Po linii modbus mam podpięty licznik SDM630 do RPi4 z Home Assistant. Dane przychodzą wszystko jest.
Jak teraz te same dane dodatkowo przekazać, do drugiego serwera Home Assistant który stoi na wirtualce proxmox. Chodzi bardziej o udostępnienie dostępu do konwertera USB-Serial, tak by drugi serwer mógł z tych danych korzystać niezależnie ze swoimi ustawieniami ich odświeżania i częstotliwością pobierania. Nie chcę dokładać drugiego konwertera, tylko wykorzystać ten który jest podpiety do USB RPI4. Ktoś zna temat, i może coś podpowiedzieć ?
Tak, to jest do zrobienia w ten sposób, ale szukam czegoś bardziej, na połączenie bezpośrednie z konwerterem, bez opakowywania w encje czy w inny sposób przekazywania już odebranych, danych dalej do innego serwera. Wolał bym by serwer ten drugi w jakiś sposób uzyskał dostęp do konwertera, podobnie jak ten pierwszy w który ma wpięty w USB ten konwerter. Coś na zasadzie udostępnienia portu /dev/ttyUSB0 w którym jest konwerter. W ten sposób dane powinny docierać na żywo,do drugiego serwera bezpośrednio, i bez opóźnień spowodowanych np. node-redem.
Na pewno dołożenie drugiego konwertera rozwiązało by problem, ale myśle że powinno to się dać zrobić bez inwestycji
To jest modbus, dołożenie drugiego mastera na którymś poziomie odbije się czkawką.
Nawet jeśli uda Ci się postawić serwer RS<>LAN, który obsłuży jednocześnie wielu klientów. Bo raczej nie da się zsynchronizować odczytów z dwóch HA aby dostęp do licznika nie był w tym samym czasie. @rm-rf …podał najsensowniejsze rozwiązanie.
Drugim konwerterem możesz jedynie “podsłuchać o czym gadają” i sam próbować dekodować odbierane z licznika telegramy.
Jak nie chcesz używać NR to możesz sobie to zrobić curlem czy nasłuchiwać po inotify zmiany pliku (o ile dane zmieniają się w pliku) i sobie to normalnie jsonem wysłać na API z tokenem. Innej mądrzejszej i zarazem prostej drogi nie ma.
Możesz sobie też udostępnić ten /dev/ttyUSB0 np. przez netcat ale to nie jest najlepszy pomysł, zwłaszcza, że musiał byś dać tylko odczyt na drugim serwerze by nie zakłucić działania pierwszego serwera. Raczej zabawa jako ciekawostka niż docelowe rozwiązanie.
To wg mnie jeszcze prościej: to samo co wyżej tylko na ESPHome Eastron SDM Energy Monitor — ESPHome a potem to integracja kilku HA z tym ESPHome , działa, tak miałem przez kilka dni podczas powolnej migracji HA z RPi3 na HA na NUC, wszystkie ESPHome były widoczne jednocześnie w obu HA. Przy takiej integracji nie ma systemu pośredniczącego w komunikacji jak broker MQTT, Node-RED itp.