Media w HA z NAS za pośrednictwem Apache2

Nie udało mi się rozwiązać problemu udostępnienia plików z NAS z możliwością odwarzania playlisty. Na razie jedynym wyjściem jest skopiowanie lokalnie do config/www. Wydawało się, że problem można rozwiązać za pomocą Apache2. Podmontowałem zasoby NAS do /mnt/nasmp3 i udostępniłem przez stronę z Apache2. Efekt jest taki, że player VLC pobiera pliki z playlisty, ale ich nie odtwarza. Przy pojedynczych plikach również. Nie jest to chyba problem po stronie Apache, gdyż pliki skopiowane do np. do /mnt i udostępnione przez Apache są odtwarzane prawidłowo. Różnicę widać również w przeglądarce. Gdy w przeglądarce klikniesz na plik mp3 udostępniony z /mnt, to zaczyna się odtwarzać, ale gdy klikniesz w plik z /mnt/nasmp3, to nie odtwarza się, ale pobiera.
Ma ktoś pomysł, gdzie leży problem?

Jaki NAS?
Uruchom na nim serwer DLNA.
U mnie takie rozwiązanie śmiga bez poblemu.
Jest możliwość nawet stowania odtwarzaniem poprzez HA odtwrzaczami sieciowymi

@RobinI30
Niestety @Tom_ek chyba nie zawarł wszystkich informacji (a ten temat już się gdzieś pojawił, poszukam później), ale idea użycia apache chyba jest powiązana z dostępem do mediów ze “świata”, a nie z LAN.

Konkretnie temat zaczął się tam (jednak nie widzę, by była zgaszana potrzeba dostępu “z internetu”, to chyba sam sobie dopowiedziałem…) :

Temat sie pojawiał, ale nigdzie nie było rozwiązania. Na razie są następujące opcje ogarnięte.

  1. Odtwarzanie pojedynczych plików z zasobu udostępnionego z NAS zmapowanego do /media/local. Niestety ze względu na wymaganą autentykację nie ma możliwości uruchamianie z playlisty.
  2. Skopiowanie lokalnie do /config/www i uruchamianie z palylisty. Wadą jest to, że pełne kopie zapasowe HA zawierają również te skopiowane media. Przedłuża to znacząco czas tworzenia/odtwarzania systemu oraz zajmuje dużo miejsca.

DLNA nie wchodzi w grę, gdyż chce rozszerzyć funkcję radia (z przykładu Artura) o odtwarzanie mp3 z zasobu sieciowego wg playlisty.

Apache prawie rozwiązał problem, ale na nim na razie muszą być pliki. Nie udało mi sie ogarnąć Apache bezpośrednio na Synology (nie poradziłem sobie). Być może to by rozwiązało problem. Apache na razie mam zainstalowany na środowisku Proxmox (instalowałem z konsoli Proxmoxa).

1 Like