Monitorowanie stanu otwarcia furtki

Witajcie!

Planuję montaż systemu monitoringu opartego o soft od Frigate. Jednym z moich pomysłów było takie skonfigurowanie kamery monitorującej furtkę i bramę, aby Home Assistant odpytywał Frigate o kilka screenshotów z systemu (z tego co widziałem istnieje taka funkcjonalność) w momencie, kiedy nastąpi otwarcie bramy lub furtki. Mógłbym oczywiście wykorzystać do tego moduł shelly, któy mam zamontowany w obu przypadkach, niemniej jednak mam również możliwość otwarcia furtki kodem, brelokiem oraz z wideodomofonu (nieobsługiwanego przez HA). Wówczas shelly 1 plus nie wykryje nawet, że coś się wydarzyło.

O ile w przypadku bramy mogę z powodzeniem zastosować kontaktron i mam tam dość duże możliwości (doprowadzenie 230V do siłownika bramy), to w przypadku furtki mam jedynie 12VDC i to nie bezpośrednio przy elektro zamku a przy domofonie. Dodatkowo na zastosowanie “dużych” bezprzewodowych kontaktronów raczej nie ma miejsca na furtce (wąskie profile stalowe).

Myślałem o tym, żeby zastosować jakiś moduł przed samym elektrozamkiem, który przekazywałby dalej prąd do otwarcia, ale jednocześnie wysyłałby “sygnał” o przepłynięciu prądu z wykorzystaniem WiFi, ZigBee lub Z-Wave.

W pierwszej kolejności chciałbym się poradzić, czy taki pomysł w ogóle ma sens, a może da się to zrobić prościej?
No i pytanie drugie, jakiego modułu można byłoby użyć do takiej aplikacji?

Z góry serdeczne dzięki za wszelkie uwagi i pomoc w temacie

Zastosuj przekaźnik a nie jakiś moduł, tylko czy nie ma możliwości otwarcia furtki od wewnątrz bez uruchamiania rygla ? Bo jak jest to będzie lipa i w takim wypadku lepiej zastosować elektrozamek z wbudowanym czujnikiem.
https://allegro.pl/oferta/elektrozaczep-z-sygnalizacja-niedomknietych-drzwi-12649062286?reco_id=d63cf69f-fac7-11ef-a107-d64101930f07&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017