Migające światła - przełączniki bez N

Cześć,

Posiadam przełączniki bez N/z N firmy Moeshouse Smart Light Switch Zigbee Moeshouse inteligentny włącznik światła Tuya ZigBee bez przewodu neutralnego bez kondensatora potrzebne inteligentne życie 2/3 sposób współpracuje z Alexa Google 2mqtt|Przełączniki| - AliExpress - ja niestety mam instalację oświetleniową bez N.

Na jednej linii, czyli pod jednym bezpiecznikiem mam trzy takie przełączniki oraz dwa zwykłe.

Problem z miganiem występuje jak się wyłączam oświetlenie wyłącznikami zwykłymi - wtedy wszystkie trzy Moesy uruchamiają światło na ułamek sekundy, dla bardziej obrazowego opisu, zwykłe przełączniki są w dwóch łazienkach a Moesy w trzech pokojach.

Miało nie mrugać ale mruga…

Mam pomysł aby zainstalować kondensator Kontakt-Simon KL o pojemności 0.1 µF a może 0.2? w taki sposób:

Myślicie że to pomoże? Czy też to nie ten kierunek?

Pozdrawiam,
Marcin

Tego nie wiem ale ja w swoich (Aqarach) zrezygnowałem z podświetlenia łącznika i pomogło bez użycia kondensatora (w Aqarach ich też nie dodają piszą tylko o minimalnym obciążeniu 3W).

1 Like

OO, dzięki, przetestuję - choć lubimy to delikatne niebieskie mini podświetlenie.

Ja pisałem o zwykłych łącznikach z podświetleniem (tu musiałem tą kosteczkę wyciągnąć) a nie podświetlenie łącznika Zegbee (niebieska kontrolka).

Moje zwykłe przełączniki nie mają podświetlenia :frowning:

no to chyba pozostaje jakiś Miflex LED 230V zastosować i powinno być ok przy indukcyjnym oświetleniu to się zdarza (mruganie).