MQTT - uruchomienie-konfiguracja-problem

już nie sprawdzę bo poczyściłem, ale faktycznie masz racje tam też jest zębatka więc i pewnie usunięcie też było
sprawdziłem na tych co zostały i pisze że z poziomu użytkownika nic sie nie da zrobić

ale temat załatwiony :+1:

odgrzeję temat i się dopiszę do tego tematu po długim czasie, bo problem mam nieco inny niż opisywałem wtedy

muszę wrócić do tematu, ponieważ instaluję HA od nowa a tym samym instaluję dodatek MQTT i coś źle robię, lub czegoś nie robię, bo nie mogę przejść dalej.
Dodatek MQTT niby zainstalowałem ale nie bardzo mogę iść dalej, nie mogę też odczytać a raczej połączyć się żeby odczytać co nadają ESP8266 programem MQTT Explorer.
Może ktoś zerknąć co źle robię ?

to raczej jest zainstalowane:

tu nie za bardzo wiem co miałbym zmienić - poradniki na których się opieram jasno tego nie mówią a od tamtego czasu trochę inaczej to wygląda:

nie wiem czy w piku konfiguracyjnym mam coś wpisać czy czy ma się coś nadpisać samo profilaktycznie wpisałem coś takiego ale nie pomogło, nie wiem czy wpisałem wszystko co powinienem, chyba nie :

confiuration.yaml

# Loads default set of integrations. Do not remove.
default_config:

# Load frontend themes from the themes folder
frontend:
  themes: !include_dir_merge_named themes

automation: !include automations.yaml
script: !include scripts.yaml
scene: !include scenes.yaml
mqtt: !include mqtt_include.yaml

mqtt_include.yaml

sensor:
  name: "Temperatura"
  unique_id: 1
  state_topic: home/ESP_wilg i temp zewnątrz/ESP_wilg i temp na zewnątrz/Temperature
  unit_of_measurement: "oC"

name: "Wilgotność"
  unique_id: 2
  state_topic: home/ESP_wilg i temp zewnątrz/ESP_wilg i temp na zewnątrz/Humidity
  unit_of_measurement: "%"

i nie bardzo wiem co mam zrobić dalej, może mnie ktoś nakierować ?

ESP8266 mam skonfigurowane od poprzedniej instalacji i od tamtego czasu nic się nie zmieniło wiec powinny się łączyć, jest ten sam adres IP HomeAssistanta co byl poprzednio, na moje oko czegoś nie zrobiłem podczas konfiguracji MQTT w HA, tylko nie wiem czego

za mało danych nam dostarczasz (np. konfiguracja tego ESP cokolwiek nie masz na myśli)

Stawiam na to, że w HA nie założyłeś zwykłego użytkownika (NIE admina), tj. użytkownika (z jakimś hasłem), którego mógłby wykorzystywać Dodatek Mosquitto do autoryzacji połączeń do niego tych urządzeń ESP (można to zrobić inaczej - konfigurując Mosquitto, ale prościej założyć potrzebnych użytkowników w HA i zrestartować cały HAOS)

druga kwestia to to include wygląda dla mnie podejrzanie (jeśli jesteś w 100% pewien, że tak ma być to się nie wcinam, ale na dobry początek potrzebną konfigurację zbudowałbym w configuration.yaml a dopiero po stwierdzeniu, że to działa przenosiłbym do zewnętrznych plików)

trzecia - to jest z pewnością do bani

unit_of_measurement: "oC"

jeśli już

unit_of_measurement: "°C"

najgorsze jest to że niczego nie jestem pewien na 100% po prostu nie wiem czy to co pokazałem jest ok czy czegoś brakuje nie wiem co bym mógł jeszcze pokazać żeby pomóc w diagnozie.
Myślę że sama konfiguracja ESP na tym etapie nie na znaczenia ale oczywiście mogę wrzucić, tu bym się bardziej czepiał czy czegoś nie pominąłem przy konfiguracji MQTT, ale ja już nie mam pomysłu czego

użytkownik jest raczej jeden w HA jako admin

“°C” co do tego masz rację ale to tylko sposób wyświetlania parametru pomiaru

ESP8266

NIE, HA na podstawie jednostki może określić klasę urządzenia (a może inaczej - jeśli jednostka jest do bani, to wiele rzeczy zależących od klasy urządzenia nie działa jak należy, więc jednostka MUSI być zapisana poprawnie, bo nie jest tylko do wyświetlania)

nie ta zakładka na obrazku, tu tylko widać, że się nie łączy do brokera
masz tam jakieś more info dawaj tyle informacji, ile jesteś w stanie dać

i może doprecyzujmy chodzi o ESPEasy (MCU nie ma tu kluczowego znaczenia w integrowaniu z czymkolwiek, ale użyte oprogramowanie ma znaczenie kolosalne)

wrócę jeszcze do tego, bo owoli tworzy mi się obraz sytuacji

po pierwsze
czy jesteś w stanie połączyć MQTT Explorer z brokerem?

W MQTT Explorer można podejrzeć jaką miałeś nazwę użytkownika i hasło, jak znam życie pewnie miałeś jednego do używania “z mydłem i powidłem”, podobnie w urządzeniu ESPEasy można pewnie podejrzeć i użytkownika i hasło połączenia z brokerem - czy masz tego użytkownika lub lepiej kilku użytkowników dedykowanych do konkretnych celów stworzonych w HA?

dokładnie tak ESP EASY

rób screenshoty z kontekstem, nie znam ani nie używam ESPEasy (więc muszę mieć jakąś bazę co jest czym) i zajrzyj oczko wyżej

pierwszy jest OK, bo widać kontekst, że to jest z zakładki tools, reszta do bani
a sprawę by pewnie załatwiał jeden - zrobiony tam, gdzie się konfiguruje połączenie MQTT

są w ogóle 2 problemy - brak połączenia z brokerem oraz brak połączenia z serwerem czasu (pewnie ta sieć nie ma dostępu do internetu, albo jest źle skonfigurowana)

tak widziałem wpis

jak mi się wydaje jadę na jednym użytkowniku pewny nie jestem bo w wielu miejscach trzeba zakładać użytkownika i hasło jak nap HA oddzielnie w MQTT oddzielnie
na razie nie potrafię uzyskać połączenia poprzez MQTT Exporera

Pokaż zakładki z miejsca gdzie prosiłem oraz gdzie konfigurujesz sieć w ESPEasy
podaj IP jaki ma twoja instalacja HA (to HAOS generic czy coś innego)
pokaż użytkowników HA i konfigurację Mosquitto
reszta jutro

jakkolwiek sugeruję świadome zakładanie tylu użytkowników ilu potrzeba, bo to zdecydowanie upraszcza późniejszą diagnostykę… (w logu brokera widać kto się łączy, czy mu się udało itd.)

do cełów testowych załóż w HA sobie użytkownika mqtt-exp z dowolnym hasłem (może nawet być mqtt-exp), po dodaniu restart całego systemu HAOS i w MQTT Explorer stwórz sobie kolejną sesję połączenia wykorzystującą tego właśnie użytkownika.

to jest jedna zakładka, jak dam MORE to przenosi mnie do zakładki TOOLS i te screenshoty wszystkie są z tej zakładki

moja instalacji HA ma IP 196.168.0.122

konfiguracja MOSQITTO jest wyżej

kuźwa chcę to mieć w jednym poście żeby nie szukać w całym wątku (bo tylko ty wiesz co jest w danym momencie aktualne a co nie)

dojechałem do 2023 roku i NIE pokazałeś konfiguracji Mosquitto
klikasz w tryb YAML i wklejasz tekst jako kod a nie obrazki (jeśli chcesz pokazać konfigurację Dodatku)

ani nie pokazałeś konfiguracji MQTT w ESPEasy

a może interesuje mnie co masz w Config ???

nie interesują mnie Osoby, masz pokazać Użytkowników

sorry cierpliwość mi się skończyła, włącz myślenie, przecież ja nie poklikam w czymś czego nie mam
nie wiem może trzeba kliknąć tam żeby zobaczyć coś czego nie widać…

jak założyłem użytkownika mqtt-expjak pisałeś to udało i sie nawiązać połączenie poprzez MQTT Explorera

1 polubienie

nie może mieć takiego adresu… to jest publiczny IP w Togo

ale zakładam, że to literówka
jeśłi faktycznie masz taki adres to musisz go zmienić

jak nie jak tak taki jest IP

jak założyłem użytkownika mqtt-exp jak pisałeś to udało mi sie nawiązać połączenie poprzez MQTT Explorera z HA

Edit 1
jak się przyczepiłem tych użytkowników pojawił się też w HA pomiar wilgotności z tego ESP więc coś zaczęło działać, na razie nie czyta temperatury (pomiar jest temp+wilgotność) ale to już jest coś skopane we wpisie w configu

Edit 2
jak uporządkowałem kwestię tych użytkowników to MQTT Explorer zaczął czytać wszystkie moje ESP oraz tasmoty więc zaczęło działać - teraz pozostaje tylko to wszystko ogarnąć w configu

czyli problem leżał w nadaniu poprawnej nazwy użytkownika

dzięki za pomoc

jeszcze klika słów do @szopen, Ty się nie denerwuj tylko podchodź ze zrozumieniem do takich jak ja bo ja nie mam wiedzy żeby wszystko ogarniać tak jak Ty z tego co widzę Ty jesteś na forum zawsze i od wielu lat i kumasz wszystko w mig, cały czas w tym siedzisz, ja potrzebuję coś zrobić i mam z tym do czynienia sporadycznie, z doświadczenia wiem że za każdym razem jak chcę coś zrobić to najpierw próbuję to robić z różnych poradników, w poradnikach wszystko jest łatwo i przyjemnie a u mnie zwykle nie działa, ja zawsze napotykam na jakieś problemy i potem jak mi nie wychodzi to szukam pomocy jak tu na forum.
Dla przykładu podam CI to co Cię m.in. zirytowało, chciałeś żebym CI podał jakich mam użytkowników, wiec wszedłem na zakładkę OSOBY i na tej zakładce wyświetliły mi się tylko OSOBY nie wyświetliła mi się żadna inna zakładka u góry, a jak się potem okazało ta zakładka ma dwie zakładki OSOBY i UŻYTKOWNICY, mnie się to nie wyświetlało, teraz nie mogę wrzucić screena bo za każdym razem jak wchodzę to jest ok i to jest taki drobny przykład jak dla Ciebie jest coś oczywiste a u mnie jest inaczej i się z takim czymś borykam, to tak celem wyjaśnienia i niejako usprawiedliwienia swoich poczynań, więc popatrz na to nie tylko ze swojego punktu widzenia. Generalnie dziękuję Ci za pomoc bo bez niej nie poszedłbym dalej i nie udałoby mi się zrobić tego co sobie zamierzyłem tylko miej świadomość że nie wszyscy żyją tylko HomeAssistantem, mają inne zajęcia i chcą coś zrobić żeby to działało a wiedzę na ten temat mają ograniczoną.

jeszcze mam takie pytanie co tu jest źle ?
bo powinien być odczyt z TEMPERATURY i WILGOTNOŚCI a jest tylko wilgotność, jak widać w samym configu jest jakiś błąd (prawy górny róg wykrzyknik na czerwono), ale kompilacja przechodzi bez błędu w encji nie ma pomiaru temperatury, a ESP jest czytane, oba parametry mają odczyty w MQTT Explorerze, tylko w HA nie ma obu

sensor:
  name: "Temperatura"
  state_topic: home/ESP_wilg i temp zewnątrz/ESP_wilg i temp na zewnątrz/Temperature

name: "Wilgotność"

wiem, w configu UNIQ_ID są oba jako 1 ale jak dam 1 i 2 też niczego to nie zmienia a w ESP te pomiary są oba pod 1

Edit:
dobra, męczyło mnie to i w końcu znalazłem błąd, brakowało “-” przy “name”, teraz mam oba pomiary i nie ma błędu w configu, (dodatkowo "unique_id musi być 1 i 2 )

sensor:
  - name: "Temperatura"

- name: "Wilgotność"
    unique_id: 2

wydaje się że na ten moment problem rozwiązany :+1:

1 polubienie

Świetnie, że sobie poradziłeś, jakkolwiek spróbuj się postawić w sytuacji kogoś, kto uzyskuje mnóstwo informacji zaciemniających obraz zamiast tego o co prosi.

Podobno niektórzy mają mnie za bota, bo jestem niemal wzorem cierpliwości, ale wczoraj jej mi już brakło, a odnośnie tego, że sądzisz że jestem specjalistą z branży, to… no nie (chociaż istotnie pracuję może w tzw. branży wysokich technologii), jestem tylko takim samym zwyczajnym użytkownikiem HA i pokrewnych rozwiązań, choć może mam większą od wielu ochotę zrozumienia jak to wszystko działa.

2 polubienia

oczywiście nie będę z Tobą polemizował, masz swoją rację,
ale masz wiedzę i jesteś na bieżąco dzień w dzień w porównaniu do kogoś takiego jak ja który ostatnie poczynania z konfiguracją i związanymi z tym problemami z HA miał dokładnie 2lata temu jak sam widzisz z tego wątku. To co wtedy osiągnąłem działało mi praktycznie do teraz i teraz byłem zmuszony wszystko konfigurować od nowa i napotkałem zupełnie inne problemy niż wtedy.
Jak się tak dzieje to z założenia nie można sobie ze wszystkim poradzić i po to jest forum jak sądzę więc też musisz zrozumieć ludzi którzy mają znacznie mniejszą wiedzę od Ciebie albo wręcz znikomą w tym temacie. Jak widzisz staram się też sam dochodzić co jest źle ale jak już staję pod ścianą i pomysły się kończą w połączeniu z brakiem wiedzy to nie pozostaje nic innego jak zapytać kogoś kto zna to lepiej, więc też musisz mieć więcej wyrozumiałości bo to co dla Ciebie w danym momencie jest oczywiste nie musi takie być a nawet na pewno nie jest dla kogoś kto oczekuje pomocy bo nie wie jak ruszyć dalej.
Z pewnością nie raz jeszcze będę musiał tu na forum o coś zapytać i mam nadzieję że uzyskam tu pomoc, a za otrzymaną do tej pory zwłaszcza Tobie ale i innym bardzo dziękuję i pozdrawiam :grinning: