MQTT Lokalnie działa +MQTT z supli pobieranie danych

Witam czy moglibyście naprowadzić mnie ,jak rozwiązać problem dodania do systemu czujników temperatury z Sonoff Basic R2 do którego wgrana jest supla .Dane chciałem pobierać po MQTT z serwera na aplikacji mam podgląd wszystko jest ok i chciałem te temperatury do Home asystenta wgrać . W home Asytent mam już brokera gdzie lokalnie pobieram dane z liczników zamel lokalnie i Eco oze. Po zalogowaniu się do supli mam wszystkie dane do integracji po MQTT jak teraz wprowadzić dane MQTT aby były pobierane z serwera z supli bo obecnie mam wprowadzone dane MQTT lokalnie i gdy zmienię na suple to pobierane są z serwera supli ale lokalnie z liczników już nie bo zmienił się adres i konfiguracja MQTT .Więc prosił bym o podpowiedz jak skonfigurować drugi MQTT aby dane były pobierane z supli Obecnie brokera mam skonfigurowane lokalnie a dwóch brokerów nie da się zainstalować a chciałbym aby były pobierane dodatkowe dane z supli z góry dziękuje za pomoc

HA może być zintegrowany tylko z jednym brokerem MQTT, możesz do istniejacego brokera MQTT dodać brigde do brokera MQTT Supli w chmurze, poczytaj o przykładowej konfiguracji SUPLA => Supla-mqtt-client => MQTT => Home Assistant - #14 przez macek. Nie opisałeś co masz dokładnie zainstalowane.

macek Bardzo serdecznie dziękuje za naprowadzenie biorę się za czytanie

To dlaczego nie skonfigurujesz tego sonoffa aby też wysyłał Tobie lokalnie na już skonfigurowanego brokera (podobnie jak masz na MEW-01) , no chyba że chcesz aby był i w chmurze supli i na HA, wtedy jak podlinkował @macek musisz zrobić bridge do serwera supli.

MariuszAK jeżeli da się lokalnie to tez chętnie skorzystam z takiej możliwości ,tak naprawdę dopiero się uczę home asystenta ,grafane już opanowałem w przesyle danych i suple jak by mi się udało lokalnie podłączyć to tez by było fajnie bo podgląd mam tez na aplikacji na telefonie z HA więc chmura supli nie jest dla mnie jakimś problemem. Obecnie ogranicza mnie tylko braki w wiedzy ponieważ liczniki zamel i eco oze elegancko mi się zintegrowała o tu mam problem z tym sonofem na supli mam 5 czujników temperatury i fajnie jak bym je widział w sytemie to bym sobie to na encjach fajnie porobił bo obecnie robi mi to Satel
.

Utknąłem z konfiguracją może ma ktoś jakiś pomysł i podpowie ,poczytałem co wcześniej pisaliście i udało mi się zrobić przesyłanie z supli po MQTT komunikacja po stronie supli ok ale mam błąd w autoryzacji w home A hasła przepisane dobrze a odrzuca broker autoryzację

to nie HA odrzuca autoryzację, tylko serwer supli (mqtt83), najprawdopodobniej jednak → remote_username i remote_password, które wpisaleś w konfiguracji (w pliku bridge.conf) są błędne, sprawdź jeszcze raz konfigurację tego pliku. To nie są hasła z HA tylko te z serwera supli ( supla w chmurze → konto–>integracje–>broker mqtt).

1 polubienie