Nagrzewnica Wodna Volcano Vr Mini Ac On

Witam

Chciałbym w jakiś sposób sterować nagrzewnicą wodną jak w temacie za pomocą HA. Ma może ktoś doświadczenie lub koncepcje jak tym sterować, Nie mam jeszcze nagrzewnicy ani sterownika do niej, jestem na etapie zakupu.

A link would have not hurt, but I guess you will not find too much information here. You would be better off if you would discuss it with your installer, but looking at the options listed on some sites and Allegro, I guess you would need rather an EC version with a controller like this:

https://allegro.pl/oferta/panel-sterujacy-do-nagrzewnic-vts-volcano-z-silnikiem-ec-14946860528

It says it has an RS 485 with MODBUS.

Posiada interfejs RS 485 z protokołem Modbus RTU dla łatwej integracji z systemami automatyki budynkowej (BMS).

But it is better to ask a professional, as you would need a heat source which has to be controlled also the ventilation fan has to be controlled as well. And you need failsafe features like frost protection.

Musisz szukać sterownika prędkości wentylatora. W nagrzewnicy masz 3 biegi, Podając fazę na złączę odpowiadające danemu biegowi. Ewentualnie odcinanie dopływu wody przez elektrozawór (czasem były w zestawach z tymi nagrzewnicami)

@chlopek witamy na forum :slight_smile:.

Warto takie informacje uzupełnić o linka do rozwiązania, ułatwi to i przyspieszyć innym zapoznanie się z rozwiazaniem.