Hej,
Potrzebowałem dla siebie i postanowiłem się podzielić, informacja jak zmigrować ZHA do Z2M bez potrzeby parowania na nowo wszystkich urządzeń.
Co potrzebujemy:
- Backup HA - będziemy potrzebować kilka plików z niego
Kroki:
- Instalujemy addon Zigbee2Mqtt ( GitHub - zigbee2mqtt/hassio-zigbee2mqtt: Official Zigbee2MQTT Home Assistant add-on )
2. Nie uruchamiamy go jeszcze ! - Wyłączamy ZHA ( wystarczy disable ) musimy zwolnic socket koordynatora
- Wchodzimy na przygotowaną przeze mnie prostą stronę w celu wygenerowania konfiguracji dla Z2M: Generator konfiguracji Z2M
- Podajemy
zigbee.db
( backup.zip → homeassistant → data → zigbee.db ) - Podajemy plik z naszymi urządzeniami
core.device_registry
( backup.zip → homeassistant → data → .storage ) - Dostajemy wsad do pliku
configuration.yaml
który musimy stworzyć w katalogu, w którym mamy zigbee2mqtt ( u mnie: /config/zigbee2mqtt-2 )
Do pliku od razu można dodać:
version: 4
homeassistant:
enabled: true
mqtt:
server: mqtt://core-mosquitto:1883
user:
password:
base_topic: zigbee2mqtt
serial:
port: /dev/ttyUSB0
baudrate: 115200
adapter: ember
- Uruchamiamy addona Zigbee2MQTT, patrzymy w logach czy wszystko wystartowało
- Wyłączamy addona Zigbee2MQTT
- Dzięki tej operacji Z2M stworzyło już niezbędne pliki, mianowicie plik bazy danych w katalogu: /config/zigbee2mqtt-2 mamy plik database.db - ściągamy go
- Na stronie: Generator konfiguracji Z2M w kolejnym kroku podaje plik bazy danych.
- Otrzymany na wyjściu plik wgrywamy do katalogu /config/zigbee2mqtt-2 zastępując nim oryginalny
- Odpalamy Zigbee2MQTT
- Jak wszystko mamy odpalone powinniśmy mieć listę swoich wszystkich urządzeń (na razie są nierozpoznane )
- Po kolei zaczynając od routerów klikamy interview.
Ciszymy się migracją z ZHA do Z2M bez konieczności parowania urządzeń na nowo
U mnie wszystko przebiegło sprawnie i każde urządzenie mam rozpoznane i działa poprawnie:
W razie pytań i wątpliwości w miarę swojej wiedzy mogę pomóc, stronę i skrypt w miarę czasu pewnie jakoś zupgraduję