Cześć Ekipa,
pomalutku wykańczam się w nowym domu i wczoraj podjąłem decyzję aby przenieść HA z aktualnego domu do nowego. Wziąłem swojego HP T630, nowy router ( Tenda 4G09) - wcześniej wszysko działało na FUNBOX, ale w nowej lokalizacji jeszcze nie ma internetu kablowego.Połączyłem wszystko na nowej chacie, i niestety nie działa. Tzn nie mogę wbić sie przez żadne IP aby cokolwiek zobaczyć. Jestem troszkę w kropce. Bo nie mam pomysłu jak do tego podejść. Macie jakiś pomysł co powinienem zrobić ? Z góry dzięki za popdowiedzi.
Z tego co pokazujesz na zdjęciu terminal staruje i czeka na połączenia 192.168.1.39. Pierwsze pytanie masz IP na stacji z której się wbijasz ? Czy możesz pingować ze swojej stacji ten adres 39 ?
Jeżeli nie zmieniałeś portu dla HA to jest on dziwny
Powinien być 8123
Przecież to standardowy port proxmoxa.
Mnie intryguje coś zupełnie innego czy ten nowy router
- ma skonfigurowaną taką samą podsieć LAN jak stary? (chodzi zwykle o człon A.B.C w adresie postaci A.B.C.D, skoro wcześniej był funbox to prawdopodobnie to było 192.168.1.x czyli tu potencjalnie nie ma tragedii)
- czy w ogóle jest podłączony do Internetu?
Cześć,
1.szczwrze nic na routerze nie konfigurowałem, w opcjach za duzo to on niestety do konfiguracji za dużo nie ma.
2. Tak internet jest normalnieale z karty sim orange. Laczylem z telefonem.
@Flacha Na stacji z ktorej sie wbijam ? Tzn ? Polecialem na budowe tylko z HP na ktorym stoi HA oraz z telefonem. Na telefonie nie moglem sie wbić w zadne ip. Nastepnym razem wezme laptopa i sprobuje przez cmd zpingowac.
Dokładnie tak. Musisz mieć sprzęt żeby obczaić jakie IP dostajesz. Puścić pinga na konsolę i router i tam już wiele nie będzie czarów. Najprawdopodobniej jesteś w innej podsieci. Coś ma ustawiony stały adres IP.
Temat zamkniety, wystarczyło na nowym routerze zmienić 192.168.0.1 na 192.168.1.1 i dodać adresy od 1 do 200. Dzięki wszystkim za pomoc.