Cześć, zabieram się z budowę nowego HA do mieszkania teściów, więc zacząłem szukać najnowszych koncentratorów. Według strony Najlepsze koordynatory Zigbee dla asystenta domowego 2024 wyszukałem w sieci takie cuda:
-
Model: SMLight SLZB-07 Interfejs: USB Układ: EFR32MG21 Wzmacniacz: +20dBm Antena: +3dB Zgodność z Home Assistant: ZHA, Zigbee2MQTT
To z AliBazari -
Model: Sonoff ZBDongle-P Interfejs: USB Układ: CC2652P Wzmacniacz: +20dBm (wymaga flashowania) Antena: +3dB
To również z AliBazari
Wobec powyższego i poniższego mam pytanie o Wasze doświadczenia, czy to tylko teoria, czy fakty. (naciąłęm się już wielokrotnie) HA ma pracować w mieszkaniu ludzi nieobytych z techniką i wiekowych.
Według powyższej strony
" Drugą ważną różnicą między obecnymi koordynatorami Zigbee jest typ układu, który noszą. EFR32MG21 [ Arkusz danych ] jest nowszy, mocniejszy i właśnie przeszedł etap eksperymentalny w Zigbee2MQTT z nowym sterownikiem ember . CC2652P [ Arkusz danych ] jest nieco starszy, chociaż nadal odpowiedni i wystarczająco mocny, aby utworzyć znaczną sieć Zigbee. Od maja 2024 r. oba moduły są w pełni obsługiwane w ZHA i Zigbee2MQTT i będą działać bez problemów."
Warto iść w nowości, wszak od maja ???
PS
Może macie inne lepsze propozycje?