Monitoring farmy solarnej SofarSolar

Zainstaluj z HACS GitHub - hultenvp/solis-sensor: HomeAssistant integration for the SolisCloud PV Monitoring portal via SolisCloud API, wpisz poniższy kod w configuration.yaml
podmień xxxxxx swoimi danymi, wybierz serwer z którego chcesz korzystać .

Po zainstalowaniu i każdym resecie dane są aktualizowane co 5 minut, więc trochę cierpliwości :grin:
wersja 2.1 działa całkiem dobrze.

# Platforma Solis
  - platform: solis
    name: "Solis"
    portal_domain: "home.solarman.cn"
    #portal_domain: "m.ginlong.com"
    portal_username: "xxxxxxx"
    portal_password: "xxxxxxxx"
    portal_plant_id: "xxxxxxx"
    inverter_serial: "xxxxxxxx"
    sensors:
      status:
      actualpower:
      energytoday:
      energythismonth:
      energylastmonth:
      energythisyear:
      energytotal:
      temperature:
      acoutputvoltage1:
      acoutputvoltage2:
      acoutputvoltage3:
      acoutputcurrent1:
      acoutputcurrent2:
      acoutputcurrent3:
      dcinputvoltagepv1:
      dcinputvoltagepv2:
      dcinputcurrentpv1:
      dcinputcurrentpv2:

Cześć.
Wydaje mi się, że w wersji 2.1 w configuration.yaml inver_serial i sensorów nie wpisujemy, wpis kończymy na portal_plant_id: “xxxxxxx”

Dokladnie - tylko dane do logowania (user+haslo) + plantid i tyle, dziala fajnie - sensor dzienny jak najbardziej nadaje sie do energy dashboard bo o polnocy jest zerowany.

Oczywiście że MACIE RACJĘ )

A w jaki sposób pozbyłeś się piku ujemnego na starcie kolejnego dnia? Dashboard robi się z bilansu kolejnych wartości, czyż nie? Wtedy bilans na starcie dnia zawsze jest ujemny.

Mam już na to pomysł w Node-red, ale rozwiązanie w trakcie wdrażania.
Co więcej, po aktualizacji do wersji 2.0.1 przestało mi pobierać dane. Po odświeżeniu coś tam zaciągnie i znowu się przycina. Trochę mnie to zniechęca. Mam rozwiązanie na bezpośrednie zaciąganie wszystkiego co ma Ginlong SOLIS więc chmura poszła trochę w odstawkę.
A minutę temu pojawiła się wersja 2.0.3!

Ja nie mialem tego problemu, ale faktycznie 2.0.3 rozwiazuje ten problem.
Jak pobierasz dane lokalnie? Bo ja w tej chwili widze ze rozwiazanie oparte o NR z tego watku dziala sprawnie, lokalnie i srednio dane pobierane sa co 30 sekund. Jednak musze miec mozliwosc pobierania danych z chmury bo druga farma na drugim domu jest ktory jest kilkanascie km ode mnie - nie mam czasu zeby zestawiac tunel tam i pobierac dane lokalnie.

Dokładnie korzystam z rozwiązania opartego na NR upublicznionego na Elektrodzie. Rozwiązanie ciągnie dane z rejestrów falownika, bezpośrednio po sieci lokalnej. Super rozwiązanie bo pomija się chińskich pośredników :slight_smile:
A wracając to tego co masz w module Energia. Jaką dokładnie masz encję w konfiguracji tym miejscu:
image
?

Rowniez dzienna produkcje, na razie korzystam z integracji solis z HACS ale odpalona jest ta krotej chyba Ty uzywasz z NR - w tym watku jest link wersja 1.2 bodajze.

W solis dzienna produkcja jest resetowana o polnocy. Zeby widziec dokladna produkcje falownika trzeba by chyba w encji ktora zlicza calosc zmienic jednostki na Wh z kWh.

Solis dzienną pokazuje co 5 minut
image
Ale pojawiła się nowa integracja w HACS

pobiera dane po sieci lokalnej

Działa dokładnie na tej samej zasadzie co zrobiona przeze mnie w NR.
Przeglądałem źródła - brak kontroli poprawności odebranych dany.
Będą głupoty w historii i statystykach, o czym już była mowa w kilku tematach.

Edit… są już pierwsze wzmianki

No ja właśnie miałem z tym zong. Punktowe spadki w produkcji do 0 lub wręcz przeciwnie tworzyły niezłe zamieszanie w danych i wykresach.
Na szczęście były to tyko grube błędy.
Nie żebym był ekspertem od NR, ale zdaje się że tutaj można całkiem dobrze weryfikować wartości sygnałów.
Dla kilku nodów zrobiłem weryfikację wartości czy nie jest idiotyczna drugi dzień działa fajnie:

Nie wiem którą wersję zaciągnąłeś - ta z elektrody ze względu na żadne zainteresowanie była niezaktualizowana. Jak masz jakieś uwagi to zamieść to w temacie źródłowym, przyjrzę się temu.

1 polubienie

Mam do Ciebie ogromną prośbę :slight_smile:
jestem jeleń w NR ale po wgraniu Twojego pliku do NR w brokerze widzę tylko
Sofar/status
Nic poza tym. W falowniku mam ustawiony port 8899 oraz IP serwera B na adres HA i NR
zmieniłem w twoim pliku IP falownika połączył się MQTT, zadziałał warunek noc
Niestety już wieczór i kiszka.
Jak znajdziesz chwilkę na mały wykład to będę wdzięczny
Dziękuję

Dokładnie …reszta tematów pojawi się gdy falownik ruszy.
Otrzymałeś Sofar/status tnz. , że dobrze masz skonfigurowane MQTT.
Nie bardzo wiedziałem co zrobić z pozostałymi danymi aby nie psuć statystyk więc na “noc” pozostawiam je nie zmienione… głównie chodziło o produkcje total.

Te ustawienia nie mają znaczenia nic nie wysyłają, może ich również nie być wcale.
Sofar coś zamyślał ale tego nie dokończył.
Ustawień dokonujesz w nodzie KTL wpisująć IP falownika i serial modułu.
Wg.opisu jak w proponowajej przez Ciebie wcześniej intergacji.

To NR inicjuje transmisję z czasem inject time =30sek, można to zmienić ale raczej już w górę - inaczej zajeździsz transmisję falownika. Większy czas może poprawić poprawność odczytów.

Czy twój falownik ma dostęp do Modbus over TCP ?

Kogo pytasz? Sofar nie ma takiego dostępu wbudowanego - można mieć, ale potrzeba jeszcze dodatkowy specjalny konwerter.
W metodzie z bezpośrednim odczytem z loggera w zwracanej ramce danych, jest zawarta część w formacie Modbus.

Szanowny Panie
Dziękuję za pomoc. Działa wszystko jak opisywałeś, pomoc Twoja i opis poradzenia sobie jest jasny
Dziękuję i pozdrawiam :slight_smile:

Czy miał ktoś problem jak poniżej. Mianowicie 2 pierwsze dane 850W - to moc chwilowa, a 1,78kWh to produkcja dzisiejsza i są pobierane z m.ginlong.com - są poprawne. Dodam że produkcja faktyczna całkowita wynosi ok 110kWh. Z kolei dane poniżej są pobrane bezpośrednio z falownika poprzez skrypt podany powyżej i dane co najmniej dziwne zupełnie jak nie od tego falownika. Ktoś miał podobny problem albo wie na czym może problem polegać? Falownik sofar solar 4.4ktlx-g3

A o jakim dokładnie skrypcie mowa?

scrape - pobieram wyniki łącząc się lokalnie do falownika …/status.html
Gdy wchodzę pod ip widzę m.in.:
Current power 6 W
Yield today 1310.72 kWh
Total yield 13107.2 kWh
za chwilę odświażam i widzę
Total yield 0.0 kWh
po chwili odświeżam i mam
Total yield 429490176.3 kWh
wiec scrape pobiera dobrze dane ze strony jednak falownik jakieś dziwne dane na tej stronie wyrzuca ani Current power ani Yield today ani Total yield nie pokazują nic normalnego

1 polubienie