Nie mogę się z tym kłócić. Botland nigdy nie udzieliłby 2-letniej gwarancji wymaganej prawem na jakiekolwiek sprzedawane przez siebie produkty.
I tu moje stanowcze nie zgadzam się bo Matter rozwiązuje razem wszystkie problemy Z-Wave i Zigbee, np. urządzenia Matter można współdzielić miedzy systemami, np. między systemem Apple a HA i nadal będzie działać to tak jak ma być, proponuje doczytać. Matter to przyszłość bezprzewodowych urządzeń w smart home.
To mówi teoria
poczekam ze zmianą zdania na upowszechnienie się tego i zobaczenie jak Chińczycy będą kompatybilni ze standardem, bo jeśli tak jak z Zigbee to zostaje przy swoim i nie chce mieć z tym do czynienia Ale jak ktoś się lubi bawić to tak jak z HA, można ale czy zawsze warto Wybór należy do autora.
Dlatego proponowałem najpierw poczytać o Matter, wtedy nie było by takich pytań.
Moim zdaniem będziesz tego żałował.
Nic nie zastąpi dobrze wykonanej instalacji przewodowej, jak nie w 100 to chociaż 80% potrzeb.
Większa rozdzielnica i większa ilość przewodów wcale nie znaczy drożej. Jeden moduł dopuszkowy załatwia jeden obwód, a jego cena to około 50 zł (średnia), za cenę około 100 zł masz moduł wspomniany przez kolegę @angler w innym wątku
który obsługuje 4 obwody. Nie wymaga specjalnej konfiguracji bo ma wgraną Tasmotę, czyli prosta piłka. Czujniki magnetyczne (kontaktrony) na okna zwykłe przewodowe, a nawet wpuszczane w futrynę to znikomy koszt w porównaniu z bateryjnym czujnikiem zigbee, o konieczności wymiany tych baterii nie wspomnę. Przemyśl to sobie dobrze jeszcze raz.
Moduły , czujniki Zigbee czy WIFI można zastosować tam gdzie się zapomniało, albo nie ma innej możliwości.
Pozdrawiam
Oczywiści, mój błąd jeżeli chodzi o sterowanie dzwonkowym.
Oczywiście, przemyślę jak już nieco się douczę. To zbyt poważna sprawa i mam zamiar kilka razy się zastanowić nad ostatecznym rozwiązaniem, ale tak jak pisaliście kilka kwestii jak np puszki z kieszeniami czy skrętki, w niektórych miejscach to pewniki.
@audion z uwagi na brak miejsca na dużą rozdzielnicę w remontowanym mieszkaniu zrezygnowałem z przewodowego sterowania roletami zewnętrznymi, po prostu za dużo kabli idzie do rozdzielnicy dlatego mam dopuszkowe sterowniki Zigbee do rolet a dokładnie “Moduł OXT mini sterownik rolet ZigBee TUYA”, oczywiście integracja lokalna z HA, nie ma i nie bedę miał bramki TuYa.
Czy jesteś zadowolony z tych modułów - czy wybrałeś “mniejsze zło” i teraz są z nimi problemy? Rozumiem ograniczenia rozdzielni, bardziej pytam czy to duży kompromis w użytkowaniu i braki funkcjonalne, albo co gorsza nieprzewidywalne działanie, jak po pewnym czasie, u mnie…
Jestem zadowolony, działają bezproblemowo. Zanim kupiłem do wszystkich rolet testowałem kilka modeli, ten okazał się najlepszy i najmniejszy, po kolejnych testach kupiłem do wszystkich rolet.
Rozumiem, bardzo Ci dziękuję za informację.
Jak ktoś jest jeszcze na etapie budowy, to polecam do puszek doprowadzić zwykłą skrętkę i to może być nawet szeregowo czy gwiazda, jak wygodnie. Kabel to kabel. Ja poszedłem jeszcze dalej i zrobiłem swój system na magistrali CAN. Jest to bardziej ciekawostka, bo to teraz nie jest rozwiązanie komercyjne a hobbystycznie. Działa bez problemu już od ponad 3 lat i świetnie się spisuje. Może już czas to skomercjalizować? Co o tym sądzicie?
Twoje wpisy dokładnie na to wskazują. Próbujesz to rozpropagować zerowym kosztem na forum i spieniężyć.
O ile inne twoje reklamy mogły posłużyć do budowy podobnych urządzeń przez innych użytkowników, to ten moduł jest niewykonalny i trzeba go po prostu u Ciebie zamówić.
Nie idź tą drogą, bo dostaniesz za chwilę bana za podobne wpisy.
…to sądzę.
Przy gwieździe raczej trudno o pomyłkę, przy połączeniu szeregowym (od punktu do punktu) już gorzej i trudniej dodać dodatkowy punkt.
Twoje moduły są “duże”, po podłączeniu przewodów ledwo co mieszczą się w puszkach podtynkowych podobnie jak inne modułu np. stare Shelly, co z tego że wymiarami są mniejsze od puszki a po podłączeniu sztywnych przewodów - przewodów typu drut z instalacji, już nie wchodzą, po prostu marketing większości producentów.
Ten moduł jest wykonalny, bo mogę udostępnić projekt PCB. Można go samemu wykonać (polutować), bo sam go tak wykonałem. Plik binarny ze wsadem tez mogę udostępnić. Na tym projekcie nie zarobiłem ani złotówki, nie wliczając oszczędnością na zakupie innego systemu. Nie planuje go sprzedawać w tej formie. Jeśli chodzi o jego ewentualną komercjalizację, to bardziej mnie interesuje współpraca z kimś, który by się tym zajął. Ja nie mam chęci i ochoty bawić się w marketing i sprzedaż. Po prostu mam produkt i może się ktoś nim zainteresuje. Wpis o nim umieściłem go tutaj, bo zauważyłem temat, dokładnie wpisujemy się w niego. Che tylko poznać opinie innych użytkowników na jego temat.
Do zwykłej nawet pogłębionej puszki mało co wejdzie, są puszki z kieszeniami i tam już jest wygodniej. Już nie pamiętam, bo mam kilka rodzajów puszek, ale chyba udało mi się ten mój moduł wepchać do zwykłej puszki. Tutaj głównym problemem są sztywne przewody zasilające.
Wg mnie produkt powinien wspierać ESPHome/Tasmota albo odwrotnie wtedy ma to sens i przyszłość ale można także zrobić jak Panowie z # Smart Home NIPPY! .