Miernik energi elektrycznej

Nie polecam, u mnie przy 16A zgrzalo styki, efekt był taki że prawie się ugotowałem w nocy bo sterowałem tym maty ir( ogrzewanie podłogowe). Samo zalutowanie końcówek na płytce totalnie nic nie daje. Producent pisze o 15A a ja z doświadczenia wiem że ciągła praca to max 12A tak samo przy r2 niby 10A a na boilerze 1800W spaliłem takich 4 sztuki. Na szczęście obeszło się bez przykrych skutków.

@emanuel Jeśli dobrze widzę, to @luki25 przerabiając ten moduł na “miernik” pominął przekaźnik na stałe (więc nie grozi sklejenie styków, bo jest tam i tak zwarcie na stałe).

Nabrałem przekonania do sonoff pow r2, po tym jak mają one max 16A i 3500Watt a potrafiły wytrzymać przez ponad 10 minut 6500Watt i 27A, po takim czasie wywaliło bezpiecznik 16A typu B. Obecnie jest tak, że obciążam max 3200watt (2 fazy) a wczoraj rozlutowałem ominięcie przekaźnika, bo elektycznie steruję pompą ciepła na WE prądu. Czekam jak skończy prace, wejdzie w stan czuwania (minimalne obciążenie poniżej 10Watt) i ją wyłączam całkowicie.

1 polubienie

W takim razie masz szczęście, ja wolę przez dodatkowy stycznik zewnętrzny, sterowałem sonoff pow ogrzewanie podłogowe z folii IR 3680W dokładnie, i zostawiłem na noc włączone. Miała się wyłączyć po 2h. Niestety w apce pokazało że jest OFF, a stylki skleiło i nagrzalo pomieszczenie do 35 stopni, dobrze że się obudziłem na czas :). Wolę nie ryzykować, dodatkowy zewnętrzny stycznik to koszt 25zl więc myślę że do takich dużych mocy lepiej go stosować.

1 polubienie

Plusem pompy ciepła jest to, że startuje powoli od 10watt obciążenia, więc styk nie powinien się zgrzać przy zwieraniu, tak samo mam na wyłączeniu (wygaszanie urządzenia), więc myślę, że styki się nie zespawają, a jak zastosuję stycznik, to nici z pomiaru obciążenia faz, bo sonoff musiałby być poza układem żeby stycznik miał sens, albo sonoffy powr2 z powrotem zmostkować, a zastosować dodatkowego basica ze stycznikiem. Zobaczę po dłuższym czasie pracy co będzie.

1 polubienie

No ja mam ten plus że folia działa że stałą mocą :wink:

Tasmota rządzi, już wspiera:

U mnie w gniazdku jest 240V w nocy. W dzień jak chodzi fotowoltaika to 242V nie mam pojęcia dlaczego tak ustawiono transformator. Piszesz tak: 230±10% , a to nie jest to samo co 230±23V ?

To to samo :slight_smile:.

Rozpoznaje temat miernika energii elektrycznej oraz zaimplementowanie go do HA (mieszkanie w bloku). Muszę to zrobić po stronie odbioru, gdyz licznik znajduje się na korytarzu i moje testy z czujnikiem BLE (transmisja do HA) wyszła negatywnie - odległość i stalowe drzwi w skrzynce z licznikami - licznik nowy z sygnalizacja optyczna Corax 3 port odblokowany. Także inode i Onemeter odpadają. Shelly 3EM to duży koszt i myślę, że mieszkania szkoda kasy. Jest jeszcze Zamel MEW-01, jednak problem jest taki, że musiałbym wymieniać rozdzielnice bo nie mam już miejsca…
Może ktoś poleci jakieś inne rozwiązanie? Może ktoś tu na forum stosował taki wynalazek na ZigBee i czy można go zintegrować z HA? A najważniejsze jak z bezpieczeństwem użytkowym tego miernika - niby CE posiada? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

US $21.73 20%OFF | 3 Phase Zigbee Gateway 3120V 3230V Tuya Din Rail WIFI Smart Energy Meter timer Monitor kWh Meter Wattmeter 80A TOMZN

@Poziomka80
Certyfikat CE jest wystawiany przez producenta w którym deklaruje zgodność, nie ma on nic wspólnego z certyfikacją przez niezależne firmy badawcze.

Zwróć uwagę że miernik realizuje zliczanie całkowite z 3 faz, a nie dla poszczególnych. Jeśli chcesz go zastosować tylko do pomiaru zużycia całkowitego to według opisu powinien spełnić swoją funkcje.
92,50zł kosztuje bramka zigbee nie miernik, jego cena jak na możliwości nie należy do niskich.
Dokładność pomiarowa też jak na tego typu urządzenie nie jest za duża. Niewątpliwą zaletą jest wbudowane WiFi.
Na oko (bo nie widzę informacji w opisie) zajmuje miejsce 7 modułów w rozdzielni. Jeśli nie masz miejsca na 2 moduły dla zamela to chyba tym bardziej dla tego urządzenia.
A czy to się z integruje z integracja Tuya w HA to jest dobre pytanie i należało by je zadać producentowi. Nie wszystko co pojawia ci się w aplikacji Tuya jest dostępne przez integracje w HA.

@Marcin_Domański
Dzięki za odpowiedź. Co w takim razie proponujesz ze swojej strony - najlepiej jakby nie było to czytanie danych z chmury? Jeżeli będzie trzeba to rozdzielnica i tak musi być wymieniona. Co do CE to nie jest tak, że dyrektywa “narzuca” na producenta spełnienie wymagań zasadniczych zarówno w kwestii bezpiecznego użytkowania urządzenia?

Nie ma nad tym kontroli.

Jakie są Twoje oczekiwania co do pomiaru. Każda faza osobno, czy 3 razem (skoro to blok, czy czasem nie masz tylko 1 fazy?).
Chcesz mierzyć tylko zużycie (kWh) Czy może chcesz znać parametry (czyli np napięcie dla każdej z faz - automatyzację zabezpieczające przed długotrwałymi przepięciami)
O kierunku nie wspominam, bo raczej w bloku raczej paneli PV nie masz.

Jak najbardziej każda faza osobno 3x230V/400V uwzględniając inne parametry (U, I, P - dla każdej fazy). Paneli nie posiadam :smile:.

Zobacz zamel mew01,albo shelly 3em są to mierniki z przekładnikami które łatwo podłączyć i zajmują mało miejsca w rozdzielni oba z wifi.shelly ma jeszcze wyjście przekaznikowe.Jeśli z cetyfikatem to jakis licznik np easton sdm630 z mobus.
Ja używam shelly 3em prosta integracja po sieci,chmura działa niezależnie.

1 polubienie

Cytat
US $21.73 20%OFF | 3 Phase Zigbee Gateway 3120V 3 230V Tuya Din Rail WIFI Smart Energy Meter timer Monitor kWh Meter Wattmeter 80A TOMZN

Mam ten licznik u siebie. Kosztował coś koło 300 zł z Ali. Podpiąłem go do pompy ciepła. Zintegrowałem go z HA poprzez integrację localTuya. Wg. mnie działa prawidłowo i pokazuje wszystko jak należy.

W innej lokalizacji kupiłem taki licznik:
https://allegro.pl/oferta/licznik-trojfazowy-podlicznik-energii-pradu-3-faz-10478483207
Ma on specjalne wyjscie ze stykami impulsowymi dzięki czemu można go zintegrować z HA dokładając WemosaD1 z małym interfejsem i programując ESPHome. Zrobiłem to w oparciu o ten schemat:
Schemat podłączenia wyjścia licznika

1 polubienie

A ja znalazłem inne liczniki, może ktoś używa.
Obecnie mam licznik ORNO OR-03Y, ma on wyjscie impulsowe, które podlaczylem do ESP8266 z Tasmotą. Tasmota liczy impulsy i zamienia na kWh. Odczyt w HA ok, ale zużycie to jedyny parametr jaki można odczytać.

Szukam czegoś z większą ilością funkcji i znalazłem 2:

Pierwszy na Wifi (może można wgrać Tasmotę) a drugi na Zigbee (może HA z zigbee2mqtt obsługuje).

Czy ktoś używa, któregoś z tych liczników?

No to już taka wersja na wypasie raportuje wszystko i w dwie strony przez modbusa, ale do niego potrzebny pośrednik, który odczyta z niego dane i puści do HA.

Ta opcja nie spełnia założeń, bo raportuje jedynie zużycie łączne z trzech faz.

Wyglądają dokładnie tak samo jak ten z pierwszego postu, a jeśli tak to nie spełniają założeń @Poziomka80

Oprócz zużycia możesz również odczytać chwilowy pobór.

Hej udało sie komuś ogarnąć ten temat? Ma ktoś już pomiar zużycia w HA? Zaznaczam że nie pytam o rozwiązania z inwerterem do PV.