Hej,
Potrzebuję pomocy z zmianą działania modułów (wszystkie na zdjęciu) Mam trzy moduły gdzie w każdym przełącznik działa na zasadzie bistabilnego, a ja chcę używać monostabilnych. Poradźcie jak to zrobić w ZHA.
Wiem, że na pewno da się to zrobić w tym OXT bo bardzo dawno temu to jakoś zmieniłem ale nie pamiętam jak
ZHA mimo tego że bardzo się rozwinął to często ma dużo mniej dostępnych encji dla urządzeń niż Z2M i być może problem rozwiązało by doinstalowanie jakiś quirk’a, jeśli znajdziesz do tych przekaźników.
Ja mam 2 urządzania aqary: Single switch module T1 (with neutral) i tutaj też chyba w ZHA nie było ustawień przełącznika (toggle/momentary) Aqara Smart wall switch H1 EU - tutaj z kolei w ZHA nie ma możliwości włączenia trybu decoupled dla tego przełącznika (wtedy przyciski mogą wywoływać jakąś akcję i nie sterują przekaźnikiem.
Już kiedyś, kiedyś próbowałem Z2M i mi to nie szło i dlatego zostałem przy ZHA, a teraz mam trochę gratów w domu i byłoby to problemem przerzucać.
Bramki nigdy nie miałem, więc to nie to
Dzięki, będę próbował.
Znalazłem w domu starego CC2531 i na pierwszy strzał poszedł ten pojedynczy moduł. Z2M znalazł urządzenie, zmieniłem, że ma po starcie wyć wyłączony oraz przycisk z toggle na momentary - zaczęło to działać jak chciałem. Usunąłem to z Z2M i dodałem do ZHA i działa jak należy
Jutro zobaczę dwa pozostałe. Jedyne co mi brakuje to w HA mam tylko “żarówkę” a nie ma statusu przełącznika, przydałoby się do jakiś automatyzacji.