dodanie bez uzycia telefonu takiego urzadzenia do home assistanta - to co moglem przeklikac na slepo troche wpisujac numery jakie mam na opakowaniach urzadzen nie daje nic
co do sieci i vlanow - prawda, moze tak byc
ale spreparowana sytuacja gdzie home assistant w vlanie tym samym do ktorego trafia urzadzenia podlaczacajace sie do wifi - czyli siec calkiem “plaska” nie zmienilo nic
zdecydowanie jednak wole pomeczyc temat niz kupic mostek od producenta A i kolejny od B bo wtedy wszystko dziala
Doswiadczenia mam jakie mam z takimi mostkami (ten sam vendor nawet co teraz)
To to ze producentowi “zapomnialo” sie ze wypuscil mostek tradfrii i problemy jakie z nim sa moze sa ale jest juz nowy lepszy mostek - wlasnie ten ten do thread
obstawiam ze za 2-3 lata ikea wypusci kolejny, lepszy mostek i tak bez konca
Jeśli usunąłeś zarówno cache jak i dane aplikacji i to nie działa, to nie szukaj dziury w androidzie (wydaje mi się że w jakimś innym tajemnym miejscu takie dane nie są przechowywane), najwyraźniej dane uwierzytelniające czy jakkolwiek to nazwać są przechowywane w samym HA i tam powinieneś się ich pozbyć.
(Jeśli nie wierzysz zainstaluj wersję lite aplikacji HA companion ze sklepu F-droid, ona swoje dane przechowuje w innym miejscu, bo to po prostu inna aplikacja niż zwykły HA companion.)
I taką konfigurację sobie zostaw, gdy zadziała to o czym marzysz, podzielisz sobie znowu i będziesz wiedział czy to akurat tutaj ma wpływ na działanie czy nie, ale nie rzucaj sobie kłód pod nogi póki szukasz rozwiązania.
Ikea to światowe korpo, które żyje z handlu, a nie ze wsparcia użytkowników.
Jakkolwiek w dziedzinie prostej automatyki domowej nadal wyznaczają trendy, wycofując się z technologii które są w użyciu i pewnie jeszcze nadal będą na rynku latami (to że się z nagła wycofali z Zigbee wcale nie jest ich pierwszym takim ruchem, poprzednio się wycofali z RF433 w podobny sposób na korzyść Zigbee właśnie). Mnie osobiście swoją drogą najbardziej wkurzyli wycofaniem systemu kuchennego FAKTUM a nie tanią chińską elektroniką.
Jakkolwiek z inżynierskiego punktu widzenia akurat w kwestii którą poruszyłeś będę ich bronił
system Tradfri przez wiele lat miał bieżące wsparcie, w dodatku chyba cały sprzęt Zigbee1 ZLL (pierwsza i druga generacja) dostał aktualizacje do Zigbee3
a bramka o której mówisz jest zbudowana z podzespołów niewystarczających do tego by przetransformować ją w sprzęt Thread zmieniając jedynie oprogramowanie (niestety to jest awykonalne, bo zastosowany chipset jest za stary).
miałem taki problem jak Ty bo się wykładało na sprawdzaniu połączenia. Zaczęło się od zmiany telefonu z iOS na Androida, po tym nic z Matter nie chciało się przyłączyć. Też trochę czasu spędziłem z tym, na koniec zmieniłem w Open Thread Border Router nazwę i wtedy już myślałem że się poddam bo urządzenia z Androidem usilnie próbowały łączyć do starej nazwy OTBR.
Udało się to naprawić przez wyczyszczenie danych aplikacji “Usługi Google Play” (nie “Sklep Google Play”) - wiąże się to z ponownym logowaniem do kont, podpinaniem kart, następnie usunęłem aplikacje Google Home, ale to pomogło. Tzn. nie od razu. Wiadomo: aplikacja HA → Ustawienia → Aplikacja towarzysząca → Rozwiązywanie problemów → Synchronizacja poświadczeń Thread. Po tym instalacja Google Home. Od razu nie zadziałało, ale po około 2h mogłem już dodawać urządzenia m.in od ikei. Nie wiem czemu taki czas zwłoki był, ale gdzieś czytałem, że do 24h może tak być. Router pojawił się na koncie Google → w Sieci Thread.
Do łączenia się z Matter używam SLZB-MR4U
OK
ta wskazowka tez cenna
ja juz zawezilem problem do 2 tematow - buforowanie poswiadczen w androidowym urzadzeniu
krnabrna jest to technologia
da sie to jednak uziemic, nie buforowac tego w zadnych uslugach
drugi problem - trudniejszy do lapania, bo ulotna jest jego natura
mdns w ktorym ta cala magia sie dzieje
z jednej strony mdns jak juz cos sie rozglosi (a rozglasza i HA i OTBR i to jest celowe i oczekiwane dzialanie) to rozglasza sie z jakims czasem zycia
ten rekord mdns ma jakis czas zycia (stad pewnie Twoje 2h i zmiana zachowania) bo rekordy sie “starzeja” i wypadaja ze mdns
ja widze juz zmiane zachowan przy takich starych rekordach - czesc wypada po kilku minutach (comissioning do thread) czesc po dlugim czasie - informacje o routerach thread - wiele godzin
slabosc rozwiazania wynika z jego architektury - routerow moze byc wiele, czyli rekordow moze byc wiele
nawet jak jakis router wypadnie to rekord o nim “zyje” w sieci az sie naturalnie nie zestarzeje i partycypanici mdns zaczna go usuwac ze swojej pamieci
ciezko miec na to wplyw bo nawet jak zdiagnozujesz to co sie dzieje w mdns na jakims linuxie czy innym systemie to to jest stan jego mdns a nie tego co ma OTBR w swojej pamieci a juz tym bardziej co ma android
android jest jakos tam diagnozowalny i modyfikowalny bo jest ADB i mozna nim mieszac w systemie ale to sa dorazne reczne, akcje - nie akceptowalne do normalnego uzytowania takich urzadzen
i na koniec specyfika juz ta moja mdns proxy bo wiele vlanow - przepchanie przez proxy rekordy mdns z vlanu do vlanu czesto zmienia sygnatury czasowe wpisow mdns - nie chce sie “zestarzec” taka informacja za szybko w sieci
jest wygodnie (bo proxy) ale jest bezwladnie w czasie (bo proxy)
preparujac srodowisko wlasnie z vlanami i takim cyfrowym blizniakiem mojego podstawowego HA udalo mi sie to zlapac
minimalnie inaczej zachowywal sie jeden i drugi
jeden byl w sieci gdzie bylo proxy mdns drugi nie
tam gdzie proxy mdns nie siegalo zmiany zachodzily szybciej
udalo mi sie kilka krokow do przodu zrobic ale nadal nie mam dzialajacego matter over thread
na to jeszcze mam taka informacje:
i to tez jest swiatlo na moje problemy - mam akurat to urzadzenie
kupilem doswiadczalnie z ikea po sztuce tych nowych gadzetow zeby wlasnie okielznac to jak sie zachowuja, co mozna z nimi zrobic - pechowo trafilem na urzadzenie o ktorym wiadomo ze ma problemy
drugi na tapecie grillpats - ma problemy ale inne
klopoty z zasiegiem BLE do commisioningu, klopoty z zasiegiem thread, klopoty z praca na niektorych kanalach thread - to jest juz cecha osobnicza ale tez uwarunkowania srodowiskowe
mam kilka urzadzen robiacych wifi (bo tak dziala wifi by unifi) i kanaly domyslne sa zajete
mam tez obok zigbee - kolejne kanaly wpadaja z uzytku i akurat grillplats “nie lubi” kanalow tych jakie zostaja mi wolne
kosztuje to sporo czasu ale taki prog wejscia od razu przypomnial mi jak dzialaly/nie dzialaly urzadzenia zigbee tez od ikea wiele, wiele lat temu
dzisiaj sa juz jako tako opanowane, wybrane tez do kliku modeli jakie sa OK
(bo np gniazdka ikea zigbee a gniazdka ikea zigbee z kolejnej generacji dzialaja calkiem inaczej, starym zdarza sie samym z siebie “cykac” jak dlugo nic sie od nich nie chce a nowe mierzace prad no lubie sobie zmierzyc wartosci ujemne jak pobor energii jest bardzo maly)
tak czy inaczej jako cenny odbieram sygnal ze komus sie udalo, uzyl podobnych komponentow
ikea + sonoff, i pospinal to w home assistacie
ja tematu latwo nie odpuszcze chociaz tych ponad 60 urzadzen zigbee jakie mam dzisiaj nie zamierzam wyrzucac
w wielkim skrocie
IPv6 jest
adresy sa z fda8:: - czyli ULA i nawet router (nie thread tylko taki zwykly) im nie jest potrzebny do pracy
wszystkie urzadzenia z tym samym prefixem IPv6, wszystkie w sieci /64 - na wprost do siebie sie komunikuja
IPv6 podejrzewalem jako pierwsze, sprawdzone na ile ja umiem IPv6 bez wiazania tego z HA, matter, thread - jest OK, wyglada na to ze nie tutaj jest poblem
Nic mi wiecej nie przychodzi do głowy. Skoro się pingują tzn że się widzą. ale HA też musi je widzieć. Dlatego napisałem wszystkie możliwe kombinacje pingu.
Ja nie mam Thread/Matter choć mam IPv6 u siebie zrobione - ze względu na koszt tych urządzeń oraz na razie ubogość opcji .
Hej specjalnie zarejestrowałem się na forum bo mam dokładnie ten sam problem ;D Mam tego samego dongla Sonofd MG24. Co ciekawe mam dwa urządzenia na Matter over thread, które dodałem pare tygodni temu i działają ok (wtyczka Grillplats i pilot Bilresa). Od wczoraj próbuję dodać nowy pilot Bilresa i dzieje się to samo - pokazuje że potrzebuję thread border router. Myślałem że coś nie tak jest z donglem, więc go jeszcze raz skonfigurowałem (w międzyczasie miałem problem bo jeśli dodawałem urządzenie po ID to mieszało mi się z drugim donglem Sonoffa, którego używam do Zigbee, pomogło dodanie by path). Obecnie stare urządzenia działają ale nowego nie da się dodać. Wygląda jakby coś w tych usługach Play coś się zmieniło że nie widzi już tego Thread
”nie widzi juz tego Thread” to mocno podobne do jednego z objawów u mnie
u mnie problem był z 2 powodów:
cache w google i to da sie roznie obsługiwac zaleznie jaki android
mdns i VLAN-y
cache w google mozesz we współczesnych androidach wyłączać (ustawienia - google - wszystkie ustawienia - powinno byc widac thread i na tym ekranie roznie (tak bylo u mnie) albo od razu albo jeszcze poziom glebiej w ustawieniach jest wylaczania kopiowania poswiadczen thread do google)
w android 16 sciezka byla dokladnie tak
w android 14 byly jakies znaczace roznice
jak juz sobie to wylaczysz to oczywiscie nic nie stanie sie samo, jeden ze skuteczniejszych sposobow na wywalenie calego smietnika z cache takiego operacyjnego w androidzie to tryb samolotowy - kilka sekund
i jak juz jest tak przeczyszczona sytuacja to wtedy Twoja siec musi sie w tym momencie pokazac na dole, na kartach ustawien gdzie wylaczales synchronizacje poswiadczen thread do google
jak juz siec jest to dalej wszystko z gorki (o takich oczywistych tematach ze masz zsynchronizowane poswiadczenia z HA do aplikacji android HA companion app sie nawet nie rozpisuje)
drugie podejscie to ADB - to jak znajde w sobie moc to jakos sensownie opisze i wstawie tutaj
duzo tego bylo, caly czas mialem watpliwosc czy czyszczac konkretne atrybuty nie rozwale telefonu
moj drugi problem to mdns i VLAN-y
mdns - bo to bezwladny twor, kilka razy musialem odczekac az rekordy w mdns sie “zestarzeja”
nie czekalem na slepo tylko avahi-browser na komputerze z linuxem i co jakis czas sobie odpytywalem o to co rozglasza mi sie jeszcze ze “starych” thread informacji
tu jest wlasnie zaleta i przeklenstwo thread
moze byc wiele routerow, moze byc wiele wpisow w mdns o tej samej usludze
wszystko oparte o to ze partycypant w thread jak koncy prace to robi ladnie unjoin i “znika” sam swoj rekord DNS - OTBR tak nie robi
nie wiem jak ewnetulanie urzadzenia bedace routerami w thread - nie mam i z zalozenie miec nie bede, nie chce takiej konfiguracji
no i clue imprezy
IPv6 - ja mialem, mam, dziala
ale
w HA jest maly kaczan (albo to teature)
nie ma wlaczonego routingu IPv6
OTBR startujac wywala tylko maly warning ze nie ma i tyle i idzie dalej
a okazuje sie jednak kluczowe
moje sieci IPv6 sa ale kazda ma inny prefix (nawet te z adresacja ULA - nie trafiaja na siebie)
OTBR doklada swoja, kolejna siec IPv6 i jego rola to bycie routerem ale za cicho krzyczy przy starcie ze jak nie ma routingu w systemie gdzie docker hosta (bo taki jest HA) to on nic nie poroutuje
jest issue w HA i jak dobrze pamietam dyskusja w OTBR
doraznie w systemie HA mozesz sobie ten routing wlaczyc:
sysctl -w net.ipv6.conf.all.forwarding=1
restartu HA to nie przetrwa jak cos pojdzie nie tak
jak bedzie OK to:
w logu startujacego OTBR nie bedzie juz warningu ze routing nie jest mozliwy
stan tego co udalo mi sie osiagnac u siebie to dzialajace matter over thread dla urzadzen:
MG24 - firmware ostatni jaki jest dostepny z webowgo flash toola do producenta
ikea bilresa - z półki, kupiona ~2 tygodnie temu, nie ma innego firmware niz ten z fabryki
ikea grillplats - półki, kupiona ~2 tygodnie temu, nie ma innego firmware niz ten z fabryki, bylo z tym wiecej grzebania bo to urzadzenie ma fallback do zigbee, przelaczylem je sobie w tryb parowania zigbee nie mogac poradzic sobie tydzien temu z matter zeby zobaczyc czy urzadzenie dziala - wyprowadzenie z tego tryby to bylo pare ekstra krokow
jak dla mnie cala ta historia do deja-vu z urzadzeniami ikea zigbee z przed wielu lat
niby dzalalo, troche z czkawka, generalnie zawracalo soba dupe bardziej niz automatyzowalo i pomagalo
wtedy jeszcze kupilem bramke ikea tradfri i koniec koncow to ta bramka + aplikacja byla przyczyna problemow jakie sie pojawialy, aplikacja sie po drodze zmienila na calkiem inna - prosciej chyba bylo pisac dev-om robiacym to dla ikea niz poprawiac bramka tez juz dzisiaj jest nowa, lepsza…
bylo widac ze te urzadzenia za szybko trafiy na rynek i dopiero na ludziach byly testowane i rozwijane
tak samo jest teraz z linia matter over thread
tu moze bedzie jakos szybciej i skuteczniej poprawiane to co zawodzi (rzuc okiem na ten artykul z verge czy tech buzz co wklilem
ikea odstrzelila zigbee urzadzenia
wsadzila na rynek cos co prawie dziala
uzytkownicy/klienci przez chwile beda wybaczac ale jak za dlugo to bedzie mialo czkawke to oleja
widac ze ikea swiadomie zatrzymala dystrybucje bo portfolio ma jeszcze inne fajne, np
data wejscie na rynek SE to ~marzec 2026
ale nie weszlo na wszystkie rynki - pewnie przez to zeby fali zgloszen i zwrotow juz nie wzmagac
koniec koncow dzialac, to dziala
u mnie w stanie “jezdzic,obserwowac”
zadnych zasobow strategicznych typu ekspres do kawy do tego jeszcze nie przepinam