Chciałem ją oczyścić ze zbędnych wpisów, które nazbierały się przez kilka lat używania.
Uruchomiłem Akcje taką jak poniżej licząc że zmniejsze rozmiar bazy i zostaną tylko dane z ostatnich 365 dni. Jednak to nie przyniosło rezultatu. Baza nadal ma tą samą wielkość. Jak ją obczyścić i zmniejszyć jej rozmiar? Interesują mnie w niej dane z około 100 encji, które mam wypisane w pliku. Wcześniej zbierała ona dane z około 900 encji.
Zacznij od recordera i wykluczenia tego co jest ci nie potrzebne w bazie, spójrz na twoją tabelę state_attributes 22GB. Zamiast phpmyadmin dla mariadb użyj HeidiSQLhttps://www.heidisql.com/
Jakkolwiek wciąż nie mam pojęcia jak działa mariadb, to zakładam, że recorder każdą bazę traktuje mniej więcej jednakowo, więc zachodzę w głowę jak udało się wyhodować bazę o tak gigantycznym rozmiarze.
Jeśli do tej pory nie znalazłeś na oficjalnym forum HA wątków na zbliżone tematy
w tym tego tutoriala
to wątpię w sukces operacji (zauważ - gość w tutorialu pozbywa się akurat praktycznie całych gęstych danych, czego chyba nie chcesz robić skoro zwiększyłeś liczbę przechowywanych dni z 10 do 40)
Tak swoją drogą tak mi zaświtało, że niektórzy swego czasu ustawiali sobie recorder na 365 dni lub więcej - czy to było faktyczne źródło tego rozmiaru bazy?
Udało mi się zmigrować bazę do sqllite. Dziękuje za podpowiedzi. Skorzystałem z przewodnika z drugiego linku. Wcześniej też czytałem ten przewodnik ale miałem problemy z instalacją mysql-to-sqlite3 z tego pierwszego linku też próbowałem skorzystać ale nie umiałem się połączyć HeidiSQL do bazy danych HA.
@Robert W tyle głowy mam zamiar z sqlite zmigrować do mariadb, bo to imho docelowo lepsze rozwiązanie (czyt. prawdziwy serwer bazy danych) a tu trafiam na Twój wątek. Możesz zdradzić dlaczego zmigrowałeś do sqlite? Co było głównym powodem? No bo na pewno nie rozmiar bazy, on zależy stricte od ilości danych, więc co?