Planuje wykonać „monitoring” pracy przydomowej oczyszczalni ścieków. Skrzynkę sterującą mam w piwnicy. Całe sterowanie ogranicza się do dmuchawy oraz czterech elektrozaworów i kombinacji ich przełączania. Otwarcie lub nie każdego z nich odpowiada za kolejny proces oczyszczania. Żeby przekazać informacje do HA, trzeba przechwycić sygnały:
Zasilane główne oraz dmuchawa – zasilanie sieciowe AC 230 V
Cztery elektrozawory – zasilanie DC 12 V
Z napięciem 230V nie ma problemu, bo zastosowałem zwykłe przełączniki dopuszkowe zigbee starowane przez L. Gdy sterownik włącza dmuchawę, to na kabel zasilający podawane jest 230 V, Podpoiłem fazę do mojego przełącznika zigbee, który jest załączany i widzę to w HA. Zasilanie też jest tak podłączone i ustawiłem jeszcze powiadomienie na telefon o zaniku zasilania.
Większy problem ma ze sterowaniem 12v elektrozaworami. Nie wiem jak przechwycić pojawienie się 12v. Kupiłem czterokanałowy przekaźnik ZG-003-RF i miałem nadzieje podłączyć go w ten sam sposób, tj. miałem nadzieje że jak połączę + zasilający odpowiedni elektrozawór ze złączem com, to przekaźnik się załączy tak jak te dopuszkowe na 230 v po podaniu L. Niestety te sterowniki chyba tak nie działają. Mogą one tylko zamknąć obwód, ale nie reagują na zamknięcie obwodu przez przełącznik równoległy.
Czy ma ktoś jakiś pomysł na przekaźnik, który po pojawieniu się + 12v przekaże o tym sygnał do HA - najlepiej w zigbee?
Ja na razie widzę tylko jedno rozwiązanie RM85 + tak jak zasilanie i dmuchawa przekaźnik dopuszkowy sterowany L. Wymaga to jednak zastosowania 4 RM85 i 4 dopuszkowych (łącznie 6). Myślałem że 12 v uda się rozwiązać jakimś jednym urządzeniem. Jak ktoś ma jakiś pomysł to proszę o pomoc.
Z Zigbee będzie problem ale na ESP nie ma większego problemu jeżeli moduł ma wejścia z optoizolacją tzw. dry contact, np. Kincony KC868-A4, podobnych rozwiązań jest kilka. Pytanie oczywiście jaki prąd płynie przez elektrozawory?
Jeżeli logika oczyszczalni nie jest skomplikowana to zastąp obecny sterownik własnym rozwiązaniem na ESPHome.
Mówiąc szczerze, to moja wiedza nie wykracza na razie poza standardowe funkcje HA dostępne przez interfejs graficzny. Niestety wiedzę programistyczną mam znikomą i ESP, Tasmota itp. to na razie dla mnie czarna magia. Poza tym nie wiem czy to rozwiązało by problem. Oczyszczalnia ma pół roku i jest jeszcze na gwarancji. Nie chcę więc ingerować w jej sterownik czy robić coś co producent mógłby uznać za ingerencję w działanie. To jest też odpowiedź propozycje zmiany na własny sterownik. Kto wie, może po skończeniu gwarancji. Ale tu właśnie potrzebny mi monitoring, żeby zarejestrować schemat działania – głównie chodzi o czasy poszczególnych procesów. Jeśli chodzi o własny sterownik, to wchodzi tu jeszcze kwestia aprobat technicznych, homologacji czy co tam jeszcze oczyszczalnia powinna mieć.
Wracając do sterownika np. Kincony KC868-A4, nie jestem pewny czy on rozwiąże problem. Czy on ma możliwość wykrycia napięcia podanego na złącze czy tylko załączenia odpowiedniego przekaźnika?
Dla urządzeń zasilanych przez 230 v bardzo łatwo jest „ukraść sygnał” dzięki przekaźnikowi sterowanemu podaniem L. Poniżej schemat. Gdy na S1 pojawi się napięcie, to przekaźnik się załącza i HA to widzi. Przekaźnik nie musi nic włączać, ma tylko przekazać, że w obwodzie jest napięcie. Nie ingerujemy w monitorowane urządzenie.
Niestety ten co kupiłem ZG-003-RF ma raczej schemat jak poniżej. Pytanie czy Kincony KC868-A4 ma podobne możliwości załączania.
Po „chłopsku” może załączyć obwód, ale obwód jego nie załączy.
I takiego właśnie przekaźnika, tylko wzbudzanego przez 12v poszukuję:
Ten Kincony, to armata na mrówkę. Biorąc pod uwagę poziom Twojej wiedzy, pewnie, byś sobie z tym nie poradził, ale jest rozwiązanie, które jednak wymaga odrobinę zdolności manualnych.
Kupujesz taki moduł Moduł OXT mini przekaźnik 4 obwody ZigBee TUYA houseiq - Wszystko dla inteligentnego domu
Masz wymażone zigbee i cztery wejścia beznapięciowe, które mogą załączyć 4 kanały widziane w HA.
Drugi element układanki to moduł z transoptorami, tu wersja 2 ch, ale są 4, 8 ch. Moduł izolacji galwanicznej optoizolatora PC817 2-kanałowy - transoptor | Sklep ABC-RC
Po usunięciu tych żółtych zworek i pozbyciu się rezystorów na wyjściach transoptorów masz wszystko co potrzeba.
Napięcie 12V sterujące elektrozaworem, podane na wejście tego modułu transoptorów, (IN1 , G) daje na wyjściu (V1, G) stan, który załączy kanał modułu zigbee. Ważne jest tylko żeby wszystkie zaciski wyjściowe (G), z modułu transoptorów podłączyć do zacisku COM modułu zigbee, a wyjścia V 1 do 4 do odpowiednich S1 - 4 modułu zigbee.
Obrazek poglądowy jak przerobić moduł transoptorów
To rozwiązanie wygląda ciekawie
Rozumiem że moduł po stronie wyjścia dział jak zwykły przełącznik zamykający obwód?
Pod pojęciem “pozbycia się rezystorów” mam rozumieć ich wylutowanie i połączenie ścieżki?
Myślę że na tą chwilę będę próbował z tym PC817. Kosztuje niewiele, więc można się pobawić.
Jeśli chodzi o tasmote czy esphome, to nie mam w tej chwili tyle czasu by w to wchodzić, choć jak będę dalej chciał rozwijać swój smart home, to pewnie to mnie nie ominie. Na dzień dzisiejszy wole uniknąć wifi również przez zasięg. Sterownik oczyszczalni jest w piwnic, a tam zasię mam raczej średni. Musiałbym pewnie myśleć o jakimś wzmocnieniu wifi o kolejną kondygnacje. Z ziegbee nie ma problemu - cały dom mam opleciony siecią - w piwnicy mam w tej chwili trzy urządzenia z funkcją routera.
Dziękuję za pomoc
Nie wiem jaki cel miało robienie zworki na rezystorach, ale niezależnie czy ją robiłem czy nie, to przekaźnik działał prawidłowo. Ostatecznie na razie nie ma zworek i działa dobrze.
Tak wyglądają wnętrzności skrzyneczki „monitoringu”
Na razie maksymalna prostota, byle przekazać informację. Może kiedyś pobawię się w jakieś graficzne wizualizacje. Na dzień dzisiejszy mam informacje o które mi chodziło. Widać jak pracuje oczyszczalnia.
W przypadku zaniku zasilania (np. wybicia różnicówki) tło z zielonego zmienia się na czerwone i dodatkowo jeszcze powiadomienie na tel.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc.
Cel to uzyskanie prawie zerowej rezystancji między V 1 a G , bez tej zwory masz tam wartość rezystora 1k + rezystancja złącza C E, czyli ponad 1k. Widocznie wejścia IN modułu zigbee są mało wymagające i wystarczy im zwarcie do COM przez 1k.
@Lustro ten sterownik oczyszczalni jest zbudowany na standardowym programowalnym przekaźniku, na tzw. mini PLC, a dokladnie na Programowalny, uniwersalny sterownik logiczny FLC18-12DI-6R. Jak widać po Twoim wykresach to tylko sekwencyjne uruchamianie odpowiednich wyjść w czasie. Z ciekawości: ile życzy sobie dostawca za taki sterownik?
Z takich wizualizacji jestem zielony jak pietruszka , proszę podziel się kodem karty.
Bo też praca oczyszczalni ścieków oparta na osadzie czynnym w technologi SBR, to właśnie kilka procesów powtarzanych cyklicznie (nitryfikacji i denitryfikacji, sedymentacja, dekantacja i kolejny cykl). Cała sztuka do dobór wielkości zbiornika, orurowanie, pompy, elektrozawory, dmuchawa i sterownik który powtarza zaprogramowaną sekwencję. Oczyszczalnia to nie tylko sterownik. Kupuje się całe urządzenie włącznie z jego papierami (aprobaty, legalizacje, itp.). Oczyszczalnie tej klasy kosztują od 10 - 15 tyś. Informacji o oczyszczalniach jest pełno w sieci, ale to forum o HA więc jeśli chodzi o kartę to zwykła karta glance tylko że z dodatkiem card-mod GitHub - thomasloven/lovelace-card-mod: 🔹 Add CSS styles to (almost) any lovelace card
Kod karty. Na końcu jest warunek koloru tła w zależności od stanu encji.
Szkoda, że o tym dowiedzieliśmy się na samym końcu.
Być może wystarczyło odczytać stan bezpośrednio ze sterownika?
Sterownik obsługuje modbus i wystarczyło zapytać producenta oczyszczalni ( jeśli by chciał) aby
udostępnił rejestry. Moim zdaniem jest tam wbudowana “furtka” do podłączenie stacji monitorującej. Pociągnąłbym w tym kierunku, bo rodzi się możliwość zdalnego sterowania.
Od początku monitorowałem temat i myślałem że nie rokuje - gratuluję jednak sukcesu i pomysłu w nieszablonowym zastosowaniu tych przekaźników
Dokładnie tak @RobinI30, na końcu i to przypadkowo otrzymujemy najważniejszą w sumie informację. Ja wiem, że gwarancja na oczyszczalnię itd ale patrząc na wykonanie tej rozdzielnicy z PLC… Wracając do wątku. Kolejny raz okazuje się, że autor tematu zakłada przy jego tworzeniu, że właściwie określił założenia i dobrał teoretycznie najlepsze rozwiązanie - w jego mniemaniu. Na koniec okazuje się, że w sumie to rozwiązań może być kilka. Mój wywód wiąże się z apelem do zakładających tematy, opisujcie dokładnie stan obecny, zastany. Ważnym i bardzo pomocnym źródłem kontekstu są zawsze zdjęcia, bo wprawne technicznie oko wyłapuje szczegóły, na które laik nie zwraca uwagi. Ktoś zakłada temat ze skąpym opisem i pyta jak usunąć jakiś skutek a nie przedstawia przyczyny, dla której znalazł się w tym miejscu swojego wnioskowania.
Nie mam tu żadnych pretensji do Ciebie @Lustro, bo widać że przyłożyłeś się do opisu (zabrakło tylko zdjęcia). Tak zwyczajnie, ktoś inny czytający ten temat w poszukiwaniu rozwiązania podobnego problemu, mógłby znaleźć szybko inne rozwiązanie, bo pewnie wskazalibyśmy je już na początku jako alternatywę. Czyli integrację ze sterownikiem PLC.
Starałem się dość szczegółowo opisać problem na początku - może faktycznie zabrakło zdjęcia.
Co do sterownika PLC, modbus jak również ESP, itp., to dobrze że te rozwiązania tak czy inaczej pojawiły się w wątku - może ktoś u siebie w podobnym problemie, wykorzysta właśnie te możliwości. Dla mnie rozwiązanie finalne jest całkowicie satysfakcjonujące. Jak wcześniej pojawiło się w dyskusji - odzwierciedla poziom mojej wiedzy w HA , nie ingeruje w systemy oczyszczalni objęte gwarancją (ewentualny demontaż zajmie 5 min.), oraz opiera się na zigbee, a nie widziałem potrzeby rozbudowy wifi.
A co do nieszablonowych zastosowań, to brak wiedzy i czasu czasami zastępuje takimi rozwiązaniami Najważniejsze jest osiągnięcie celu. A że czasem można to zrobić lepiej czy bardziej profesjonalnie - chylę czoła przed ludźmi mającymi taką wiedzę i w miarę możliwości i czasu staram się od nich uczyć.