Nawadnianie na tarasie

Kombinuję, żeby zrobić nawadnianie na tarasie ale takie, które będzie umożliwiać dostarczanie wody do konkretnej donicy w momencie kiedy będzie tam sucho.
Sprawdzanie czy jest sucho czy nie ogarnąłem za pomocą czujników wilgotności gleby ZigBee TUYA.
Teraz do każdej donicy chcę dorowadzić wodę i zainstalować tam mały zaworek połączony z przekaźnikiem zigbee i z baterią tak żebym mógł ten zaworek otworzyć/zamknąć z poziomu Home Assistanta.
Jako, że będzie to zasilane baterią więc zaworek chyba powinien być sterowany impulsowo. Bo utrzymywanie go w pozycji otwartej poprzez ciągłe podawanie napięcia szybko zeżre baterię.
Znalazłem taki zaworek:
zaworek aliexpress

Z tego co tam jest napisane jest sterowany impulsowo:

Work forms: positive pulse open valve , negative pulse off valve
Pulse width : 30ms

Ale niestety nie mogę znaleźć sterownika / przekażnika, najlepiej zigbee, który byłby w stanie wygenerować krótki impuls dodatni albo ujemny do wysterowania tego zaworka.
Czy ktoś może coś? Albo może jakies inne pomysły?

Możesz to zrobić skryptem

pulse_relay:
  sequence:
    - service: switch.turn_on
      entity_id: switch.relay_1
    - delay:
        milliseconds: 800
    - service: switch.turn_off
      entity_id:  switch.relay_1

Jeżeli WIFI to każdy moduł na który można wgrać Tasmota, ustawia się wtedy PulseTime<x>

LC-ESP01-4R-5V
ESP-01S ESP8266

Ale z tego co rozumiem zakładasz, ze wystarczy podać na zaworek napięcie np. przez 800 ms i zaworek będzie wtedy otwarty. Ale ten zaworek działa inaczej - otwiera go krótki impuls DODTANI a zamyka impuls UJEMNY. Dzięki temu można znacznie szczędzić na zużyciu baterii…
I tutaj - z tym impulsami dodatnimi i ujemnymi - chyba zaczynają się schody…

Szczerze mówiąc to ja tego nie widzę jako czegoś zasilanego baterią (mimo, że widziałem fabryczne konstrukcje bateryjne, tylko one się nie integrują z HA)… wprawdzie moc pobierana przy przełączaniu w/g opisu nie jest duża, ale jak znam życie to jedynie konstrukcja DIY tu może być ratunkiem (niby da się to zrobić jako Zigbee sterowane z HA, ale to zadanie raczej dla hardkora elektroniki i nie tylko, na bazie projektu ptvo).

no tu akurat ja nie widzę schodów - użyjesz 2 przekaźniki SPDT lub 4 SPST, lepiej byłoby użyć przekaźników DPDT (albo innych z dużą ilością torów i styków), ale wciąż jest kwestia stosunkowo dużej mocy pobieranej przez same przekaźniki (a najłatwiej chyba to wykonać na bazie ESP).

Tylko bez informacji o stanie zaworu otwarty /zamknięty sterowanie jest bardzo trudne do zrealizowania.

Tylko łatwo założyć że: jeżeli podasz napięcie na zawór zawór jest otwarty, jego brak zamknięty.
Do zasilania można użyć powerbank pojemność dowolna. O małej pojemności będziesz musiał ładować częściej.