Po ostatnim upgrade do 2022.11.01 nie potrafię się dostać do dodatków, nie mam dostępu do kopii zapasowych nie działa też file edytor. Generalnie wygląda jakby rozsypał się supervisor. Kliknięcie w daną opcję powoduje jedynie wyświetlenie białej strony. Czy to tylko mój problem?
Czy jest jakoś sposób na naprawienie tego? Bo z kopii nie odtworzę… ;(
Działanie Supervisora zweryfikujesz pod adresem HA na porcie 4357 (wpisując go zamiast 8123)
IP_of_HA:4357
W listopadowej aktualizacji HA były spore zmiany interfejsu, więc…
Póki co, zanim wpadniesz w panikę sugeruję użycie innej przeglądarki lub w tej której używasz obecnie wyczyszczenie cache.
Dla firefoxa to jest to miejsce (about:preferences#privacy)
Można też w sumie poczekać - najdłużej czekałem na pełny rozruch systemu po jakiejś aktualizacji koło pól godziny (wtedy była chyba pierwsza duża przebudowa bazy danych).
Jeśli to nie pomoże to kolejnym krokiem jest reboot maszyny (obecnie to jest dostępne w Ustawienia → System → Sprzęt → hamburger menu → Uruchom ponownie system (bądź Wyłącz system, zależy czy chcesz wyłączyć czy zrebootować).
W przypadku wirtualizacji, zwykle VM można zamknąć lub zrestartować z zewnątrz tj. z poziomu systemu hosta.
W instalacjach natywnych na PC zamknięcie systemu “z zewnątrz” realizuje się krótkim naciśnięciem przycisku zasilania (przypominam, system nie zamyka się natychmiast, a przytrzymanie przycisku odetnie zasilanie zamiast “po bożemu” zamknąć system).
W przypadku instalacji na SBC należy postępować zgodnie z zasadami dla danego SBC (żadna wersja RPi nie dysponuje standardowo odpowiednikiem przycisku standby/power w pecetach).
“Ruski reboot” (odcięcie zasilania) jest zawsze niemile widziany, bo może uszkodzić bazę danych, ale jeśli naprawdę nie będziesz widział już innych możliwości…