Moduły do puszkowe Zigbee, zmiana przycisków

Hej,
Potrzebuję pomocy z zmianą działania modułów (wszystkie na zdjęciu) Mam trzy moduły gdzie w każdym przełącznik działa na zasadzie bistabilnego, a ja chcę używać monostabilnych. Poradźcie jak to zrobić w ZHA.
Wiem, że na pewno da się to zrobić w tym OXT bo bardzo dawno temu to jakoś zmieniłem ale nie pamiętam jak :frowning:

Z góry dziękuję za pomoc.

ZHA mimo tego że bardzo się rozwinął to często ma dużo mniej dostępnych encji dla urządzeń niż Z2M i być może problem rozwiązało by doinstalowanie jakiś quirk’a, jeśli znajdziesz do tych przekaźników.

Ja mam 2 urządzania aqary:
Single switch module T1 (with neutral) i tutaj też chyba w ZHA nie było ustawień przełącznika (toggle/momentary)
Aqara Smart wall switch H1 EU - tutaj z kolei w ZHA nie ma możliwości włączenia trybu decoupled dla tego przełącznika (wtedy przyciski mogą wywoływać jakąś akcję i nie sterują przekaźnikiem.

Ten OXT wygląda jak Tuya TS0004_switch_module i wg informacji na dole strony ma Switch type: toggle / state / momentary
Ten ostatni po prawej też - AVATTO ZWSM16-4-Zigbee

Jak masz czas i ochotę to spróbuj z Z2M.

Zapewne robi się to w aplikacji TUYA jak połączysz się z ich bramką.

1 polubienie

Jakiś czas temu w OXT też miałem taką potrzebę i się udało

Oczytujesz atrybut ,zmieniasz, i zapisujesz

1 polubienie

Już kiedyś, kiedyś próbowałem Z2M i mi to nie szło i dlatego zostałem przy ZHA, a teraz mam trochę gratów w domu i byłoby to problemem przerzucać.

Bramki nigdy nie miałem, więc to nie to :wink:

Dzięki, będę próbował.

Znalazłem w domu starego CC2531 i na pierwszy strzał poszedł ten pojedynczy moduł. Z2M znalazł urządzenie, zmieniłem, że ma po starcie wyć wyłączony oraz przycisk z toggle na momentary - zaczęło to działać jak chciałem. Usunąłem to z Z2M i dodałem do ZHA i działa jak należy :wink:
Jutro zobaczę dwa pozostałe. Jedyne co mi brakuje to w HA mam tylko “żarówkę” a nie ma statusu przełącznika, przydałoby się do jakiś automatyzacji.