Dodałem do mojego HA bazę danych (MariaDB czy MySQL nie ma znaczenia) ale chciałbym wykorzystać ją do swoich celów. Na przykład napisać w czymś tam, najchętniej w Javascript, własną aplikacyjke która z bazą danych współpracuje (pisze do niej, czyta, poprawia zapisy).
Czy któryś z kolegów zna temat i coś w tej kwestii zdziałał?
Co byś chciał pisać czy czytać, nie korzystasz chyba z tej samej bazy co HA? I jaki masz typ HA.
Chciałbym móc posłużyć się bazą tak, żeby na podstawie danych jakie są tam gromadzone móc generować powiadomienia typu: wymień filtr wody pitnej (co 3 miesiące), dosyp soli do uzdatniacza wody pitnej (4 miesiące), wymień noże w kosiarce (4 tygodnie), itp. Kiedyś napisałem sobie taką aplikacyjkę i ona działa ale chcę to przenieść do HA.
To nie prościej zapisać wydarzenie cykliczne w kalendarzu i do tego automatyzacja z akcją typu powiadomienie?
Jeżeli chcesz gotowca i znasz docker to zobacz https://dumbware.io/ DumbAssets chłopaki robią fajne oprogramowanie, jest demo do sprawdzenia pin:1234
Niestety nie bo część tych danych to nie tylko “przypominanie” więc zanim coś zmienię w powiadomienie muszę te dane odczytać z bazy i trochę przetworzyć. I dopiero wtedy wiem czy wywalić powiadomienie czy nie.
Właśnie nie chcę gotowca bo, jak pisałem, mam swoją aplikacyjkę w js i ona działa tak jak chcę. Chciałem jej logikę włożyć do HA bo wydawało mi się że jest w nim możliwość dopisania czegoś własnego (w python, js, czy czymś innym, obojętne) i i “doklejenia” tego do HA. Bo przecież są dodatki (np. card-mode) które są napisane w js i “włożone” w logikę HA. Ale nie znam logiki HA i nie znalazłem informacji na temat takiej integracji.
Chociaż, w związku z tą rozmową, znalazłem “custom components” i wygląda jakby tędy było blisko do tego czego chcę. Dokształcę się i poinformuję ![]()
Dzięks, chyba tego szukałem, widzę i dziękuję za namiary.