Witam, mam dylemat, w którą strone pójść. Aktualnie HA mam postawione na maszynie wirtualnej w Windows 10 na Dell Optiplex 790, niestety zabiera to trochę prądu, więc kupiłem Fujitsu S720 8GBRAM Dysk 250GB SSD na ten cel. Pytanie jak teraz ogarnąć tam HA, narazie postawiłem tam Ubuntu i na nim z SNAP’a HA, ale czy to jest optymalne? Może pójść w Proxmoxa? Nie ukrywam, że nie chciałbym wszystkiego konfigurować od nowa, jest możliwośc jakiejś prostej migracji tego na nowe środowisko?
Tak jest prosta droga, - robisz pełny backup z poziomu HA, zgrywasz go na komputer z którego do nas klikasz, a następnie odtwarzasz ten backup na etapie onboardingu w świeżutkiej instalacji, jedyny warunek, że obecnie masz instalację HAOS lub Supervised w obecnej instalacji i taką planujesz w nowej.
Jeśli to ma być instalacja dedykowana dla HA (a nie innych serwerów), to polecam instalację HAOS-generic (zamiast instalacji HAOS-ova w wirtualizacji), niestety wydaje mi się że Fujitsu S720 to strzał jak kulą w płot.
migracja futro-s720
Przejrzyj wątki w tym dziale (gdzie właśnie przeniosłem i ten wątek) - znajdziesz wiele odpowiedzi, a zapewne wszystkie. Dodatkowo użyj wyszukiwarki - lupka u góry.
Byłoby łatwiej doradzać gdybyś zamieścił chociaż takie informacje
https://forum.arturhome.pl/t/jak-podzielic-sie-informacjami-o-swojej-instalacji-home-assistant-na-forum-lub-githubie/11366/
PS Jaki masz obecnie pobór mocy?
Dziękuje za informacje, pobór mocy sprawdze przez weekend. Jeśli chodzi o aktulne wersje to mam coś takiego
System Information
version | core-2024.11.0 |
---|---|
installation_type | Home Assistant OS |
dev | false |
hassio | true |
docker | true |
user | root |
virtualenv | false |
python_version | 3.12.4 |
os_name | Linux |
os_version | 6.6.54-haos |
arch | x86_64 |
timezone | Europe/Warsaw |
config_dir | /config |
Home Assistant Community Store
GitHub API | ok |
---|---|
GitHub Content | ok |
GitHub Web | ok |
HACS Data | ok |
GitHub API Calls Remaining | 5000 |
Installed Version | 2.0.1 |
Stage | running |
Available Repositories | 1470 |
Downloaded Repositories | 4 |
Home Assistant Cloud
logged_in | false |
---|---|
can_reach_cert_server | ok |
can_reach_cloud_auth | ok |
can_reach_cloud | ok |
Home Assistant Supervisor
host_os | Home Assistant OS 13.2 |
---|---|
update_channel | stable |
supervisor_version | supervisor-2024.11.4 |
agent_version | 1.6.0 |
docker_version | 27.2.0 |
disk_total | 30.8 GB |
disk_used | 5.3 GB |
healthy | true |
supported | true |
host_connectivity | true |
supervisor_connectivity | true |
ntp_synchronized | true |
virtualization | microsoft |
board | ova |
supervisor_api | ok |
version_api | ok |
installed_addons | File editor (5.8.0), Mosquitto broker (6.4.1), Get HACS (1.3.1), Terminal & SSH (9.15.0) |
Dashboards
dashboards | 3 |
---|---|
resources | 1 |
views | 1 |
mode | storage |
Recorder
oldest_recorder_run | 22 listopada 2024 10:21 |
---|---|
current_recorder_run | 22 listopada 2024 11:21 |
estimated_db_size | 156.45 MiB |
database_engine | sqlite |
database_version | 3.45.3 |
Masz instalację HAOS-ova (czyli system operacyjny linux HAOS w dotychczasowej wirtualizacji), możesz zmigrować na dowolną inną instalację HAOS (w tym każdą inną ova w dowolnej maszynie wirtualnej lub na generic, czyli instalacja bare-metal = bezpośrednio na sprzęcie, o ile na tym Fujitsu to możliwe) lub na dowolną instalację Supervised (akurat Supervised to raczej szczerze odradzam, jesli dotychczas jej nie używałeś).
Trochę się pobawiłem, i narazie zrobiłem coś takiego zainstalowałem na Fujitsu S720 ubuntu, potem do tego virtualboxa i na nim postawiłem nową maszyne haos_ova, do której zaczytałem kopie konfiguracji z starego haos i działa. Może to nie jest optymalne rozwiązanie ale narazie działa. od rana :D. Sprawdze jeszcze jedną konfigurację, zainstaluje na tym Fujitsu S720 proxmoxa ve i na nim postawie haos_ova.
Zacytuję sam siebie, bo w ogóle nie poruszyłeś tego tematu - czy masz zamiar używać tylko HAOS? czy wirtualizację wykorzystasz na jeszcze inne maszyny?
Bo to jest jakby kluczowy wybór
- czy chcesz mieć dedykowaną instalację HA/HAOS (co wcale nie dyskwalifikuje tego rozwiązania jako czegoś uniwersalnego - mnóstwo różnych dedykowanych do konkretnych zastosowań serwerów można instalować w HAOS jako Dodatki - to dedykowane kontenery Dockera dla instalacji z Supervisorem, instalowane po prostu w Sklepie, który dla ułatwienia obecnie jest w menu Dodatki
) główny plus tej instalacji to w zasadzie brak konieczności dbania o system operacyjny (jego aktualizacje i wszystkich niezbędnych zależności załatwia kliknięcie w GUI HA), natomiast minusem jest fakt, że HAOS-generic nie daje się zainstalować na każdym sprzęcie (pozostaje droga eksperymentu, bo użytkownicy HA nie dzielą się informacjami o dogłębnie przetestowanym sprzęcie z deweloperami HAOS…)
- czy uniwersalny “domowy serwerek”, gdzie HA/HAOS jest jednym z wielu uruchomionych serwerów w równolegle pracujących VM.
PS Poniżej przykład co można mieć w Sklepie z Dodatkami po dodaniu kilku niestandardowych repozytoriów z Dodatkami (sorry za screenshoty z apki w telefonie, ale musiałbym się nieźle narobić aby inaczej pokazać to bogactwo wyboru, a to obrazek z najmniejszej mojej instalacji produkcyjnej, na instalacji testowej mam więcej niż kilka repozytoriów niestandardowych)
Na chwile obecną dodatkowo mam jeszcze uruchomiony serwer vpn na ubuntu. Niestety maszyna Fujitsu S720 nie jest jakimś demonem prędkości. Bardziej skłaniam się do dodatkowego domowego serwerka. Obecni posiadam już qnap, który służy jako serwer dlna, smb, backup telefonów i transmision client.
Sprawdziłęm, pobór mocy na tym S720 i z uruchomionym HA w wirtualizacji, plus server VPN, wychodzi około 8,7W