Moduł CC2530 i Z2M

Dzień dobry,

Szwagier kupił w Chinach płytkę:

Za pomocą PTVO wgrał do niej firmware:

Płytka ma 8 switchy. Szwagier chce odczytywać ich stan i czymś tam sterować. Niestety okazało się, że jego bramka Tuya ma z tą płytką problem. Dał do mnie na test, ja mam SkyConnect i używam HA z Z2M.
U mnie urządzenie zostało niby rozpoznane, ale nic z nim nie da się zrobić. Tak to wygląda:

Link od pola Model prowadzi do: Custom devices (DiY) ptvo.switch control via MQTT | Zigbee2MQTT

Ostatni 7 i 8 endpoint wygląda tak jak te od 2-6.

W zakładce State nie było na początku nic, potem gdy zacząłem z shella wywoływać po MQTT polecenia typu get/set dla l1 to się to pojawiło. Niestety poza ustawianiem, state_l1 na ON lub OFF żadne inne polecenie nie działało.

Czy ta płytka jest w pełni wspierana? Czy możliwe że źle była sfleszowana? Jak to ugryźć?

Jest w pełni wspierana, jest to pełne DIY od początku do końca (nie jest plug and play), to rosyjski projekt komercyjny i tam należy się zwrócić po pomoc (jest też tam chyba wystarczająca dokumentacja), niewielu projektów nie wspieramy, ale tego akurat NIE (kumulacja: nie jest otwarto-źródłowy + sposób działania jest kontrowersyjny = patchowanie plików binarnych + wyprowadzanie pieniędzy do kraju który wywołał pobliską wojnę).

Nieopłacone firmware z pewnością nie ma takich funkcji jakie wspomniałeś (ograniczenie w demo to 1 albo 2 switche, no nie chce mi się szukać jak jest obecnie, bo projekt znam jeszcze “z czasów przedwojennych”).

Nie będzie też działać z zamkniętymi rozwiązaniami (jak ekosystem Tuya), raczej nigdy.

1 polubienie

Ok, dzięki za informacje. Nie będę zatem drążył.
Ale w takim razie czy mógłbyś polecić jakiś moduł zigbee, który umożliwiłby odczyt stanu 13 kontaktronów? Lub dwa po np. 8, jeśli jeden o tylu portach nie występuje.

Jeśli priorytetem jest Tuya, to sugeruję jakieś rozwiązanie WiFi Kincony z licencją na firmware Tuya. Ten producent, bo wiem, że sprzedają sprzęt z opcjonalnie taką licencją…

Jeśli Zigbee… to nie znam takich, ale jeśli ma być pod ekosystem Tuya, to musi być z technologią od Tuya, bo ich sprzęt na tyle odstaje od standardu Zigbee, że tego nie da się zrobić inaczej - wsparcie musi być nie tylko w firmware MCU Zigbee, ale i na poziomie dedykowanej aplikacji oraz przede wszystkim ich chmury.

Technologicznie nie ma przeciwności (np. TYZS8 ma 13GPIO, a praktycznie każdy ich moduł ma UART, którym może się komunikować z innym MCU) by coś w tym guście wyprodukować (szczególnie, że Tuya stosuje często “odgrzewane kotlety”, czyli sprzęt projektowany pod jakieś archaiczne technologie jak RF433 i zawierający po kilka różnych MCU, ale wzbogacony o komunikację z chmurą), ale nie widziałem niczego takiego na rynku.

A gdyby zmienił bramkę na SkyConnect lub coś podobnego? Bo w sumie ta Tuya jest z przypadku i nie ma tam póki co wiele sprzętu.
Czy dla innych bramek zigbee też nie ma nic wartego uwagi?

Ja nie mam żadnej motywacji by szukać…

Bramki (programowe) ZHA i Z2M (obie dostępne w HA) mają raczej najszerszą kompatybilność z dowolnym popularnym sprzętem na rynku.

Tu masz bazę sprzętu (tylko bierz pod uwagę, że jest w całości tworzona przez użytkowników, więc nie jest kompletna)