Cześć! To mój pierwszy wpis - będę wdzięczny za pomoc, nie radzę sobie z rozwiązaniem.
Wcześniej korzystałem z HA zainstalowanym w dockerze na Ubuntu. Teraz zmieniłem na ODROID-N2+ czyli Blue HA. Chcę podłączyć do niego dysk USB 3.0, na którym mam bibliotekę muzyczną (mp3, FLAC, etc. - korzysta z tego np. SONOS czy Plex “siedzący” na Ubuntu), system plików to ext4.
Wcześniej ten dysk był podpięty pod wspomniane Ubuntu, tam miałęm go w /etc/fstab:
LABEL=“SAMSUNG1TB” /mnt/Samsung1TB auto defaults,rw,user 0 0
oraz w /etc/samba/smb.conf:
[Samsung1TB]
comment = Samsung 1TB
browseable = yes
path = /mnt/Samsung1TB
guest = ok
writeable = yes
public = yes
valid users = marcin
Zakladam, że na Blue HA masz defaultowy obraz “HassOS”. Dla takiej konfiguracji ale na RPi3 też próbowałem ale nie udało się i wg mnie nie uda bo to obraz linuxa przygotowany tylko pod HA, to nie to samo co własne Ubuntu z dockerem. Ten dysk jest z poziomu linuxa przekazywany przez kontener do HA, wg mnie takiej zmiany nie zrobisz w domyślnym “HassOS” (teraz to się chyba nazywa Home Assistant Core).
Zakladam, że na Blue HA masz defaultowy obraz “HassOS”. Dla takiej konfiguracji ale na RPi3 też próbowałem ale nie udało się i wg mnie nie uda bo to obraz linuxa przygotowany tylko pod HA, to nie to samo co własne Ubuntu z dockerem.
Ten dysk jest z poziomu linuxa przekazywany przez kontener do HA, wg mnie takiej zmiany nie zrobisz w domyślnym “HassOS” (teraz to się chyba nazywa Home Assistant Core).
W temacie dockera i kontenerów jestem “leszczem”, więc się nie wypowiem
@szopen dzięki za linka, bardzo ciekawe i wygląda na właściwe rozwiązanie!
są kwestie, które mnie niepokoją/ciekawią, może ktoś z grona forumowiczów będzie w stanie wspomóc:
punkt montowania → w skrypcie jest: # Determine the mount point ENV{mount_point}="/mnt/data/supervisor/media/%E{dir_name}"
natomiast mam podejrzenie graniczące z pewnością, że folder media właściwy dla mojej instalacji HassOS to /media → zainstalowałem dodatek Terminal, otworzyłem przez przelądarkę i po utworzeniu folderu w katalogu /media widzę go w odtwarzaczu multimediów w HA
z jakiego powodu przenoszenie pliku reguły przez pendrive?
dlaczego nie można utworzyć katalogu /etc/udev/ i tam za pomocą: wget https://gist.githubusercontent.com/eklex/c5fac345de5be9d9bc420510617c86b5/raw/d7010307ccee5c904c2a79f345680ffe6c6651bf/80-mount-usb-to-media-by-label.rules
utworzyć pliku reguły? podejrzewam, że to może mieć związek z tym, że nie znajduję do uruchomienia polecenia udevadm: udevadm control --reload-rules
orientujecie się jak w HassOS przeładować reguły udev?