Witam czy moglibyście naprowadzić mnie ,jak rozwiązać problem dodania do systemu czujników temperatury z Sonoff Basic R2 do którego wgrana jest supla .Dane chciałem pobierać po MQTT z serwera na aplikacji mam podgląd wszystko jest ok i chciałem te temperatury do Home asystenta wgrać . W home Asytent mam już brokera gdzie lokalnie pobieram dane z liczników zamel lokalnie i Eco oze. Po zalogowaniu się do supli mam wszystkie dane do integracji po MQTT jak teraz wprowadzić dane MQTT aby były pobierane z serwera z supli bo obecnie mam wprowadzone dane MQTT lokalnie i gdy zmienię na suple to pobierane są z serwera supli ale lokalnie z liczników już nie bo zmienił się adres i konfiguracja MQTT .Więc prosił bym o podpowiedz jak skonfigurować drugi MQTT aby dane były pobierane z supli Obecnie brokera mam skonfigurowane lokalnie a dwóch brokerów nie da się zainstalować a chciałbym aby były pobierane dodatkowe dane z supli z góry dziękuje za pomoc
HA może być zintegrowany tylko z jednym brokerem MQTT, możesz do istniejacego brokera MQTT dodać brigde do brokera MQTT Supli w chmurze, poczytaj o przykładowej konfiguracji SUPLA => Supla-mqtt-client => MQTT => Home Assistant - #14 przez macek. Nie opisałeś co masz dokładnie zainstalowane.
To dlaczego nie skonfigurujesz tego sonoffa aby też wysyłał Tobie lokalnie na już skonfigurowanego brokera (podobnie jak masz na MEW-01) , no chyba że chcesz aby był i w chmurze supli i na HA, wtedy jak podlinkował @macek musisz zrobić bridge do serwera supli.
MariuszAK jeżeli da się lokalnie to tez chętnie skorzystam z takiej możliwości ,tak naprawdę dopiero się uczę home asystenta ,grafane już opanowałem w przesyle danych i suple jak by mi się udało lokalnie podłączyć to tez by było fajnie bo podgląd mam tez na aplikacji na telefonie z HA więc chmura supli nie jest dla mnie jakimś problemem. Obecnie ogranicza mnie tylko braki w wiedzy ponieważ liczniki zamel i eco oze elegancko mi się zintegrowała o tu mam problem z tym sonofem na supli mam 5 czujników temperatury i fajnie jak bym je widział w sytemie to bym sobie to na encjach fajnie porobił bo obecnie robi mi to Satel
.
Utknąłem z konfiguracją może ma ktoś jakiś pomysł i podpowie ,poczytałem co wcześniej pisaliście i udało mi się zrobić przesyłanie z supli po MQTT komunikacja po stronie supli ok ale mam błąd w autoryzacji w home A hasła przepisane dobrze a odrzuca broker autoryzację
to nie HA odrzuca autoryzację, tylko serwer supli (mqtt83), najprawdopodobniej jednak → remote_username i remote_password, które wpisaleś w konfiguracji (w pliku bridge.conf) są błędne, sprawdź jeszcze raz konfigurację tego pliku. To nie są hasła z HA tylko te z serwera supli ( supla w chmurze → konto–>integracje–>broker mqtt).