Cześć.
Jako, że to mój pierwszy post, witam się z wszystkimi. A teraz do rzeczy. Potrzebuję pomocy w temacie konfiguracji MQTT Brokera i Lan Kontroler w wersji 4. Chociaż problem leży w samej konfiguracji HA.
Mam Lan Kontroler, do którego mam podpięty falownik Sofara oraz termometr DS18B20 połączony po 1-wire. Mosquito Broker mam zainstalowany, Lan Kontroler skonfigurowany. Dane z LK4 docierają do Brokera, bo widzę je w jego logach, poza tym MQTT Explorer też to potwierdza.
Niestety nie mogę znaleźć żadnej encji pochodzącej z LK4. Prawdopodobnie problem leży w konfiguracji pliku yaml. Moje pytanie, jak powinien wyglądać poprawny plik konfiguracyjny, bo już próbowałem wszystkiego i cały czas zwraca mi błędy dotyczące MQTT. Nadmienię, mam już trochę innych czujników podłączonych do HA z tym, że plik configuration.yaml pobiera parametry tych czujników z katalogu sensors, a poszczególne konfiguracje tych czujników mam w osobnych plikach. Potrzebuję wskazówki jak powinien wyglądać poprawny plik zawierający właściwe parametry, które pozwolą na wykrycie encji.
Nie wiem jak ma wygladać plik konfiguracyjny bo nie wiem co masz w brokerze MQTT (a nie muszę nic wiedzieć na temat Lan Kontrolera), skoro już coś próbowałeś dodać to pokaż to i jaki błąd “wyskakuje”. Chyba, że liczysz na pomoc osoby, która posiada dokladnie taki sprzęt jak Ty, wtedy z ogólnego opisu problemu napewno Ci pomoże .
Dzięki za szybki odzew. Tak wygląda plik konfiguracyjny, który podpowiedziała mi AI. Próbowałem różnych innych kombinacji i nic nie pomogło. Specjalnie nie chciałem podawać swojego rozwiązania żeby nic nie sugerować. Teraz w takim razie zamieszczam.
Masz przykład starej konfiguracji mqtt.
Nowa wygląda inaczej.
Sprawdź jak to powinno wyglądać w dokumentacji HA.
Następnym razem jako kod (Jak prawidłowo zamieszczać YAML, inny kod lub logi w postach na forum) a nie print screen. @RobinI30 już zasugerował rozwiązanie, link do dokumentacji - MQTT Sensor - Home Assistant .
@RobinI30 Aby ułatwić i przyśpieszyć rozwiązywanie problemów proszę podawaj linki do dokumentacji HA .
Gdyby to byłoby takie proste… Specjalnie zamieściłem screen, bo widać błędy, które pokazuje HA. Ta nowa konfiguracja, zgodna z dokumentacją HA też u mnie jest błędna i i nie przechodzi dalej, ale jak to pokazać nie pokazując screena?
mqtt:
sensor:
- name: "Board Voltage"
state_topic: "lk_4/boardVoltage"
unit_of_measurement: "V"
W tym fragmencie kodu “mqtt:” zostaje podkreślone z adnotacją Missing property platform, a na ten temat już niestety nic nie znalazłem w dokumentacji HA. Mimo, że to jest niby właściwa konfiguracja.
Z układu folderów widać, że wlepiłeś to do sekcji sensors?
Ma być jako osobna sekcja mqtt.
Trzeba jeszcze zobaczyć w którym miejscu masz include tego pliku
Ja bym zaczął od końca, tj. utworzył najpierw bazową konfigurację w configuration.yaml
a dopiero w dalszym etapie zabawa w dzielenie konfiguracji na pliki cząstkowe.
AI tu nie pomaga, bo ma bazy trenowane kilka lat temu (dlatego na oficjalnym forum HA jest zakaz publikowania treści generowanych przez AI).
Jest prawidłowa, zwróć uwagę gdzie powinna być dodana:
Napewno masz tak u siebie - w pliku configuration.yaml
?
Pilk configuration.yaml wygląda tak jak poniżej. Katalog sensor ma zaczytywany includem, do tego katalogu wrzuciłem plik konfguracyjny LK4.yaml i w nim to co w powyższym moim poście.
# Loads default set of integrations. Do not remove.
default_config:
http:
ip_ban_enabled: true
login_attempts_threshold: 5
use_x_forwarded_for: true
trusted_proxies:
- xxxxxxxxxxxxxxx
google_assistant:
project_id: my-home-assistant-88009
service_account: !include SERVICE_ACCOUNT.json
report_state: true
# Load frontend themes from the themes folder
frontend:
themes: !include_dir_merge_named themes
extra_module_url:
- /homeassistant/themes/card-mod.js
automation: !include automations.yaml
script: !include scripts.yaml
scene: !include scenes.yaml
sensor: !include_dir_merge_list sensors
camera:
- platform: ffmpeg
name: tapoC310
input: rtsp://xxxxxxxxxxxxxxxxxxx05:554/
climate:
- platform: midea
app_key: 37xxxxxxxxxxxxxxxxxx449f9
username: 'dxxxxxxxxxk@gmail.com'
password: !secret midea_password
Przeczytaj, bo nadal nie rozumiesz gdzie robisz błąd.
To ma być plik docelowy, nie katalog. EDIT: OK - jest ścieżka do pliku.
Dla tworzenie różnych bytów przy użyciu MQTT ma być osobny wpis (includowany lub nie) w configuration.yaml
i to w sekcji mqtt tworzysz dopiero byty jak na przykład switch
, cover
czy też rzeczony sensor
.
Zmieniało się to w 2022 roku, dlatego twój poradnik jest bardzo nieaktualny.
Przykład dlaczego pojawił się ten zakaz publikowania rozwiązań bazujących na ChatGTP na forum HA:
Usuń ten plik a jego zawartość (na początek) dodaj configuration.yaml - co już było napisane
Jakiś sukces jest, bo configuration.yaml przyjął konfigurację mqtt bez zgłaszania błędów, ale cholera nie kumam, dodałem to tak jak poniżej i dalej encji nie widzę w HA.
# Loads default set of integrations. Do not remove.
default_config:
http:
ip_ban_enabled: true
login_attempts_threshold: 5
use_x_forwarded_for: true
trusted_proxies:
- 172.30.33.0/24
mqtt:
sensor:
- name: "Teperatura sterownika"
state_topic: "lk_4/sofar/ds1"
unit_of_measurement: "°C"
google_assistant:
project_id: my-home-assistant-88009
service_account: !include SERVICE_ACCOUNT.json
report_state: true
W Mqtt Expolrerze widzę, że
dane dochodzą do brokera. Poniżej zrzut ekranu z Mqtt Explorera
A zrestartowałeś HA?
Nie bardzo kumam co tam robi ten YAML?
Jeśli to nie pomoże to dodaj jeszcze
value_template: "{{ value_json }}"
device_class: temperature
Choć powinno działać bez tego.
Dzięki piękne koledzy, Wasza pomoc była nieoceniona. W końcu ruszyło.
Co pomogło?.. chcielibyśmy wiedzieć
@RobinI30 Prawdopodobnie ten fragment kodu, który poleciłeś dodać w swoim przedostatnim poście value_template i device-class i restart całego HA.