Hmm a może po prostu masz instalację HA na jakiejś innej architekturze procesora niż amd64 lub armv8?
Poza konkurencją: podejrzewam, że twoja kamera nie trzyma się żadnych popularnych standardów, więc pewnie nie będzie łatwo - gdzieś mi mignęło, że integracja miio od teraz obsługuje też kamery, ale na 100% nie pomogę, bo to co zalega moją szufladę jest stare i całkiem standardowe.
Nie wiem czy to rozwiązanie Cię usatysfakcjonuje.
Mam w domu dwie różne kamery ( nie używam ich czy ktoś w domu jest czy nie ma - służą do monitoringu zachowania zwierząt ),
pierwsza to typowa kamera do domu czyli monitoring dziecka w drugim pokoju ( jak kupowałem to zero wiedzy , jak zwykle TANIO ), WIFI, dedykowana aplikacja czyli tzw bieda edyszyn, nagrywanie tylko i wyłącznie na karcie SD
druga to już kamera do typowego monitoringu , WIFI , IP65, zoom x8 optyczny ,szerokokątna , Nightvision, kodek H265, dedykowana aplikacja na telefon oraz na PC-a.
Obie kamery nadają obraz ONVIF, dla testów bawiłem się w HA nimi ale lagi były przeokrutne.
Nad pierwszą kamerę się pochylał nie będę bo nie ma nad czym - działa ale drugi raz bym jej już nie kupił. Natomiast druga… Jak napisałem lagi w HA ( na dedykowanym sofcie chodzi znakomicie ), więc mam skonfigurowany serwer FTP, gdzie kamera sobie wrzuca to co zarejestruje ( można jej kazać wysłać na email 3 zdjęcia tylko w moim przypadku to byłby koszmar ), posiada już wbudowaną funkcje detekcji postaci i potrafi za nią podążać ( ja ze względu na kubaturę to wyłączyłem ).
Apka na telefonie w przypadku tej drugiej kamery wysyła powiadomiania jeśli coś wejdzie w obszar detekcji i wtedy można podejrzeć co się nagrało ( bo kamera nagrywa podwójnie - na kartę SD i na serwer FTP ).
Zaraz zaktualizuję eksperymentalną instalację i zobaczymy czy to nie sprawka 2021.11
edit: u mnie nadal daje się normalnie zainstalować
a może to kwestia VM?
zobacz też czy w sklepie masz repozytorium https://addons.community
(to jest dokładnie to, którego dodatki widać w sekcji Home Assistant Community Add-ons i jest ono preinstalowane) w konfiguracji wklejamy link: https://github.com/hassio-addons/repository
PS podsumowanie systemu można kopiować w formacie dla githuba, to wtedy się tak ładnie wkleja:
System Health
version
core-2021.11.0
installation_type
Home Assistant OS
dev
false
hassio
true
docker
true
user
root
virtualenv
false
python_version
3.9.7
os_name
Linux
os_version
5.10.75
arch
x86_64
timezone
Europe/Warsaw
Home Assistant Community Store
GitHub API
ok
Github API Calls Remaining
5000
Installed Version
1.16.0
Stage
running
Available Repositories
892
Installed Repositories
54
Home Assistant Cloud
logged_in
false
can_reach_cert_server
ok
can_reach_cloud_auth
ok
can_reach_cloud
ok
GIOŚ
can_reach_server
ok
Home Assistant Supervisor
host_os
Home Assistant OS 6.6
update_channel
stable
supervisor_version
supervisor-2021.10.8
docker_version
20.10.8
disk_total
14.0 GB
disk_used
11.1 GB
healthy
true
supported
true
board
generic-x86-64
supervisor_api
ok
version_api
ok
installed_addons
File editor (5.3.3), SSH & Web Terminal (9.0.1), Samba share (9.5.1), ZeroTier One (0.11.2), FTP (4.2.1), Glances (0.13.0), Check Home Assistant configuration (3.9.0), Local VLC (18), Mosquitto broker (6.0.1), Zigbee2mqtt (1.22.0-2), Tasmota Device Manager (2021.7.0), HDD Tools (0.51.0), motionEye (0.15.1)
Ha! Widzisz, nie miałem tego dodatku. Tu znalazłem MotionEye i zainstalowałem, myślę, że z resztą pójdzie już lepiej. Zobaczymy jak maszyna sobie daje radę z obciążeniem. Bardzo dziękuję za pomoc.