Cześć, jak w temacie, szukam rozwiązania, które pozwoli mi włączyć Philips Hue (kolor) z zadaną jasnością lub kolorem.
Problem polega na tym że żarówka jest wyłączona (pozbawiona zasilania) - dopiero włącznikiem ściennym Lonsonho (zigbee) daje prąd i żarówka się zapala.
Chce ustawić tak żarówkę że po wykrycu ruchu włączy się z np 10% jasnością.
Jest to banalnie proste kiedy żarówka ma stałe zasilanie.
Szukam sposóbu na to żeby wysłać komendę do włącznika lonsonho aby zmienił stan na ON (włączył światło), a kolejno ustawił odpowiednią jasność żarówki Philips Hue - przy czym chciałbym uniknąć chwilowego zapalenia się żarówki z jasnością 255.
Próbowałem (m.in) najpier wysyłać do Philips Hue, ale to nic nie da bo ona nie ma zasilania.
Obawiam się że nie będzie się dało tego ogarnać ale może ktoś coś.
Zmostkuj przekaźnik (i ewentualnie wyłącz jego działanie - szkoda na to prądu, a powinno się dać), żeby miała zasilanie na stałe, a stan przycisku użyj do sterowania.
(nie widzę innego rozwiązania, a próbujesz działać dokładnie odwrotnie niż system Hue został zaprojektowany)
PS obejście problemu zapalenia się na 100% - z aplikacji Hue (lub innej obsługującej mostek Hue) ustaw na stałe aby przy powrocie zasilania zapalała się na 1% (wtedy nie będzie to drażniło i twoje rozwiązanie zadziała).
Mam jednak dodatkowe pytanie.
Czy istnieje sposob na zamianę stanu wlącznika lonsohno ? Tak zeby ON był OFF a OFF byl ON
Tak zeby to bylo domyślne ustawienie
To jest ten włącznik: https://www.zigbee2mqtt.io/devices/TS0013.html#tuya-ts0013