Cześć,
Zintegrowałem klimę przez Midea Smart AC. Wszystko fajnie działa. Użyłem wbudowanego termostatu, tylko chciałbym, żeby pomiar temperatury w pokoju odbywał się z czujnika temperatury, którego zwykle używam, a nie wbudowanego w jednostkę. Jak to zrobić?
Bezpośrednio nie ma takiej możliwości.
Jeśli twoja klima ma pilota z czujnikiem temperatury, musiałbyś “udawać” takiego pilota poprzez IR (nie widziałam jednak żadnego takiego projektu).
Można na podstawie temperatury włączać/wyłączać klimę, nie polecam ponieważ zużywa się mechanika kierownic. Również zanim ustabilizuje się praca agregatu jest opóźnienie.
Ostatecznie można żonglować temperaturą zadaną wokół temperatury mierzonej z zewnętrznego czujnika.
Ja używam simple thermostat gdzie jako pomiar temperatury dodałem swój termometr w salonie. Klimę mam zamontowaną w przedpokoju, ładnie mi chłodzi salon i sypialnię które są na wprost jednostki, trochę gorzej (ale nadal ładnie, różnica to jakiś 1 stopień) kuchnię i łazienkę które są po bokach jednostki.
Sama automatyzacja chłodzenia (i grzania jak jest powyżej 10 stopni na zewnątrz, jak poniżej używam ogrzewania gazowego) jest zrobiona w nodered i najogólniej załącza chłodzenie jak temperatura przekroczy nastawioną temp w simple thermostat i wyłącza ją jak będzie poniżej zadanej temp. W tym wątku masz opisane co i jak: https://forum.arturhome.pl/t/procesy-z-zycia-wziete-ogrzewanie/682
Wygląda to tak podczas działania:
Screen z zeszłego roku, temp na zewnątrz koło południa to 34 stopnie, jak widać w domu przyjemne 22,5-23, w łazience było cieplej ale to dlatego że suszarka chodziła i były drzwi zamknięte, po otwarciu drzwi dosyć szybko temp spadła do 23.
Sprytnie .
Z print screena wynika, że na zewnątrz było 29,4 stopni Celsjusza.
Screen był z 16:30, o 12 było 34 stopnia
No to lipa. Prosty termostat zrobiłem, ale nie ma tam możliwości wyboru funkcji wbudowanych w klimę (tryby turbo, eco, prędkość wentylatora czy ruch łopatek). Klima jest na falowniku czyli zadając odpowiednią pętle histerezy, sterowanie nie będzie polegało na włącz → słódź → wyłącz.
Jednak wolałbym żeby dążyło do temperatury czujnika innego niż wbudowany. Różnica odczytu temperatur była spora.
Dziwne, w simple thermostat mam wszystkie te opcje, dwie jednostki, jedna na oryginalnym kluczu od Midea druga na ESPHome:
Masz dwa czujnik temperatury.
W klimie i zewnętrzny, oblicz różnicę temperatur, która będzie stanowić offset dla nastaw temperatury zadanej dla klimatyzatora.
Będziesz zadawal tylko inna temperature, w efekcie uzyskasz oczekiwaną.
O, to sprawdzę ten simple thermostat.
Czujniki normalnie mają bardzo podobne wskazanie, ale jak klima się odpali, to ten wbudowany szybko schodzi na temperaturze a w salonie pokazuje wyższą. Mogę kombinować i analizować obie temperatury, ale wolałbym używać tego samego co do ogrzewania.